L'ORNITONIGMA

divendres, 26 de desembre del 2008

Bitó al Besòs i altres observacions

El passat 19 de desembre en Xavi Larruy va fer una interessant observació, de les més interessants dels darrers temps al riu Besòs al seu pas per St. Adrià: un Bitó Botaurus stellaris. És la primera citació d'aquesta espècie tant esquiva, que tard o d'hora havia d'aparèixer.

Altres observacions d¡interés d'aquests darrers dies han estat 1 Ànec xiulador Anas penelope, un mínim de 9 rasclons Rallus aquaticus entre Montcada i la desembocadura, al menys 40 roquerols Ptyonoprogne rupestris i el 03/12/08 una oreneta cuablanca Delichom urbicum.

dijous, 18 de desembre del 2008

Algunes observacions del Besòs

Darrerament la cosa està molt tranquil·la pel Besòs (pel que fa a observacions), potser més del que ens agradaria. No obstant això, es van veient cosetes. Dies enrere ha estat interessant pel que fa a les anàtides, s’han vist dues espècies que no són gaire comunes al riu. Ambdues observacions les vaig fer el 16/12/08. D’una banda, una femella de Xarxet Anas crecca associada a un grup de collverds, que era a prop de la desembocadura i ben bé pot ser la mateixa que vaig observar a l’estany del parc Diagonal Mar cinc dies abans. L’altra novetat va ser una femella d’Ànec cullarot Anas clypeata observada riu amunt dins el terme municipal de Sant Adrià de Besòs. Es tracta de la segona observació de l’espècie aquesta tardor. I en quant a collverds Anas platyrhynchos, entre la desembocadura i Montaca i Reixac, el seu nombre potser estigui per sobra dels 130 exemplars, una xifra important per aquest espai.





De limícols són presents les tres espècies habituals a l’hivern. Els sempre benvinguts becadells Gallinago gallinago aquesta tardor volen fer-se pregar. La primera que vaig veure al tram de Sant Adrià (aigües amunt) va ser el dia 2; i el dia 4 n’hi havia 4 ex. a prop de la desembocadura. Riu amunt s’han vist alguns exemplars al llarga d’octubre i novembre. La espècie és de difícil detecció i passa molt desapercebuda, cal prospectar molt bé les ribes i tenir una mica de sort, ja que la seva estratègia d’ajeure’s i “aguantar” al màxim normalment li dóna bons resultats. A la fotografia podeu veure un exemplar en aquesta característica posició, amb la popa aixecada i el bec apuntant al terra, les potes flexionades i preparades per a disparar-se com un resort en cas de fugida.




Les altres dues espècies són la Xivita Tringa ochropus i la Xivitona Actitis hypoleuca. De la primera se’n poden veure entre 3 i 4 exemplars al tram corresponent al terme municipal de Montcada i Reixac. La Xivitona és més comuna, encara que no abundant, a tot el riu. Hi ha un quart limícol que és present anualment, el Becadell sord Lymnocriptes minimus, enguany però encara no s’ha detectat.

Interessant també la presència continuada des del 12/11/08 d’un adult de Gavià fosc Larus fuscus al tram de Santa Coloma. Aquesta espècies és sens dubte la més rara de les espècies de làrids habituals al riu. Veure’l a la desembocadura és tota una alegria, imagineu-vos riu amunt i a més setmana rere setmana.

Un altre que és fidel al seu lloc és un Bernat pescaire Ardea cinerea anellat amb PVC (codi TN7). És un subadult que ja hi roman des del novembre.






Finalment vull destacar que sembla consolidar-se la presència de roquerols als trams baixos del riu (Sant Adrià i Santa Coloma), amb més d’una vintena de exemplars que es veuen fins i tot a la mateixa desembocadura. Per contra, riu amunt, on altres temporades era habitual veure’ls, enguany escassegen sorprenentment. És com si s’hagués invertit la dinàmica en relació a altres temporades.

I aquestes han estat les meves últimes visites d'enguany al riu Besòs. Els propers dies aprofitaré a visitar la meva família. Propablement la primera crònica del nou any tingui un sabor cantabro-atlàntic.

dilluns, 15 de desembre del 2008

Algunes observacions a la ciutat de Barcelona

Ahir, en un missatge enviat a Auscat, en Josep Garcia, feia un breu però interessant comentari sobre els ocells a la ciutat de Barcelona, en presentar una radiografia de la fauna alada de la ciutat mitjançant les observacions fetes a diversos parcs de la Ciutat Comtal.

A destacar les observacions d’aligots Buteo buteo al parc de la Ciutadella (1 ex. l’11/12/08) i al parc de can Setmenat (1 ex. el 12/12/08). Una Becada Scolopax rusticola i un Colltort Jynx torquilla ahir 14/12/08 al parc de la Ciutadella. D’altra banda, és interessant la referència a la davallada de les poblacions de pardals Passer domesticus “a la majoria dels parcs barcelonins”, tot i que sembla que al parc de la Ciutadella/zoològic (...) torna a recuperar les seves poblacions”.

