L'ORNITONIGMA

dimecres, 5 de maig del 2010

Crònica d'un dia plujós

“A mal tiempo, buena cara”. Així diu una dita castellana. Aquesta frase, hi té molt de resignació, però per un ornitòleg la resignació es transforma en alegria (si més no per a mi). La borrasca obre tot un capítol de possibilitats, i encara més en plena època migratòria. Jo ho veig d’aquesta manera: la pluja espanta la gent, la gent no va a les platges, les platges queden buides, els ocells tenen tranquil·litat (que és el que més necessiten en aquests moments tan crítics), apareixen zones inundades que són un potencial refugi de limícoles i d’altres espècies... i podria continuar. Però no tot són flors i violes, la pluja dificulta l’observació, la roba mullada i els peus humits empipen, però al cap hi tens “imatges” del que pot estar per venir. Agafeu doncs els binocles, un anorac (el paraigües no cal, ens mollarem igual) i vingueu a visitar la costa de Vilanova i la Geltrú, ens esperen coses interessants.

És dilluns, 3 de maig, les previsions meteorològiques són del pitjor, s’espera un dia de pluja persistent. Amb el cotxe, m’adreço a la desembocadura de El Foix. La pluja és de tal intensitat que és del tot impossible fer-hi una ullada. Giro cua cap al port de Vilanova. Als pantalans del moll, hi descansen estoiques, sota la pluja, set gavines corses (Larus audouinii) i un segon any calendari de Gavià argentat (Larus michahellis), mentre 31 orenetes (Hirundo rustica) desafien la pluja i el vent. A la plaja de Sant Cristòfol no hi ha res, res de res, de manera que faig mitja volta i me’n vaig a la platja de Ribes Roges.

La pluja continua cient, no amb tanta intensitat, però suficient com per a fer l’observació força incomoda. La meva salvació és un quiosc de música que hi ha al passeig a tocar de la riera. I sorpresa! A banda i banda de la riera, la zona de dunes ha quedat força inundada. A la platja hi destaca un bon estol de gavines i xatracs: 27 gavines capnegres (Larus melanocephalus), 22 ex. de 1r estiu, 2 de 2n estiu i 3 adults; 36 gavines rialleres (L. ridibundus), 60 gavines corses (Larus audouinii), de les quals dos eren exemplars de 1er estiu; un adult de Gavià fosc (L. fuscus);  a més de 27 gavians argentats (Larus michahellis) inmadurs; quan a xatracs, n’hi havia 29 becllargs (Sterna sandvicensis) i un adult de Xatrac comú (S. hirundo).


Gavines capnegres amb Gavina cosa i Gavià argentat:










Xatracs becllargs, gavines rialleres, corses i gavians argentats:










Xatrac comú amb xatracs becllargs i gavina riallera:














Pel que fa a les gavines corses, hi havia algunes que duien anella de lectura a distància. Tot seguit exposo els resultats:

a) Adult amb anella blanca i codi negre AYLF al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.
b) Adult amb anella blanca i codi negre AUXD al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.
c) Adult amb anella blanca i codi negre ARW6 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre. Aquest exemplar va ser anellat al Delta de l’Ebre al juny del 2005 i porta a la zona des de finals de març.
d) Adult amb anella blanca i codi negre ATUB al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.
e) Adult amb anella blanca i codi negre AXTW al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.
f) Adult amb anella blanca i codi negre AX88 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.
g) Adult amb anella blanca i codi negre AHYH al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

Però no eren només gavines el que hi havia. A la riera descansava un grup de 8 becs d’alena (Recurvirostra avosetta) i les vores de la riera i les basses dels costats eren un bullir de limícoles (considerant les característiques de l’espai). En conjunt vaig comptabilitzar: 27 corriols grossos (Charadrius hiaticula); tres mascles i una femella de Corriol camanegre (C. Alexandrinus); 7 territs de tres dits (Calidris alba); un Territ variant (C. Alpina); 3 territs de Temminck (C. temminckii); 3 gambes roges (Tringa totanus); una Valona (T. glareola); i una Xivitona (Actitis hypoleucos). En total 55 límícoles de nou espècies diferents.

Becs d'alena:








Territ variant, territs de tres dits i Corriol gros:















Territ de Temminck:














Valona:
















Quant a passeriformes, l’estrella va ser una Piula gola-roja (Anthus cervinus), a més hi havia una Oreneta de ribera (Riparia riparia), una Piula dels arbres (A. trivialis), tres cueretes grogues (Motacilla flava), quatre cueretes blanques (M. alba), un Pit-roig (Erithacus rubecula) i una femella de Còlit gris (Oenanthe oenanthe). En aquest sentit, la sedimentació de passeriformes no va semblar fàcil de detectar (no vaig poder prospectar gaire ni bé). No obstant això, cal destacar la sedimentació d’orenetes vulgars (Hirundo rustica), amb un mínim de 500 ex. i més tard (parlo del migdia) vaig veure un flux permanent d’exemplars cap al sud, amb la qual cosa ben bé podien sobrepasar el miler d’exemplars.

Una ocasió com aquesta havia de ser compartida, de manera que vaig trucar al Vittorio perquè gaudís de l’espectacle. En Vittorio va anar a la tarda, mentre jo prospectava la desembocadura de El Foix, i el dia no va decebre. El que jo havia vist al matí ell va fegir 4 ocells de tempesta (Hydrobates pelàgicus)!!!, un inmadur de Mascarell (Morus bassana), un Martinet blanc (Egretta garzetta), el nombre de corriols camanegre havia pujat a 6; també va aparèixer un Territ becllarg (Calidris ferruginea); un Fumarell carablanc (Chlidonias hybrida); i de passeriformes un Papamosques gris (Muscicapa striata). Espectacular!

A la desembocadura de El Foix, el cabal del riu havia pujat tant que les zones adients per a limícoles havien desaparegut sota les aigües, només vaig veure un Corriol camanegre, una Xivitona i una Xivita (Tringa ochropus)! A més a més, continuaven les dues fotges (Fulica atra). Entre el tamarius rondava una Tallareta vulgar (Sylvia communis); hi havia 2 mascles i una femella de Còlit gris; i igual que a Vilanova descatava la gran quantitat d’orenetes vulgars, però aquí hi havia una altre sorpresa, una Oreneta cua-rogenca (Hirundo daurica). La tarda la vaig tancar observant un estol de gavines corses parades a la platja Llarga.

EPÍLEG
La tarda del 4 de maig ja no pluvia, fins i tot havia sortit el sol. A la platja de Ribes Roges la gent (no gaire) ja passejava. Els territs de Temminck encara hi eren (aquest cop vaig comptar 4; en Vittorio els havia vist al matí), una gamba roja encara voltava per la zona. La previsió meteorològica pels propers dies és de millora.
Us deixo amb unes fotos dels quatre exemplars de Territ de Temminck que vaig prendre el 4/05/10. Bona nit i gràcies per la vostra visita.