L'ORNITONIGMA

dilluns, 3 de desembre del 2007

Desembocadura del Besòs, 01/12/07

El passat dissabte, dia 1 de desembre, a primera hora del matí, vaig fer el recorregut de costum pel tram final del ríu Besòs, aquest cop des de la desembocadura fins el pont de l'autopista. Si per alguna cosa va destacar la jornada, va ser per les absències: molts pocs ocells als gairebé 1,43 km. de riu recorreguts. A destacar, en tot cas, la presència de 5 martinents blancs Egretta garzetta, quan el nombre habitual a aquest tram del riu és de 2-3 ex.; i tres bernats pescaire Ardea cinerea (un dels a la bassa de la desembocadura).



La bassa artificial a la desembocadura del riu Besòs.

La sorpresa la va donar un Esparver vulgar Accipiter nisus. És la primera vegada que veig aquesta espècie per la zona, tot i que ha estat citada riu amunt, al tram que travessa Montcada i Reixac on no deu ser gaira rara [Perpiñán, D. & Larruy, X. (2003). La fauna vertebrada del Besòs a Montcada i Reixac. Ajuntament de Montcada i Reixac]. Es tractava d'una femella jove que va passar en vol rasant directa cap a un estol d'estornells, que estaven bevent a la llera del riu; en el seu atac, però, no va tenir èxit. Durant una petita estona va quedarse aturada a la llera per després amagar-se en una massa de canyís, suposo que a l'espera de potencials preses.


Femella jove d'Accipiter nisus

Practicament a l'alçada del pont de l'autopista, hi vaig descobrir un Cabusset Tachybaptus ruficollis, que ben bé podria ser el que durant dies va ser vist a la bassa de la desembocadura.

D'altra banda, la última observació del bec de serra mitjà va ser el 20 de novembre (observació d'en Xavi Larruy). Els xarxets potser s'hagin desplaçat riu amunt, ja que va veure tres exemplars a Montcada i Reixat, quan ja no es veien al tram final del riu.