L'ORNITONIGMA

dimarts, 10 de març del 2009

Migrants al Besòs

Igual que a d’altres zones del país, la proximitat de la primavera també comença a notar-se al Besòs. El tret de sortida el va donar el Tallarol de garriga que en Xavi va veure el dia 2. Des d’aleshores han anat arribant nous migrants estivals. Fa més o menys una setmana que els corriols petits Charadrius hiaticula ja volten per la llera del riu i zones properes, com ara la platja de la Pau. Orenetes vulgars i cuablanques continuen apareixent i ja s’hi veuen en totes les visites. El dia 8 van aparèixer les primeres piules dels arbres Anthus trivialis, associades a grups de titelles Anthus pratensis; i el dia 9, el Xavi ja va veure la primera Cuereta groga Motacilla flava. Data molt primerenca per a la primera, però dins el patró fenològic per a la segona.

De Cotxa blava Luscinia svecica també es nota moviment, n’hi ha, si més no, dos mascles al tram final del riu, un (que ja fa un temps que hi és) que es mou entre la bassa vella i el riu, i una altre, que varen veure el dia 9 a la tarda, una mica més amunt. Fins ara tant sols es detectaven uns pocs exemplars hivernants, i a zones més interiors, ara però ja s’hi veuen amb més facilitat i més repartits. Els que també estan migrant són els repicatalons Emberiza schoeniclus, tot i que de manera molt, molt escassa: exemplars aïllats s'han vist a la desembocadura els darrers dies. Una altra novetat ha estat la primera Puput Upupa epops, que la vàrem veure el dia 9 al vespre.



mascle de Luscinia svecica

Anthus pratensis


I seguint amb dades fenològiques, fa cinc dies va arribar la primera Gamba roja Tringa totanus del pas primaveral. Aquesta observació, no tindria més importància que la merament fenològica, sinó fos perquè l’exemplar està marcat amb anelles de color a les tíbies, una de les quals és de tipus bandera. La combinació és la següent: anella blanca sobre anella taronja (bandera) a la pota dreta; i vermell sobre taronja a la esquerra. En Xavi ha indagat i sembla que podria tractar-se d’un ocells francès, encara que el seu origen resta per confirmar. Continuant amb limícols, destacar la Xivita Tringa ochropus que fa dies que, tot i les molèsties permanents, roman a la desembocadura. Aquest és un exemplar recentment arribat. La població hivernant es mou riu amut, per la zona de Montcada principalment.

Però sens dubte, el migrant més interessant i el més esperat, era la Polla pintada Porzana porzana. Aquests dies anaven a l’aguait a les zones més adients, ja que són dates perfectes per les arribades d’aquests ocells tan mítics, i vés per on, que el vespre del dia 9, ens vam trobar amb un exemplar a prop de la desembocadura. Un exemplar que vam poder gaudir a molt bona distància i fins i tot filmar. Tot seguit podeu veure la grabació i amb una mica més de qualitat al següent enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=NSFCcq231co