El Remena-rocs continua a Arenys

El passat dia 13 l’Enric Badosa va tornar a veure al port d’Arenys de Mar (Maresme) el Remena-rocs que vaig localitzar el 03/12/08. L’exemplar continua aprofitant les restes que troba enganxades a les xarxes que hi ha al moll. A veure si hi ha sort i continua amb nosoltres la resta de l’hivern. Gràcies, Enric, per la fotografia.


dijous, 11 de desembre del 2008

Parc de Diagonal Mar (Barcelona)

Aquest migdia he fet una breu visita al Parc de Diagonal Mar (districte de Sant Martí, Barcelona). El més destacable ha estat una femella de Xarxet Anas crecca, associada a un nombrós grup d’ànecs collverds A. platyrhynchos. L’exemplar no estava alitallat i mostrava un comportament força desconfiat.

En conjunt vaig veure:

1) Xarxet Anas crecca: 1 femella



2) Ànec collverd Anas platyrhynchos: 41
3) Martinet blanc Egretta garzetta: 2




4) Polles d’aigua Gallinula chloropus: 4
5) Gavina capnegra Larus melanocephalus: 7 adults




6) Gavina vulgar Larus ridibundus: 80




7) Gavià argentat Larus michahellis: 4
8) Cotorreta de pit gris Myiopsitta monachus: 2
9) Blauet Alcedo atthis: 1
10) Cuereta torrenterea Motacilla cinerea: 1
11) Pit-roig Erithacus rubacula: 3
12) Tallarol capnegre Sylvia melanocephala: 2
13) Mosquiter comú Phylloscopus collybita: 4





14) Mallarenga cuallarga Aegithalos caudatus: 2
15) Mallarenga blava Parus caeruleus: 1

Pel que fa a les anàtides introduïdes continuava l’adult de Cigne mut Cygnus olor; el nombre d’oques vulgars Anser anser, després de la temporada de reproducció ha passat a 10 ex. (els joves tenen capacitat de vol; ho he pogut comprovar “gràcies” a un noi que es va ficar a l’estany per tal d'espantar-los, i van volar uns 15 metres fins al centre de l’estany); ha desaparegut el mascle d’Ànec carolí Aix sponsa, així com un dels morells de plomall Aythya fuligula; també hi havia 6 ànecs domèstics blancs.

dimarts, 9 de desembre del 2008

GRUP D'ORNITOLOGIA del Centre Excursionista de Terrassa



Avui dedico una entrada al GRUP D'ORNITOLOGIA de la Secció de Ciències Naturals del Centre Excursionista de Terrassa. La seva activitat ornitològica comença al 2003, quan arran d’un curs d’ornitologia dut a terme “per alguns dels membres destacats de l'antic PIGOT (grup ornitològic de Terrassa de referència vallesana destacada en els anys vuitanta i primers dels noranta)”, un grup de persones s’apropen a la natura a través de l’observació d’ocells. Així m’ho explicava un dels seus membres, en Toni Sanllehí. I no puc hi estar més d’acord. La meva experiència personal és molt semblant: els ocells van ser la porta d’entrada cap a l’observació (i admiració) del món que ens envolta, mantenint sempre un pes específic molt considerable respecte d’altres branques de les ciències naturals.

Al seu web, hi podeu trobar tot un seguit d’activitats que duen a terme. Hi ha un aspecte, però, que vull destacar: les tasques de difusió mitjançant l’organització de cursos, xerrades i exposicions. Fer arribar al gran públic el món dels ocells és tant apassionant com la pròpia observació i una de les maneres més efectives de contribuir a la seva conservació. Es per això que trobo tant interessant el cicle de Sortides pels entorns, que té com a objectiu donar a conèixer l’avifauna de la seva ciutat. És així, a nivell local, com s’aconsegueixen les grans fites. No deixeu de visitar el seu web clicant aquí.

divendres, 5 de desembre del 2008

Darreres observacions al Besòs

Aquests darrers dies he fet diverses sortides al riu Besòs entre la desembocadura i Montcada i Reixac. No hi ha hagut gaires coses noves, però han sortit algunes dades interessants. Per exemple , el 3/12/08 al dic del port del Fòrum hi havia un 1r hivern de Corb marí emplomallat Phalacrocorax aristotelis desmarestii. Aquesta espècies tot i que cada cop s’observa amb més freqüència continua sent bastant escassa a la zona. El mateix dia, associat a un grup de roquerols, vaig veure, juntament amb el Xavi Larruy, una Oreneta cuablanca Delichon urbicum a l’alçada de Sant Adrià. Pel que fa als roquerols, hi havia, si més no, una vintena. És sorprenent aquesta dada, ja que fins ara a la zona de la desembocadura tan sols s’havia registrat una sola vegada. I seguint amb primeres observacions, destacar un grup de 8 becs de coral senegalesos Estrilda astrild al parc de la Pau (1a citació de l’espècie a aquest indret).





