L'ORNITONIGMA

dimarts, 31 de gener del 2012

Difusió de surtides ornitològiques

PROGRAMA DE EXCURSIONES 2012
Salida desde Barcelona
 
Organizadas por SEO/BirdLife y Spainbirds Nature Tours de la mano de expertos ornitólogos.
SEO/BirdLife ofrece a sus socios y simpatizantes la oportunidad de disfrutar de los viajes ornitológicos tradicionalmente organizados desde Madrid, ahora también organizados desde Barcelona.
 
 
Abierto el plazo de inscripción:
Parc Natural del Montseny (Barcelona, 25 de febrero de 2012) Programa
Estepas de Lleida (17 de marzo de 2012) Programa
Gallecs i Cingles de Bertí (29 de abril de 2012) Programa

diumenge, 29 de gener del 2012

Una altre mirada

Cada dia estic més convençut que la conservació del medi ambient és un zero a l’esquerra en aquest país. Tret d’una comptada minoria que treballa i lluita (cadascú a la seva manera i dintre de les seves possibilitats) per la defensa del medi natural, la resta o bé són agents passius que miren els fets com els viatgers d’un tren miren el paisatge des de la finestra (si és de alta velocitat ni tant sols això), o bé són agents actius que encara no s’han adonat (o no els interessa adonar-se'n) que el desenvolupament que busca el benestar col·lectiu ha d’estar en consonància amb la conservació del medi ambient. Contraposar desenvolupament i conservació és un greu error que ja estem pagant.

Però per introduir i desenvolupar aquesta consciència en la ciutadania, cal fer un gir de 180º que transformi la infraestructura productiva, las relacions de poder i la cultura. Teòricament aquest pas ja es va donar fa anys en el debat econòmic a nivell internacional, i va quedar reflectit en diversos documents, protocols i altres tipus de fum que es va vendre al ciutadà. I és que mentre les decisions econòmiques continuin allunyades de la conservació de la natura, no seran èticament justes ni avui ni per les generacions futuras.

Aquesta reflexió la faig arran de la lectura de l’article del Sr. Albert Sáenz "Altres veritats de Spanair" sobre l'enfonsament d'Spanair, on es diuen coses com que vam trigar tres anys a posar en marxa el projecte perquè l’ampliació del Prat suposava molèsties per als senyorets del club de golf i per als ecologistes de la llacuna Ricarda”, o que “(…)Mentre les excavadores desviaven el Llobregat i protagonitzaven el moviment de terres de l’obra civil més gran d’Europa per salvar els ocellets de la Ricarda, alguns emprenedors van idear la primera alternativa a Iberia”.

Obres de la T1 a tocar de la R.N. Remolar-Filipines.

Vaja! Encara el riu Llobregat i els ocellets de la Ricarda  han d’estar agraïts als promotors de la seva partida de defunció, que no pas només de la Ricarda, tan sols una peça del complex sistema que és el delta, sino del mateix Delta del Llobregat. Hi ha d'altres tipus d’emprenedors que curiosament sempre resten amagats per la boira mediàtica.

PS: Com que els fets parlen per si mateixos, aquesta és una altra demostració de lluita de poders on ciutadania, treballadors i medi ambient surten malmesos.

divendres, 27 de gener del 2012

A cop d’ull

La natura et pot sorprendre en qualsevol lloc i en qualsevol moment, arran de terra o sobre els nostres caps, al indret més verge (si encara n’hi ha) o al més erosionat pel despropòsit humà.

El 14 de gener vaig anar fins a Torredembarra per a colaborar en el Cens d’ocells aquàtics hivernants. Entre Torredembarra i Creixell encara resta, mig ofegat, un espai natural que es va salvar de la urbanització gràcies a la lluita i la perseverància de ciutadans i ciutadanes concienciats de la necessitat de conservar els valor naturals del seu entorn. Actualment 3 quilòmetres de platja estan protegits com a Espai d'Interès Natural, "Els Muntanyans" paradigma del espíritu conservacionista alhora que mostra perfecta de la misèria humana.

Es tracta d’una zona dunar amb arees inundables, que fa de connector biològic amb els boscos interiors. De gran valor paisagístic, acull flora i fauna de gran importància (recentment ha estat colonitzat per la Polla blava Porphyrio porphyrio).

Aquest hivern àtipic està fent que l’hivernada sigui més aviat fluixa. Juntament amb l’Albert Vázquez, vaig censar un tram de costa protegit. Però protegit pels pèls. Mireu la foto, una imatge val més que mil paraules. Las zones protegides en aquest tram són, per dir-ho d’una manera col·loquial, les deixailles.












"Si es que el que no se conforma es porque no quiere”.

Tot i aquest desagravi envers la natura i insult cap al ciutadà, la natura ens recorda que encara hi és present, ben present.

Tornaven de censar la zona “protegida”, quan un Xatrac bec-llarg ens va sobrevolar a baixa altura. Podíem fins i tot veure el peixet que portava al bec. De sobte va aparèixer un Paràsit cuapunxagut que va començar empaitar el xatrac fins que va deixar anar el peix. Tot això a pocs metres dels nostres caps en un espai “protegit”.

