L'ORNITONIGMA

dimecres, 31 de març del 2010

Làrids anellats a Vilanova i la Geltrú

Hola a tots els que seguiu aquest blog. No és gaire el que puc oferir, ja que darrerament la feina m’ha absorbint de tal manera aquest curs, que no em restava gaire temps real per fer sortides ornitològiques. No obstant això, he tret el cap de tant en tant per les platges i el port de Vilanova i la Geltrú i tot seguit us faig cinc cèntims del que he anat veient durant aquest temps.

M’he centrat bàsicament en l’observació de gavines i gavians, buscant entre els estols aus amb anelles de lectura a distància i aquest ha estat el resultat:

De gavines corses (Larus audouinii), n’havia vist alguna al llarg de l’hivern, per exemple el 18/02/10, dos adults estaven aturats a un pantalà del port barrejats entre els gavians foscos (Larus fuscus). Tanmateix, el primer grupet (26 ex.), el vaig veure el 04/03/10, on hi havia un exemplar anellat. Es tractava d’un adult amb anella de PCV blanca amb codi negre AC9P al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre. Aquest exemplar va ser anellat al Delta de l’Ebre al 2001, i ja havia estat contactat pel Marc Olivé 11 dies abans. El vaig tornar a veure dins el port el 15/03/10 (en un grup de 54 ex.), i encara hi era present uns dies després (Marc Olivé).
El 25/03/10 romanien 12 ex. a la platja de Sant Cristòfol i 31 ex. a dintre del port, entre els quals hi havia tres anellats:

- Adult amb anella blanca i codi negre AWAL al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre. Anellat al 2006 al Delta de l’Ebre.

- Adult amb anella blanca i codi negre AR8L al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.















- Adult amb anella blanca i codi negre Y87 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre. Anellat com a poll al 2005 a les Columbrets.
















- Adult amb anella blanca i codi negre ATMA al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre.















Pel que fa als gavians foscos (Larus fuscus) també vaig veurealguns anellats:

- Adult amb anella blava i codi blanc V.583 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre, observat el 18/02/10 a dins el port. Un exemplar danès del projecte de Kjeld Tommy Pedersen, que ha passat l’hivern per la zona.

- Exemplar de 2n any calendari amb anella groga i codi negre V3SJ, observat el 24/03/10 al port, que vaig tornar a veure el 25/03/10 a la platja de Sant Cristòfol. Crec que es tracta d’un exemplar del projecte danès de l’Eddie Fritze i en Kjeld Pedersen.



















- Adult amb anella groga i codi negre E740 al tars dret i aparenment sense anella metàl·lica a l’esquerre, al 25/03/10 al port de Vilanova i la Geltrú.














I de Gavià argentat de potes grogues (larus michahellis michahellis), també en vaig veure un:

- Adult  amb anella verda i codi blanc PCAP al tars esquerre i metàl·lica al dret. Es tracta d’un exemplar anellat al Delta de l’Ebre el 2006, que des d’aleshores freqüenta Vilanova durant l’hivern, havent-hi estat la data més primerenca l’1/06/09.