L'ORNITONIGMA

divendres, 28 d’agost del 2009

Más anillas gallegas

Aquí van algunos ejemplares marcados de Gaviota patiamarilla del tipo "lusitanius". Esta forma que cría en las costas cantábricas , Galicia y la mitad norte de Portugal, es algo diferente de la subespecie michahellis. A grandes rasgos y sin ánimo de ser exhaustivo, decir que generalmente es más pequeña, más estilizada y más paticorta (aunque en los machos se da cierto grado de solapamiento). El patrón alar difiere ligeramente de la forma nominal y tiene una muda más tardía.

1) Ejemplar mudando a 2º invierno con anilla de PCV negra y código blanco 013M sobre tarso izquierdo y metal en tarso derecho, observado el 20/VIII/09 en el Regato Muiños, Arealoura, Nigrán (Pontevedra). Pertenece al proyecto gallego de Francisco Docampo.



2) Adulto con anilla de PCV verde y código blanco ZC35 sobre tarso izquierdo y metal en tarso derecho, observado el 26/VIII/09 en la playa de Canido, Vigo (Pontevedra). Pertenece al programa de marcage llevado a cabo en las islas Cies y coordinado por Jorge Mouriño.




3) Adulto con anilla de PCV verde y código blanco ZBAN sobre tarso izquierdo y metal en tarso derecho, observado el 26/VIII/09 en la playa de O Vao, Coruxo, Vigo (Pontevedra). Pertenece al programa de marcage llevado a cabo en las islas Cies y coordinado por Jorge Mouriño.

Sobre el Corb marí emplomallat a Catalunya

http://mediambient.gencat.net/cat/el_departament/sala_de_premsa/notes/CORBMAR_.jsp?ComponentID=175835&SourcePageID=3075#1

El litoral català esdevé un refugi mundial del corb marí emplomallat mediterrani durant l'estiu

El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha constatat la importància del litoral català com a refugi de diverses espècies d’aus marines durant determinats períodes de l’any. Aquest és el cas del corb marí emplomallat mediterrani (Phalacrocorax aristotelis desmarestii), del qual s’estima que fins un 10% de la població mundial podria dependre de les costes catalanes durant l’estiu. Des de la Direcció General del Medi Natural cada any es realitza un recompte i mapatge de la població nidificant d’aquesta espècie de corb marí a les àrees protegides on nia. Des de fa uns anys s’ha observat que a l’estiu es dóna un augment important en el nombre de corbs marins emplomallats a les costes catalanes. En alguns indrets s’hi observen concentracions de desenes i fins i tot centenars d’exemplars. Hi ha evidències mitjançant l’observació d’ocells marcats que aquests ocells es desplacen des de les Illes Balears i s’afegeixen a la població local catalana.
La població mundial de corb marí emplomallat de la Mediterrània (Phalacrocorax aristotelis desmarestii)es concentra majoritàriament en illes del litoral Mediterrani, amb només uns pocs centenars de parelles que nien al continent. El litoral mediterrani de la Península acull en conjunt la segona població mundial més important d’aquest tàxon amenaçat, per darrera de Croàcia. A les costes mediterrànies continentals, hi nien unes 60-70 parelles, 40 de les quals a Catalunya (2/3 del total de les de l’estat continental). Aquesta població ha sofert un important procés de recuperació en els darrers anys gràcies als esforços de conservació que s’hi ha esmerçat a Catalunya i ha passat de 14 parelles a les prop de 40 actuals.
Aquesta espècie està classificada com en perill al Libro rojo de las aves de España i d’interès especial per a la Unió Europea i amb un pla d’acció vigent. També és qualificada de vulnerable a l’extinció a Catalunya i la presència de les poblacions nidificants a la costa catalana, sobretot a la Costa Brava, ha servit per designar com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) diversos trams del litoral gironí per preservar-los. Aquest és el cas del litoral del Baix Empordà.
El corb marí emplomallat és una espècie sensible a abocaments d’hidrocarburs i a la captura accidental en arts de palangre. No obstant això, a Catalunya els casos d’incidències d’aquest tipus és insignificant. La presència del corb marí emplomallat a la costa constata un bon estat ambiental del litoral i amb presència suficient de peix, que captura en persecucions submarines mentre neda sota l’aigua. El corb marí és doncs, un ocell bioindicador que requereix d’aigües transparents i en bon equilibri ecològic.
No cal confondre’l amb un parent de la mateixa família, el corb marí gros, que arriba a l’hivern a l’interior de Catalunya i que no és amenaçat. El corb marí emplomallat és estrictament marí. Els adults són negres i verdosos i tenen cresta, els joves són més blancs.
La població més important de l’Estat espanyol és la de les Balears, on el 2006 niava un 20% de la població mundial. Cada vegada queda més clar que les espècies amenaçades no són d’un territori en particular, ni d’on nien ni d’on hivernen, sinó del conjunt d’àrees en què se’ls permet viure. Per això, Catalunya juga un paper vital dins la Mediterrània occidental per a moltes espècies marines.
El cicle vital del corb marí emplomallat es divideix en dos etapes: la nidificació (entre gener i maig) i la dispersió postnupcial (entre juny i desembre). Ambdós períodes requereixen de mètodes d’estudi i gestió diferents. Atesa la fragilitat d’aquesta espècie, del seu caràcter bioindicador de la bona qualitat de les aigües marines i de l’elevada freqüentació turística de les nostres costes a l’estiu, cal conèixer tant els llocs de descans i muda, emparats per la legislació com a zones on les espècies protegides no han de ser pertorbades, com el volum total de la població.
Les dades preliminars de 2008 ens van donar resultats positius a nou de les onze comarques costaneres catalanes, amb màxims a l’Alt Empordà i la Selva. Les costes centrals del Garraf i les del Tarragonès també van registrar resultats positius. En canvi, les primeres dades de 2009 ja donen dos indrets de concentració amb 114 i 115 exemplars a les Illes Medes i Cap de Creus respectivament.
Actualment tècnics i ornitòlegs voluntaris, en col·laboració amb els espais naturals protegits, estan recollint dades per elaborar un mapa i un cens que permetrà conèixer amb precisió el paper postreproductor, ja a hores d’ara important, que té Catalunya respecte d’aquesta espècie amenaçada d’extinció pròpia de la Mediterrània, i eventualment avançar en el que en un futur serà el pla de conservació d’aquesta espècie amenaçada d’extinció.

