L'ORNITONIGMA

dimarts, 18 de gener del 2011

Cens al Delta del Llobregat: 29 de gener


Com cada més de gener, les zones humides del territori són prospectades per desenes d'ornitòlegs per tal de censar totes les espècies d'ocells aquàtics que hivernen a les nostres contrades. Fa dècades que es duu a terme aquest cens, que abasta tot l'àmbit europeu. Aquest any però neix un nou projecte a iniciativa de l'organització DEPANA. Tot seguit teniu l'e-mail que en Raúl Bastida va enviar al fòrum Auscat explicant els detalls i convidant a la participació.

"El proper dissabte 29 de gener de 2011 organitzem des de DEPANA un cens d’ocells hivernants a les zones del Delta del Llobregat que no tenen cap figura de protecció. Aquest cens neix amb vocació de recopilar dades per fonamentar al·legacions a presents i futurs
projectes que amenacen el territori deltaic, i de retruc compleix una important funció de divulgació per donar a conèixer el Delta del Llobregat més enllà de les poques hectàrea protegides per les administracions.


"El cens està programat per tot el dia però qui no dispossi de tota la jornada es pot apuntar igualment. Ens organitzarem en diversos equips per poder prospectar el màxim de territori possible (riu Llobregat des del pont de Sant Boi fins el mar, zona agrícola del Prat, Sant Boi, Viladecans i Gavà, front litoral entre la Murtra i Castelldefels…).
"El punt de trobada serà l’aparcament de l’estació de Renfe al Prat de Llobregat a les 8,00h del matí. Recordeu de portar prismàtics, calçat còmode, roba d’abric (hi serem tot el dia al camp), menjar per dinar (els que es quedin tota la jornada).

Quan finalitzi el cens ens reunirem a Bellvitge, per comentar les dades de la jornada i fer un petit refrigeri.

S'agraeix la difusió a d'altres persones que penseu els pugui interesar."

La iniciativa la trobo especialment interessant per dues raons molt bé expressades a la convocatòria. 

D'una banda, aporta informació complementària i molt valiosa pel que fa a la conservació de la plana deltàica, greument amenaçada pel sobredesenvolupament de l'àrea metropolitana de Barcelona.

D'altra banda, dóna a conèixer al ciutadà àrees del Delta que tenen escassa o  nul·la repercussió mediàtica. El Delta del Llobregat és molt més que les zones estrictament protegides, mínimes en relació a l'espai, i aquesta iniciativa facilita al ciutadà una visió més global, més real. Potser sigui aquesta la contribució més interessant. Aquest cens és res més que un cens. O altrament dit, el cens és una eina útil perquè el ciutadà comú sigui contribuent directe en la conservació del seu entorn més proper. Una bona manera d'alimentar conciències per a la causa mediambiental. 


Malauradament, degut a un petit accident que m'obliga a estar fora de Catalunya, no hi podré participar, però us animo a que ho feu vosaltres.