Avui dia 5, a Santa Coloma continuava l’adult de Gavià fosc Larus fuscus, que ja havia estat observat el 28/11/08.




I les que encara continuen pel municipi de Montcada i Reixac, són les xivites Tringa ochropus. El 28/11/08 hi havia 3-4 exemplars, avui he vist 6 ex. i m’esforçat a comprovar que no fossin els mateixos exemplars utilitzant diferents trams del riu: una parella s’alimentava justament en el límit entre Montcada i Santa Coloma de Gramanet, un tercer exemplar ho feia en solitari gairabé un kilòmetre més amunt, al pas pel nucli urbà de Montcada hi havia una altra parella, i sota el pont que hi ha un kilòmetre abans de l’aiguabarreig Besòs-Ripoll, hi havia un altre exemplar (aquí he pogut comprovar que els altre dos continuaven al mateix lloc).




Actitis hypoleuca

Molt interessant també el gran nombre de mosquiters Phylloscopus collybita comptabilitzats avui al tram entre Santa Coloma i Montcada: un mínim de 159 ex., 40 del quals al menys s’alimentaven a les llacunes del rec Comtal, a Montcada.





Per últim, comentar l’observació de 2 Cabussets Tachybaptus ruficollis poc després de traspassar el límit entre els dos municipis.

dimecres, 3 de desembre del 2008

Remena-rocs a Arenys de Mar

El 30 de novembre en una visita a Arenys de Mar (Maresme), em vaig trobar una bona sorpresa al port. Caminava per sobre del dic, des d’on hi ha una bona panoràmica de tot el port. Al moll de sota un parell de pescadors s’afanyaven a revisar les seves xarxes que tenien esteses en tota la seva longitud, i de sobte, d’entre les xarxes va sortir... un Remena-rocs Arenaria interpres. L’ocell, aliè, als pescadors, als cotxes que varen passar pel seu costat o als passejants que se’l quedaven mirant sorpresos, buscava menjar entre les xarxers. L’interès d’aquesta observació rau no només en les circunstàncies tant curioses d’aquest comportament, sinó també en la data, una mica tardana per a un migrador, la qual cosa fa pensar en hivernada o en un hipotètic desplaçament de curta distància. En aquest sentit, l’únic indret a Catalunya amb una població hivernal estable hi és al Delta de l’Ebre. Revisant anuaris, des del 2001 la hivernada d’aquesta espècie tant sols s’ha documentat al P.N. dels Aiguamolls de l’Empordà al 2002 i més recentment al Delta del Llobregat (2007). Hem d’estar al aguait d’espigons i dics, perquè aquesta espècia és molt ubiqua i pot passar molt desapercebuda.







D’altra banda, a dins del port hi havia 2 Cabussots emplomallats Podiceds cristatus, un parell de blauets Alcedo athis, com a més destacable. I a les platges del voltant diversos estols de gavines i gavians, entre les que destacaven un parell de Gavià fosc Larus fuscus i un total de 10 gavines capnegres L. melanocephalus.



Podiceds cristatus

Cinc Sterna sandvicensis, tres Larus ribundus i una L. melanocephalus

dilluns, 1 de desembre del 2008

Algunes dades del Besòs: entre Sta. Coloma i Montcada i Reixac

El passat 28 de novembre, abans de marxar a Lleida, vaig recórrer el riu Besòs entre Santa Coloma de Gramanet i Montcada i Reixat. Tot seguit teniu les dades més interessants:

1) Bernat pescaire (Ardea cinerea): un exemplar subadult que vaig observar a Santa Coloma, portava anella groga de PVC a la tíbia esquerra i anella metàl·lica a la dreta. Només vaig poder fer una lectura parcial: TN? (el 3r dígit semblava un nombre). En Xavi Larruy em va informar que romania a la zona desde feia un temps i li va poder llegir l’anella. Encara no conec l’origen, però pel tipus d’anella podria ser un ocell del Delta del Llobregat.





2) Xivita (Tringa ochropus): 3-4 ex. al terme municipal de Montcada, zona habitual d’hivernada de l’espècie.





3) Gavina capnegra (Larus melanocephalus): Un exemplar de 1er hivern a Sta. Coloma: aquesta espècie, más comuna a la desembocadura, és molt més rara aigües amunt.





4) Gavià fosc (L. fuscus): un adult a Sta. Coloma.

5) Roquerols (Ptyonoprogne rupestris): 3 ex. abans d’arribar al nucli urbà de Montcada. Els primers de la temporada.