L'ORNITONIGMA

dilluns, 31 de desembre del 2007

Últimes observacions del 2007

En Xavi Larruy m’ha informat d’un seguit d’observacions fetes entre els 27 i el 28 de desembre a diferents llocs del litoral nord del Barcelonés, que tot seguit us exposo.

A la bassa de la desembocadura del riu Besòs encara hi era present el Cabusset Tachybaptus ruficollis que va aparèixer a primers de novembre. Continuava també l’Esparver Accipiter nisus entre l’escassa vegetació de la vora del ríu; ja hi roman des de l’1 de desembre. Sembla que ha crescut el seu umbral de tolerància, ja que permet distàncies d’aproximació inusuals per aquesta espècie tan esquiva.

Al litoral de Sant Adrià va veure el Bec de serra mitjà Mergus serrator que jo tornaria a veure un parell de dies després i un Paràsit cuapunxagut Stercorarius parasiticus de fase fosca. A més més, davant la costa de Montgat va trobar un Corb marí emplomallat Phalacrocórax aristotelis.

La cita més interessant, però, va ser la observació d’una Piula dels arbres Anthus triviales el dijous riu amunt, als camps de gespa. Sembla que es tractaria de la primera citació hivernal de l’espècie a aquest indret.

Per la meva banda, comentar tant sols, que a la zona de Sant Jeroni de la Murtra, ahir a la tarda, vaig presènciar a molt poca distància com una femella d’Esparver enganxaba un Pardal. L’ensurt va ser doble: el del pardalet i el meu. Déu n’hi do quina empaitada contra la vegetació! A destacar també la presència de dues femelles de Gratapalles Emberiza cirlus i d'un estol de Serinus serinus d’al menys 41 exemplars.

Espero que el 2008 sigui generòs en observacions de tota mena.

Bon Cap d’Any per tothom.