L'ORNITONIGMA

dimarts, 18 de setembre del 2007

Un altre cop rondant pel Besòs

Aquest matí he fet una nova visita a la desembocadura del riu Besòs (Sant Adrià de Besòs). Res a veure amb el moviment de dies enrere. Molt poques limícoles registrades. Tan sols 8 Charadrius dubius, 1 C. hiaticula i 2 Actitis hypoleucos. En Xavi Larruy, hores abans, havia vist 1 Tringa nebularia, que ja no hi era present quan jo hi he arribat. A més d'una Porzana porzana, que tampoc he relocalitzar. Del que si he pogut gaudir, encara que una mica lluny, ha estat d'un juvenil de Sterna hirundo, espècie que no és rara en migració activa, però si sedimentada.

Per aquestes dates ja hi romanen un bon grapat de Larus ridibundus. Avui, associades a elles, hi havia un adult de L. melanocehalus i un 1r a.c. de Larus michahellis amb anella de PVC verda amb el codi PDHB (lectura de dalt a baix). Sembla un ex. anellat al Delta de l’Ebre. Resta, no obstant, pendent de confirmar-ho. És la primera vegada que es fa una lectura de Gavià de potes grogues a aquest espai. No és rar trobar-los sedimentats, però sempre en molt baix nombre.


Larus michallis michallis

Entre els paseriformes migrants, cal destacar la presència de les primeres Sylvia borin que detecto en aquesta temporada de pas de tardor: 2 exemplars al Parc del Litoral. També hi eren presents diversos exemplars d'Erithacus rubecula (els primers que veig), Turdus merula, Sylvia cantillans, Phylloscopus trochilus, Muscicapa striata i Ficedula hypoleuca. I a la vora del riu, Luscinia svecica (el segon de la temporada en aquest tram), Saxicola rubetra, Oenanthe oenanthe, Acrocephalus schoenobaenus, A. scirpaceus i Sylvia communis. Com sempre, no han faltat a la seva cita el Martinet Blanc, les polles d'aigua (fins a 8 ex.), un Blauet que porta ja un temps a la zona, i s'han afegit 3 Corvus monedula i 1 Estrilda astrild espècie no gaire freqüent a aquest tram del riu.


Ficedula hypoleuca

Saxicola rubetra