L'ORNITONIGMA

dimecres, 22 d’agost del 2012

La migració: omplint el dipòsit


Ja són aquí. Els he vist a un raconet del sud de Galícia, però de ben segur que ja han arribat a les ribes del rio Besòs i als parcs i jardins dels voltants. De ben segur que els seus reclams també sonen a les pinedes i garrigues de les serralades costaneres.  Sempre passa per aquestes dates. Són milions de petites aus, que després de criar a les latituds més septentrionals tornen cap al sud per a passar l’hivern.

Es tracta d’un viatge que en molts casos impliquen milers de kilòmetres, travessant altes serralades, braços de mar i franges del Sahara de més de 1500 km. La majoria volen de nit i s'alimenten de dia. Per poder dur a terme aquesta gesta que implica un elevat cost metabòlic, han de fer escales per tal de recuperar els greixos perduts que els aportaran l’energia necessària per a la següent etapa. Són moments crítics en els que busquen qualsevol cosa que els aporti calories. Així espècies insectívores incoperen a la seva dieta un alt percentatge de fruits durant aquest cicle vital, fins a un 30% al nordoest peninsular para el Mastegatatxes Ficedula hypoleuca (Hernández, 2009).

Fa un parell de dies, un grup d’aquesta espècie s’alimentava a un altiplà d’una serralada costanera, A Grova, de Pontevedra. La majoria capturaven dípters, però un dels exemplars es va llançar al prat on va capturar un coleòpter força gros. Em penso que es tractava d’un Rhizotrogus aestivus. Com que la presa era massa poderosa per menjar-la directament, va utilitzar una soca com si d’una enclusa es tractés, donant-li cops fins que un cop aflevit se’l va empassar tot senser.  La migració és un esdeveniment força dur i moltes  espècies són menys sel·lectives quant a cerca recursos a tracta durant aquest periode. Al cap i a la fi, es tracta d’arribar, i arribar amb èxit.

Aquí teniu la seqüència.









Bibliografia:
Hernández, A. (2009). Summer-autumn feeding ecology of Pied Flycatchers Ficedula hypoleuca and Spotted Flycatchers Muscicapa striata: the importance of frugivory in a stopover area in north-west Iberia. Bird Conservation International, 19: 224-238