Otra de blancas

Estoy en la recta final de mis vacaciones. En pocos días, en lugar de los trinos de los zarapitos, serán las llamadas vespertinas de los vencejos reales las que se cuelen por mi ventana. Si este año tuviera que ponerle un color al verano, éste sería el blanco. Sin duda. El blanco de la niebla densa que cada mañana se engullía las rías y playas y desdibujaba las siluetas; el blanco deslucido que exhibía y exhibe la Gaviota Polar que está veraneando en Calzoa, y el blanco de otra gaviota que sin ser Polar, la naturaleza decidió, en uno de esos azares, concederle a su plumaje esa inmaculada tonalidad. Pues bien, este post, como ya indica su título, va de blancos.

Fiel hasta el extremo (porque es el extremo sur de la playa donde siempre me la encuentro) continua la Larus glaucoides al Arenal de Calzoa. Allí estaba los días 20, 26 y 27 de agosto. Me explicaba una paseante que hacía tiempo que se fijaba en esa gaviota. Decía que le veía algo diferente de las demás, tan blanquita, y que le sorprendía su docilidad (u osadía según se mire) cuando la veía pasearse entre la multitud de “playistas” sin dar el más mínimo asomo de miedo o recelo. En alguna ocasión, optaba incluso por acomodarse en toallas desocupadas, hasta que llegaban los propietarios para expulsarla. ¡Y qué decir cuando llegaba la hora de la merienda!, pesada hasta el aburrimiento hasta conseguir su trozo de pan, comentaba la mujer. Estoy seguro de que todavía continuará un tiempo por aquí. Sería estupendo volver por diciembre y verla lucir una espléndida librea de tercer invierno. Aquí os dejo con una foto donde se aprecia como va avanzando la muda y un video donde se acicala el plumaje.


