L'ORNITONIGMA

divendres, 4 de juny del 2010

Desembocadura de El Foix, 3/6/10

Ahir a la desembocadura de El Foix, hi havia molt poca cosa (i menys que hi haurà amb les obres que estan fent, però això ho deixaré per una altra entrada). A aquestes alçades el pas de limícols ya ha minvat molt. A la llera del riu només hi havia un mascle de Corriol petit (Charadrius dubius). Al seu lloc habitual continuava la Fotja (Fulica atra) i a una de les margens descansaven un Espulgabous (Bubulcus ibis) i un Martinet blanc (Egretta garzetta). La família de collverds (Anas platyrhinchos) està tirant endavant i els anegets ja fan gairabé uma tercera part del tamany de l’adult... creixen ràpìd! El més interessant va ser l’observació d’un mascle de Morell de cap-roig (Aythya ferina), que dormitava al bel mig del riu.


Seguiment de Corriol camanegre a El Garraf

Les parelles de Corriol camanegre que tinc controlades de moment se’n surten. Al dic de Ponent del port de Vilanova i la Geltrú, he pogut confirmar la reproducció de l’espècie. El 13/05/10 vaig veure la còpula d’una de les parelles, el 21/05/10 altra de les parelles defensava el seu territori front un nombrós estol de gavines corses; i ahir, 3/06/10, vaig trobar els nius. Eren les femelles les que covaven i no vaig detectar cap dels mascles. Tots dos nius es trobar a una zona perifèrica en relació a la zona de més activitat de les obres del port, pel que el tràfec de gent i vehicles no sembla afectar-les gaire. Una altra cosa és que l’indret és un punt de trobada per centenars de gavians... A veure com se’n surten.
Vaig poder fer dos vídeos de molt baixa qualitat, on es poden veure les dues femelles als respectius nius.


D’altra banda, una de les parelles de Cubelles continua covant. Quant l’altra, només he vist un dels dos polls que vaig veure el 20 de maig, i ja lluïa un perfecte plomatge. Durant una bona estona, a última hora del vespre, vaig estar controlant amb el telescopi la parella del niu. La veritat és que se’n surten prou bé. La gent passa molt a prop i els adults no es mouen del niu, només se’n van anar quan un gos s’hi va apropar. Us deixo un vídeo del mascle tornant a covar després d’aquest esdeveniment.

Noves lectures de gavines

A mesura que s’apropa l’estiu, s'aprecia un increment en el nombre de gavines que visiten el port de Vilanova. El 27/05/10 hi havia 575 gavians argentats (tots inmadurs), 6 gavians foscos (Larus fuscus) immadurs i 63 gavines corses (Larus audouinii). El 3/6/10 eren 195 gavines corses, i 189 gavians argentats. En les dues jornades vaig fer un total de 28 lectures d’anelles.

Les lectures del 27/05/10 varen ser les següents:

Gavina corsa

1) Adult amb anella blanca i codi negre AYML al tars dret i metàl·lica a l’esquerre.

2) Adult amb anella blanca i codi negre AC8B al tars dret i metàl·lica a l’esquerre.

3) Adult amb anella blanca i codi negre AXDM al tars dret i metàl·lica a l’esquerre.

4) Adult amb anella blanca i codi negre ALRT al tars dret i metàl·lica a l’esquerre.

5) Adult amb anella blanca i codi negre AV24 al tars esquerre i metàl·lica al dret. Anellat com a poll al Delta de l’Ebre al juny del 2006, per aquestes dates freqüenta el litoral entre el Delta del Llobregat i Vilanova i la Geltrú.

6) Adult amb anella blanca i codi negre BOH al tars dret i metàl·lica a l’esquerre.

7) Ex. de 2n estiu amb anella blanca i codi negre AW8M al tars esquerre i metàl·lica al dret.

















8) Ex. de 2n estiu amb anella blanca i codi negre AZJR al tars esquerre i metàl·lica al dret.

9) Adult amb anella blanca i codi negre AVL4 al tars esquerre i metàl·lica al dret. Aquest ejemplar va ser anellat com a poll al Delta de l’Ebre al juny del 2006, aquest anys ha aparegut a Vilanova el 13/05/10 i encara hi roman.


















