L'ORNITONIGMA

dissabte, 17 d’octubre del 2009

Gavines i anelles a Vilanova i la Geltrú

Vilanova i la Geltrú està molt animada amb les gavines capnegres i els gavians foscs ja comencen a ser cada cop més nombrosos. Les observacions les vaig fer sempre a la tarda. Dels dos dies que hi vaig anar, cap vaig fer censos complerts. El dia 15 vaig censar el port i la platja de Sant Cristòfol i a l’endemà la platja de Ribes Roges. Destacar les més de 1100 gavines capnegres que vaig comptar el 15/10/09 entre el port i la platja de Sant Cristòfol. Cal esmentar l’observació, aquell dia, d’un adult encara en plomatge nupcial.



Pel que fa a la lectura d’anelles, el 15 va ser el dia més profitós, la ventada mantenia les platges pràcticament buides de gent i els animals estaven força tranquils, la qual cosa va permetre que es formés un gran estol de gavines i gavians. Al contrari que el divendres, quan la millora del temps va omplir les platges de gent amb ganes d’esbarjo i restava poc joc per les aus. Tot i així, a la platja de Ribes Roges s’hi varen aplegar gairabé 350 capnegres, més de 60 gavians foscos i un centenar llarg de gavians de potes grogues.

Comentar també l’observació de dues gavines corses el 15/10/09 al port i la presència sempre escassa de xatracs becllargs amb les capnegres.




Tot seguit, podeu veure el recull de lectures d’anelles de gavines i gavians:


Gavina capnegra (Larus melanocephalus)

15/10/09

PORT DE VILANOVA I LA GELTRÚ

1) Adult amb anella verda (trencada) i codi blanc 1A3? al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.Platja de Sant Cristòfol

1) Adult amb anella blava i codi blanc ISZL al tars esquerre i anella metàl·lica al dret. Un exemplar del projecte italià de Nicola Baccetti.



2) Adult amb anella verda i codi blanc ISZL al tars esquerre i anella metàl·lica al dret. Un exemplar del projecte francès de Camille Duponcheel.

3) Adult amb anella blava i codi blanc A24 al tars dret i anella metàl·lica a la tíbia dreta. Crec que és un exemplar anellat a Itàlia dins el projecte d’en Nicola Bacetti.





4) Adult amb anella blava i codi blanc INPB al tars esquerre i anella metàl·lica al dret. Un exemplar del projecte italià de Nicola Baccetti.

5) Adult amb anella verda i codi blanc 2J0 al tars esquerre i anella metàl·lica al dret. Un altre exemplar francès del projecte de Camille Duponcheel.

6) Adult amb anella vermella i codi blanc HRF7 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre. Un exemplar del projecte hungarès de Karcza Zsolt.

7) Adult amb anella vermella i codi blanc YJY3 al tars esquerre i anella metàl·lica al dret. Exemplar anellat a Iugoslàvia.

16/10/09

PLATJA DE RIBES RIGES

1) Adult amb anella verda i codi blanc 5K2 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre. Un exemplar del projecte francès de Camille Duponcheel.

Gavià fosc (Larus fuscus)

15/10/09

PLATJA DE SANT CRISTÒFOL

1) Exemplar de 1er hivern amb anella groga i codi negre 4OT al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre. Exemplar del projecte anglès de Peter Stewart.

Gavià argentat de potes grogues (Larus michahellis)

15/10/09

PLATJA DE SANT CRISTÒFOL

1) Adult amb anella taronja i codi negre B1VD al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre. Anellat a les Illes Balears.

2) Adult amb anella verda i codi blanc PCAP al tars esquerra i anella metàl·lica al dret. Anellat al delta de l’Ebre.