La segunda blancalo es tanto como la primera, pero sin duda tiene un aire mucho más gallego. Se trata de un ejemplar con leucismo o esquizocroismo (el primero hace referencia a la ausencia de pigmentación oscura, lo que le da al plumaje un tono marrón claro; en tanto que el segundo término se refiere a la carencia de pigmentación oscura, que da como resultado una reducción en la intensidad de todos los pigmentos), que encontré en el regato Muiños (Nigrán) el día 20 de agosto. No sé con seguridad si se trata de una fuscus o una michahellis, pero atendiendo a los rasgos estructurales y a las proporciones, me inclino por una michahellis. A ver qué opináis al respecto.





dimarts, 18 d’agost del 2009

Continua la Gaviota Polar en Vigo

Desde el pasado día 7, la Gaviota Polar que frecuenta el Arenal de Calzoa, en Coruxo, Vigo, ha vuelto a ser localizada los días 10, 14 y 17 de agosto. En realidad cada vez que voy por allí la veo, con lo cual supongo que está tan aquerenciada al lugar, que a penas debe de desplazarse. A diferencia de las Patiamarillas, con las que no socializa demasiado, no se mueve con los cambios de marea, pues durante la bajamar utiliza la zona intermareal y con la pleamar se desplaza a descansar a unas rocas que hay a unas pocas decenas de metros frente a la playa. El desplazamiento más largo, que pude constatar fue a la cercana playa de Samil, donde utilizó una farola como posadero durante la marea alta. Como podéis ver en las fotos, el plumaje presenta un desgaste extremo.



dilluns, 17 d’agost del 2009

Martinet anellat al Besòs

Una de les darreres observacions més interessants que s'han fet a la desembocadura del Besòs ha estat la d'un Martinet blanc (Egretta garzetta) que en Xavi Larruy va veure a principis de més. Es tractava d'un jove que portava anella de PVCblau-verdós amb el codi N737. Segons li van informar es tracta d'un exemplar anellat aquesta temporada com a poll a la colònia d'ardeides de les Illes Medes (Girona). Segons l'encarregat del projecte d'anellament és la dada més llunyana registrada d'encà que vàrem començar.

El Martinet blanc és una espècie que freqüenta la desembocadura del Besòs durant tot l'any, encara que sempre de manera molt poc nombrosa. Normalment aprofita els dics o les vores de la barra de sorra per a pescar. Riu amunt també es possible veure'l, tot i que de manera molt més escassa.

dijous, 13 d’agost del 2009

Un article per a llegir: desembocadura del Besòs

El passat 24 de juliol el diari L'Independent publicava un article d'en Xavi Larruy sobre la problemàtica que afecta a la desembocadura del riu Besòs. Problemes de gestió i manca de determinació de les administracions implicades, han derivat en uns usos inadequats que comporten una pèrdua manifesta de la diversitat ornítica, tot i les obres de millora que s'hi van dur a terme els darres anys.
El Flamenc del riu Besòs

Xavi Larruy

El passat 11 de març un exemplar de flamenc va intentar aturar-se a la desembocadura del Besòs, però només hi va estar uns segons, ja que la presència de vàries persones el va espantar, segons informa Josep Antolí. L’any passat sí que es va poder observar un flamenc durant 2 dies, també al març, curiosament al tram d’ús públic del Parc Fluvial. Tot indica, doncs, que si la desembocadura tingués tranquil•litat es podria observar anualment el flamenc a Sant Adrià.

Les molèsties humanes continúen en aquest espai natural, de manera que la gran inversió que es realitzà en aquest indret no s’ha traduït, de moment, en un augment de les espècies d’aus reproductores ni de les migratòries. De fet, alguns grups d’ocells ara són força més escassos, com els limícoles i els xatracs.

Cal recordar que l’accés està restringit segons el projecte de restauració i, a més, l’Ajuntament ha col•locat plafons informatius aquesta primavera, però aquestes iniciatives malauradament són insuficients. Mentrestant, la parella de corriol petit (una espècie d’ocell limícol protegit que cada any tracta de criar a la barra de sorra de la desembocadura) no ha aconseguit que hagi sortit cap poll de les diverses postes que ha intentat. Aquest ocell posa els ous a la sorra, de manera que són trepitjats per les persones quan caminen per la zona, ja que són molt difícils de veure. La solució no és fàcil, però si es vol aconseguir que la desembocadura sigui un autèntic espai natural, on es pugui gaudir de l’espectacle de la migració dels ocells o de la reproducció dels corriols, és imprescindible que les persones no entrin dins de la desembocadura.

