L'ORNITONIGMA

dimarts, 24 de novembre del 2009

Anelles de gavines a Vilanova i la Geltrú, octubre

Aquest any està resultant inusual, ornitològicament parlant. Circumstàncies de la vida, avui farà quasi un mes que no faig cap tipus de sortida ornitològica. L’últim cop va ser a les platges i el port de Vilanova i la Geltrú, que és, a hores d’ara, on passo la major part del temps.
  • 22 d’octubre de 2009
El 22 d’octubre el cel estava molt ennuvolat i a mig matí va descarregar una intensa pluja. Les condicions d’observació eren força adverses, i fora del cotxe es feia gairebé una empresa impossible. Amb aquest panorama, vaig optar per anar a la platja de Sant Cristòfol, on es possible observar les gavines sense sortir del cotxe. La pluja havia format uns grans bassals que varen atreure nombroses gavines i gavians, i la platja, lliure de gent, estava també plena d’ocells.

Tot i la gran quantitat de làrids sedimentats, tan sols vaig localitzar 8 exemplars anellats, set gavines capnegres i un gavià fosc. Tot seguit podeu veure les lectures:

Larus melanocephalus

1) Adult amb anella blava i codi blanc IBNJ al tars esquerre i anella metàl·lica a la tíbia esquerra. Un exemplar del projecte italià de Nicola Baccetti.


2) Adult amb anella vermella i codi blanc HNJ8 al tars esquerre i anella metàl·lica al dret. Un exemplar del projecte hungarès de Karcza Zsolt.



3) Adult amb anella verda i codi blanc 6X5 al tars esquerre i anella metàl·lica al dret. Un exemplar del projecte francès de Camille Duponcheel.

4) 2n hivern amb anella vermella i codi blanc HNT0 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre. Un exemplar del projecte hungarès de Karcza Zsolt.



5) Adult amb anella vermella i codi blanc HRK5 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre. Un exemplar del projecte hungarès de Karcza Zsolt.



6) Adult amb anella verda i codi blanc 2H1 al tars esquerre i anella metàl·lica al dret. Un exemplar del projecte francès de Camille Duponcheel.




7) Adult amb anella blava i codi blanc ILVT al tars esquerre i anella metàl·lica al dret. Un exemplar del projecte italià de Nicola Baccetti.




Larus fuscus

1) Adult amb anella blava i codi blanc V.533 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerres. Un exemplar danès del projecte de Kjeld Tommy Pedersen.



Entre les gavines capnegres, hi havia una Gavina corsa (Larus audouinii), que suportava el xàfec estoicament.





  • 29 d’octubre de 2009

La següent visita la vaig fer al port de la ciutat el 29 d’octubre. En aquesta ocasió el temps era força diferent, les platges eren plenes de gent i només hi havia bitxos al mar i dins el port. Només vaig veure tres aus anellades, dues gavines capnegres i un gavià argentat.

Larus melanocephalus

1) Adult amb anella verda i codi blanc 5N6 al tars esquerre i anella metàl·lica al dret. Un exemplar del projecte francès de Camille Duponcheel.

2) Adult amb anella blava i codi blanc ISSL al tars esquerre i anella metàl·lica a la tíbia esquerra. Un exemplar del projecte italià de Nicola Baccetti.


Larus michahellis michahellis

1) Exemplar de 3r any-calendari amb taronja i codi negre B4VM al tars esquerre i anella metàl·lica al dret. Un exemplar anellat a les Illes Balears.