Gavià fosc

1) Exemplar de 2n estiu amb anella negra i codi blanc JYX2 al tars esquerre i anella metàl·lica al dret. Va ser anellat com a poll a Storøytåa, Mandal, Vest-Agder, Noruega, al juny del 2009.
































Les lectures del 3/06/10 varen ser les següents:

Gavina corsa

1) Adult amb anella blanca i codi negre A58J al tars dret i metàl·lica a l’esquerre.

2) Adult amb anella blanca i codi negre AT8H al tars dret i metàl·lica a l’esquerre. Va ser anellat com a poll al Delta de l’Ebre al juny del 2006. L’any passat per aquestes dates també la vaig veure a Vilanova.

3) Exemplar de 3r estiu amb anella blanca i codi negre AVLZ al tars esquerre i metàl·lica al dret.

4) Adult / 3r estiu amb anella blanca i codi negre ZHT al tars esquerre i metàl·lica al dret.

5) Adult amb anella blanca i codi negre AYMU al tars dret i metàl·lica a l’esquerre. Anellat com a poll al Delta de l’Ebre al juny del 2007, roman a Vilanova i la Geltrú des de finals de la primera quinzena de maig.

6) Exemplar de 2n estiu amb anella blanca i codi negre AZJ6 al tars esquerre i metàl·lica al dret.

7) Adult amb anella blanca i codi negre AL3H al tars dret i metàl·lica a l’esquerre. Anellat com a poll al Delta de l’Ebre al juny del 2007, des d’aleshores només en consten dos registres, tots dos al juny, un al Delta del Llobregat al 2009 i el d’enguany.

8) Adult  amb anella blanca i codi negre ATO al tars esquerre i metàl·lica al dret. Aquest exemplar el vaig observar al voltant de dos quarts de cinc al dic de Ponent del port de Vilanova; unes hores més tard, a les set, estava al riu Foix, 4,6 km. al sud.

9) Adult / 3r estiu amb anella blanca i codi negre BDJ1 al tars esquerre i metàl·lica al dret.

10) Adult amb anella blanca i codi negre ALBY al tars dret i metàl·lica a l’esquerre. Anellat com a poll al Delta de l’Ebre al juny del 2003.

11) Adult amb anella blanca i codi negre AASV al tars esquerre i metàl·lica al dret. Anellat com a poll al Delta de l’Ebre al juny del 2000.

12) Adult amb anella blanca i codi negre AP9Z al tars esquerre i metàl·lica al dret.

13) Adult amb anella blanca i codi negre AYRR al tars dret i metàl·lica a l’esquerre.
















14) Adult amb anella blanca i codi negre AV5F al tars esquerre i metàl·lica al dret.

15) Adult amb anella blanca i codi negre AF6 al tars dret i metàl·lica a l’esquerre.

16) Adult / 3r estiu amb anella blanca i codi negre AP23 al tars esquerre i metàl·lica al dret. Anellat com a poll al Delta de l’Ebre al juny del 2004.

17) Adult amb anella blanca i codi negre AFNJ al tars esquerre i metàl·lica al dret. Anellat com a poll al Delta de l’Ebre al juny del 2002, l’any passat per aquestes dates també va ser observat a Vilanova i la Geltrú.



















18) Subadult amb anella blanca i codi negre AYV3 al tars dret i metàl·lica a l’esquerre. Anellat com a poll al Delta de l’Ebre al juny del 2007.

A més de les observacions del port de Vilanova, cal mencionar dues lectures a la desembocadura de El Foix (Cubelles):

1) Adult  amb anella blanca i codi negre ATO al tars esquerre i metàl·lica al dret, que va ser observat unes hores abans al dic de Ponent del port de Vilanova.















2) Adult  amb anella blanca i codi negre BA36 al tars esquerre i metàl·lica al dret. Aquest exemplar va ser anellat com adult al maig del 2009 al Delta de l’Ebre. La primavera passada al vaig registrar a Vilanova, i enguany volta pel litoral de Barcelona des de la segona quinzena de març, primer al Maresme i després a Vilanova.