Per començar, l’Ajuntament hauria de prohibir la pesca dins de la zona, ja que és l’activitat que més impacte ocasiona en la zona, i s’hauria de procurar que aquesta restricció fos efectiva. Aquesta petició es justifica per les redundes dimensions d’aquest espai (els ocells tenen por de l’home i no troben un lloc segur on aturarse, ja que els pescadors s’ubiquen a qualsevol lloc, fins i tot dins de l’aigua); la gran quantitat de deixalles que aboquen una part dels pescadors (brossa que després anirà al mar i després a les platges); i també les trencadisses de la vegetació que fan per poder transitar per la zona (inclosos els tamarius que es van plantar). No obstant això, mentre la Central Tèrmica continuï abocant tanta aigua al riu, la desembocadura continuarà sense poder acollir bona part de les espècies d’ocells aquàtics, ja que impedeix la formació d’illetes i platges on s’alimenten els ocells. A més, la manca d’illetes de còdols impedeix la reproducció d’aus com els cames llargues i els corriols. D’altra banda, al tractar-se d’aigua salada gairebé no pot créixer la vegetació a les escletxes de l’escullera, i com que surt tanta aigua la seva velocitat és excessiva perquè els ocells aquàtics es puguin alimentar adequadament.

La prova de l’efecte de tots aquests impactes és que actualment es veuen més aus aquàtiques al tram de riu que hi ha entre el pont del tren i el pont de Cristòfol Moura (on es permet l’accés) que a la mateixa desembocadura. Això s’explica perquè a l’escullera està creixent força vegetació que fa de pantalla visual, hi ha una illa força gran i no es pesca, de manera que la majoria de les persones caminen per la gespa sense espantar gaire als ocells.

Afortunadament no tot és negatiu: la vegetació plantada comença a guanyar alçària i, si ningú els arrenca, en pocs anys tindrem un bon nombre de tamarius i diversos arbustos, on podran refugiar-se molts ocells de mida petita. A més, la bassa construïda ja presenta força vegetació d’aiguamoll (combogues i canyís), de manera que les aus es poden refugiar millor del trànsit de persones.

dimecres, 12 d’agost del 2009

Anillas de Gaviota Patiamarilla en Cataluña y Galicia

Aquí van las últimas lecturas que he hecho de Gaviota Patiamarilla (Larus michahellis). Las dos primeras pertenecen a la subespecie nominal michahellis, en tanto que la segunda es un ejemplar del tipo lusitanius.


Larus michahellis michahellis:

1) Adult amb anella de PVC verda i codi blanc PBFN al tars dret i anella metàl·lica a la tíbia dreta; observat el 15/VI/09 al port de Vilanova i La Geltrú, El Garraf, Barcelona. Forma part del projecte que es duu a terme al Delta de l’Ebre (Tarragona).







2) Juvenil con anilla de PVC naranja y código verde 2M8 en tarso derecho y anilla metálica en tarso izquierdo; observado el 02/VIII/09 en Viladesuso, Oia (Pontevedra). Creo que pertenece al programa de marcage que Gustavo Ballesteros y Gonzalo González llevan a cabo en Murcia.







Larus michahellis lusitanius:

1) Adulto con anilla de PVC verde y código blanco ZB74 en tarso derecho y anilla metálica en tarso izquierdo; observado el 06/VIII/09 en el Arenal de Calzoa, Coruxo, Vigo (Pontevedra). Pertenece al programa de marcage llevado a cabo en las islas Cies y coordinado por Jorge Mouriño.



