L'ORNITONIGMA

dissabte, 12 de maig del 2012

Corriols camanegres al Garraf: temporada 2012

Per tercer any consecutiu he fet un cens de les parelles de Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) que crien a la costa del Garraf. S’ha prospectat tot el litoral, tret la platja Llarga, al Prat de Vilanova, que es farà en breu.  En relació a les dues últimes temporades, aquesta petita població, a cavall entre les més importants de Tarragona i el delta del Llobregat, es manté estable. Les zones de cria, molt sotmeses a una elevada pressió humana, no han tingut canvis destacables, a excepció de la plana del dic de Ponent del port de Vilanova i la Geltrú, on la vegetació ha guanyat molt terreny, reduint el hàbitat potencial per al corriol i els pescadors han començat a accedir-hi (fins ara les obres del port mantenien aquesta àrea restringida al públic).

RESULTATS

Dic de Ponent del port de Vilanova i la Geltrú
Dues parelles. El mascle d’una de les parelles es mou entre la zona tancada i la plana sorrenca que hi ha al exterior oberta al públic. Cap de les dues mostren indicis de reproducció.Una tercera parella es mou entre la platja de Ribes-rojes i la plana accesible al públic del dic.

El mascle que es mou per l'exterior del dic.

Cubelles
Es detecten un total de tres parelles. Una amb un poll de pocs dies. Una altre amb un poll d’uns 20 dies. I finalment una tercera parella sense polls o niu, que s’alimenta al intermareal de la sortida d’aigües de la tèrmica.




Al llarg de les dues hores d’observació en aquest indret, molt transitat per pescadors i passejants (alguns amb gossos) vaig poder comptar 26 moments de display per part dels adults davant potencials perills. Això representa que cada 4,5 minuts estaven sotmesos a una situació destrés provocada pel continu tràfec de persones i gossos. Tot i que no és extrapolable, per tractar-se d'una dada aïllada, ens apropa a la difícil realitat d'aquesta espècie fora de les àrees protegides. Si això va ser un dijous a la tarda, imagineu-vos com serà un cap de setmana assolellat amb un accés massiu de persones a les platges.