dissabte, 8 d’agost del 2009

Videos de La Gaviota Polar de Vigo



Ayer día 7, aún continuaba el 2º verano de Gaviota Groenlandesa en el Areal de Calzoa, Coruxo, Vigo (Pontevedra). A parte de algunas fotos, pude hacerle un par de vídeos con una cámara digital compacta. Podéis verlos en los siguientes enlaces:



dijous, 6 d’agost del 2009

Más gaviotas... pero polares... y en Galicia

Como cada año, aprovecho a pasar unos días en la tierra de mi padre, que también es un poco mía. Hablo del Valle Miñor, al sur de la Ría de Vigo. Todo un lujo para los sentidos, y es que aparte de lo que ofrece esta magnífica tierra a cualquiera que se acerque por aquí, si además te gustan las aves, como es mi caso, la estancia se convierte en… bien, ya sabéis a qué me refiero. Es un gustazo estar cenando con la ventana abierta mientras se sienten las llamadas de los zarapitos trinadores o los raspantes reclamos de los correlimos comunes que sobrevuelan el Esteiro da Foz, con la subida de la marea, mientras deciden un sitio donde reposar a la espera de que las aguas retrocedan nuevamente. Eso es lo que tengo a escasos cien metros de mi ventana mientras escribo estas líneas.
En el verano intento desconectar, y aquí no sólo lo digo en sentido figurado. Guste o no, mi acceso a al correo electrónico, a la webs y a todo lo que eso implica está limitado al “capricho” del wi-fi de alguna señal perdida, que algún usuario amablemente me presta. Y realmente lo agradezco, porque los días son de de descanso real. En alguna que otra ocasión, no obstante, mi pc capta la debil señal de alguna red inalámbrica y entonces aprovecho para navegar un rato (si se tercia). Así fue como me enteré, através de Rare Birds in Spain que por la zona del Vao y Alcabre habían visto una Gaviota Groenlandesa (Larus glaucoides).

Aunque mis padres residen en A Ramallosa, yo estoy instalado en Canido, donde vive mi hermana, y eso está a muy muy cerca de la playa del Vao. Casi cada día paseo por la zona, y cada día veo cosas más o menos interesantes. La playa de Alcabre está a poco mas de 3 km. pero es un sitio por el que rara vez paso. Ayer por la tarde fui a la Xunqueira do río Lagares. La marea estaba alta y a parte de un joven de Correlimos común (Calidris alpina), un Andarríos Grande (Tringa ochropus) y una docena de andarrios chicos (Actitis hypoleuca), poca cosa más había. De vuelta a Canido hice una parada para echar un vistazo al mar. Al frente se extendía la amplia boca de la Ría de Vigo, y a mis pies un roquedo, donde un grupo de 11 Vuelvepiedras (Arenaria interpres) descansaban algo nerviosos ante la ya activa bajada de la marea. En el Arenal de Calzoa, al sur de la desembocadura del río Lagares, destacaba un compacto bando de gaviotas patiamarillas. Acabé de rastrear la playa y en el extremo más próximo a mí, caminando entre los últimos bañista de la tarde avanzaba a paso lento una gaviota de color lechoso con un aspecto muy desaliñado. Allí estaba el 2º verano de Gaviota Groenlandesa descubierto el 1 de agosto por Marcos Prada Arias. Bajé raudo a la playa y durante un buen rato pude disfrutar de esta magnífica gaviota ártica, ¡en pleno verano! De una apabullante docilidad, obserbé a placer como rastreaba la playa en busca de las migajas de alguna merienda, y a medida que la marea iba bajando, se adentraba en la zona intermareal donde dio buena cuenta de algunos Arenicola (Xorra que los llaman por aquí). Al final de la tarde era la única gaviota que quedaba en esa zona de la playa, y su plumaje blanco resaltaba con un matiz dorado con los rayos intensos y anaranjados de una fantàstica puesta de sol.
Este medio día continuaba en el mismo sitio, y parece muy aquerenciada a la zona, porque el único vuelo que hizo fue para posarse en el tejado de una de las casas que dan a la ría. Espero en los próximos días seguir disfrutando de este bonito bicho (aunque no sea ésta precisamente la Polar más bonita que haya visto). Os dejo con algunas de las fotos que le hice entre ayer y hoy.
Fotos realizadas ayer 5 de agosto de 2009:


El bicho sabía buscarse bien la vida. Aquí podéis ver como extraía un Arenicola (Xorra) de su agujero y daba buena cuenta de él:







Fotos realizadas hoy 6 de agosto de 2009:




dissabte, 1 d’agost del 2009

Gavines a Barcelona

Ja fa un temps que volten el joves de gavians i gavines rialleres per les costes de Barcelona. El primer jove de Gavià argentat (Larus michahellis) el vaig veure al port de Vilanova i La Geltrú el 22/VI/09. Però és potser ara, en aquestes dates, quan aquests inexperts que comencen la seva aventura es fan molt més evidents. Aquests “adolescents” s’apleguen en grups per a buscar menjar, i les ciutats són uns bons llocs on fer-ho. Això ho saben bé. I saben també que hi ha zones especialment bones: aquelles on hi ha un tràfec permanent de turistes menjant entrepans, gelats i un munt de coses... sempre hi haurà alguna resta que aprofitar, no sense abans defensar-la dels seus companys, que encara que semblen tips sempre troben un buit per un tros de pa abandonat o cedit caritativament per algun d’aquests estiuencs. Encara que no sempre se’l emporta el més fort, també estan els llestos, mireu la seqüència de fotos.






La passarel·la que duu al Maremmagnum es un lloc excel·lent. A finals de juliol un bon grapat de gavians joves estaven a l’aguait de la més petita de les molles que arribés al terra o llencessin a l’aigua. Amb ells, algunes rialleres i el millor de tot, un jove de Gavina capnegre que no volia perdre l’oportunitat d’un àpat fàcil.

Larus ridibundus


Larus melanocephalus

Anelles de gavines corses a Vilanova i La Geltrú

Aprofito aquest dies d’estiatge a Galícia per a enllestir els llistats amb les darreres lectures d’anelles de Gavina corsa (Larus audouinii) fetes al port de Vilanova i la Geltrú. De l’1 de juny endavant, el nombre d’exemplars va anar augmentat sobtadament, front els 278 ex. que hi havia l’1/VI/09, vaig comptar 584 ex. el 8/VI/09. Aquesta progressió es va mantenir en dies posteriors amb un màxim de 693 ex. a mitjan juny. Era de preveure que en paral·lel a l’augment d’aus creixés el nombre d’aus anellades. El màxim va tenir lloc el dia 15/06/09 amb 44 lectures d’anelles.


Durant el període comprés entre el 27/IV/09 i el 22/VI/09, vaig registrar 161 aus anellades, de les que vaig poder llegir l’anella a 159. Només l’11,32% dels exemplars varen ser detectats més d’un cop (un 77,7% d’aquest registres es van efectuar a partir de l’1/VI/09). L’estada continuada més llarga va ser la de l’ocell marcat com a AMUZ, que va ser contactat entre l’11/V/09 i el 15/VI/09. Tanmateix l’únic exemplar que va ser observat tot el període, encara que de manera discontinua va ser el marcat com a ATMA, que es va veure per primer cop el 27/IV/09 i per últim cop el 22/VI/09. Pel que fa a l’edat de les aus, més del 90% varen ser datades com a adult/subadult (3r estiu). I en relació a la seva procedència, la gran majoria varen ser anellades al Delta de l’Ebre, amb algunes observacions d’aus anellades a Mallorca.

Tot seguit podeu veure les dades de les lectures i fotografies d’alguns dels exemplars:


LECTURES DEL 8/VI/09:

1) Adult amb anella blanca i codi negre FRV al tars dret i anella metàl·lica a la tíbia esquerra.



2) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre 2OF al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

3) 3r estiu amb anella blanca i codi negre AVF7 al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

4) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AAOC al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

5) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AWDS al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.


6) Adult amb anella blanca i codi negre ARX7 al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.


7) 3r estiu amb anella blanca i codi negre AUNT al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

8) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre HD3 al tars dret i anella metàl·lica a la tíbia esquerra.

9) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre Y95 al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

10) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre ASR1 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

11) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre ATMA al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre. Observat també el 27/IV/09.

12) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AWAT al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

13) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre ATL3 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

14) 3r estiu amb anella blanca i codi negre AWAY al tars esquerre i anella metàl·lica al tars dret.

15) 2n estiu amb anella blanca i codi negre AYDT al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

16) Adult amb anella blanca i codi negre AFDX al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

17) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AF18 al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

18) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre ALFP al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

19) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AM8X al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

20) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre ATAR al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

21) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AHMM al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.


22) Adult amb anella blanca i codi negre 6CA al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

23) Adult amb anella blanca i codi negre AF8W al tars esquerra i anella metàl·lica al dret.

24) Adult amb anella blanca i codi negre ACAD al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

25) Adult amb anella blanca i codi negre AT8T al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

26) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre ALLP al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre. Roman a la zona des del 26/V/09.

27) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre 650 al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

28) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre ALZ3 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

29) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre APZL al tars esquerre i anella metàl·lica al dret. Observat també el 01/VI/09

30) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre ADS al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

31) 3r estiu amb anella blanca i codi negre AVC1 al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

32) 3r estiu amb anella blanca i codi negre AF1D al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

33) 3r estiu amb anella blanca i codi negre ARPY al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

34) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre UTS al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

35) 2n estiu amb anella blanca i codi negre AX4T al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

36) 3r estiu amb anella blanca i codi negre ARXF al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.



37) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AVFO al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.


38) 3r estiu amb anella blanca i codi negre AM5U al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.


39) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AN9R al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.


LECTURES DEL 15/VI/09:

1) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AM7J al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

2) 3r estiu amb anella blanca i codi negre APY3 al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

3) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre 6L6 al tars esquerrre i anella metàl·lica al dret.

4) 3r estiu amb anella blanca i codi negre ALZ3 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

5) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AR5D/B (?) al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

6) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AMUP al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

7) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AFFM al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

8) 3r estiu amb anella blanca i codi negre ARO2 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

9) 3r estiu amb anella blanca i codi negre X92 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

10) 3r estiu amb anella blanca i codi negre AB5B al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

11) 3r estiu amb anella blanca i codi negre AN14 al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.


12) Adult amb anella blanca i codi negre AFRH al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.


13) Adult amb anella blanca i codi negre AM60 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.


14) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre ANO2 al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

15) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AFNJ al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.


16) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AH9X al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

17) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AL88 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

18) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AB8P al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.


19) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AROD al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

20) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre ALAM al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.


21) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre ACC8 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

22) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre HZ7 al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

23) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre B2Z al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

24) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre ACDV al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

25) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre 64W al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

26) 3r estiu amb anella blanca i codi negre AF18 al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.


27) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AVAL al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

28) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre ALBV al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

29) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre ATJA al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

30) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AN5 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

31) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AMC8 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

32) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AUNT al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

33) 3r estiu amb anella blanca i codi negre AMSM al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.


34) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre APPS al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

35) 3r estiu amb anella blanca i codi negre ANYW al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

36) Adult amb anella blanca i codi negre BZO al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

37) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre ABWV al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

38) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AVDJ al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.


39) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre ABLW al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

40) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AMUZ al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

41) Adult amb anella blanca i codi negre ANUA al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

42) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AWJV al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.


43) Adult amb anella blanca i codi negre XJM al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.


44) Adult amb anella blanca i codi negre ZNU al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.



LECTURES DEL 22/VI/09:

1) 3r estiu amb anella blanca i codi negre XFS al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

2) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre ANUA al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

3) 3r estiu amb anella blanca i codi negre 2JR al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.


4) Adult amb anella blanca i codi negre SYF al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

5) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AROD al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.


6) Adult amb anella blanca i codi negre BAOH al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

7) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre BA4 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.


8) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre FRX/Y (?) al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

9) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre BA57 al tars esquerra i anella metàl·lica al dret.


10) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre ZNU al tars esquerra i anella metàl·lica al dret.

11) 3r estiu amb anella blanca i codi negre ALR5 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.


12) Adult amb anella blanca i codi negre AWD al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.


13) 3r estiu amb anella blanca i codi negre B2Z al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

14) Adult amb anella blanca i codi negre ATMA al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.


15) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AL3A al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

16) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre ACRZ al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

17) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre ZJM al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

18) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre ADJ al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

19) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AMUP al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.

20) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AS6 al tars esquerre i anella metàl·lica a la tíbia dreta.

21) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AHFO al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

22) Adult/3r estiu amb anella blanca i codi negre AFJX al tars esquerre i anella metàl·lica al dret. Aquest exemplar va ser observat des del port de El Garraf volant cap al nord el 04/VII/09 volant cap al nord.

Vilanova i La Geltrú
Port de El Garraf


D’altra banda, hi havia un adult amb combinació d’anelles de color a ambdues potes: taronja+metall al tars esquerre i groc+negre+verd clar (o blau clar) al tars dret.