Foto d'arxiu: Paràsit cuallarg adult de fase fosca.

Sort que encara resten zones protegides, si no com disfrutariem d’aquests espectacles? Potser a través de Discovery Channel? Tranquils, tranquils que tot arribarà!

diumenge, 22 de gener del 2012

Birding a Lleida

El passat 7 de gener, en Xescu Macià, el Miquel Vall-llosera i un present várem fer una jornada maratoniana pel sud de la comarca del Segrià. Ens va acompanyar un cel seré, l’absència de vent i les ganes de treure un bon grapat d’espècies d’aquesta àrea de la plana de Ponent.


En un recorregut que va començar al pantà d’Utxesa, per continuar pels pantans de Cemelis i Gran, prospectant els secans fins arribar a Alfès i acabar a prop de la ciutat de Lleida vam observàrem 90 espècies d’ocells. Ens va faltar el Sisó o el Torlit entre les espècies de secà, tot i visitar indrets molt adients, però varen surtir d’altres molt destacades com veureu tot seguit.

Cigne mut (Cygnus olor): 7 exs. al pantà d’Utxesa.

Ànec blanc (Tadorna tadorna): 1 ex. al pantà Gran d'Alcarràs.

Morrell de collar (Aythya collaris) : 1 mascle adult al pantà Gran, que roman a la zona des de la tardor.

Cabussó collnegre (Podiceps nigricollis): 1 ex. al pantà de Cemelis.

Agró blanc (Casmerodius albus): 2 exs. al pantà d’Utxesa; i al menys 5 exs. al riu Segre al seu pas per Torres de Segre.

Gamba roja pintada (Tringa erythropus): 1 ex. al pantà d’Utxesa.

Ganga (Pterocles alchata): 13 ex. a Alfès menjant a un camp de blat.


Duc (Bubo bubo): Una pareja observats al vespre.


Mussol banyut (Asio otus): 1-2 exs. a prop d’Albatàrrec en vol de caça.

Colltort (Jyns torquilla): 1 ex. al pantà d’Utxesa.

Mallarenga de bigotis (Panurus biarmicus): un mínim de 20 ex. al pantà d’Utxesa.

La jornada va ser destacable pel que fa a determinades espècies, però també per l’absència d’altres comunes o pel baix nombre de paseriformes hivernants en aquest hivern tan inusual, especialment pel que fa a les espècies de tords, de les quals vàrem veure només Turdus philomelos i T. viscivorus.

dilluns, 9 de gener del 2012

Anelles i altres marques del 2011

A més de les nombroses lectures d’anelles de cigonyes blanques que vaig fer als Aiguamolls de l’Empurdà, manca per comentar les poques que vaig fer d’altres espècies.

GAVINES I GAVIANS

Gavina capnegra (Larus melanocephalus)

Adult amb anella vermella i codi blanc H769 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerra, observat a la platja de Sant Cristòfol el 16/XII/11. Em sembla que pertany a un projecte hungarès.



Gavià fosc (Larus fuscus)

1) Adult amb anella blava i codi blanc V.583 al tars dret,  observat a la platja de Sant Cristòfol el 17 i 22/XI/11. Un vell conegut del projecte del danès Kjeld Tommy Pedersen. Inverna a la zona si més no des del 2009. Per les dades obtingudes, representa el primer registre d’aquesta temporada.


2) Adult amb anella groga i codi negre V2PC al tars dret,  observat a la platja de Sant Cristòfol el 22/XI/11. Anellada a Sprogø, Korsør, Dinamarca l’1/VII/06 per Lars Hansen. És un hivernant regular des del 2007.



ALTRES ESPÈCIES

Xarxet (Anas crecca)
Un mascle amb placa nasal groga i codi negre 5V X  5V. Es tracta d’un ocell marcat a França.

Flamenc (Phoenicopterus roseus)
Un adult amb anella grogra i codi negre FZXH a la tíbia dreta, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (PNAE), (Girona).

diumenge, 8 de gener del 2012

L'Ornitonigma de gener

Aquesta vegada maxem de viatge fora de la Península. La foto està feta a Europa.

Solució a l'Ornitonigma de desembre


L'exemplar davant del qual ens trobem és petit i compacte, d'un to uniforme marró verdós poc cridaner. Podem apreciar un fort estriat fosc que comença al pili i s'estén profusament al llarg del mantell i les escapulars. Els flancs estan tenyits d'un to ocraci sobre el qual s'aprecien difuses estries fosques. Les grans cobertores amb centres foscos i vores pàl · lides, formen una banda alar també cridanera. Hi ha un tret, però, molt interessant i orientatiu: les llargues terciàries (també fosques amb la hemibandera exterior vorejada per una banda longitudinal pàl · lida) cobreixen totalment la longitud de les primàries, les quals no apareixen projectades. Aquest és un patró molt característic que es repeteix en la majoria de les espècies de la família Motacillidae. Si observem les potes, veiem que són clares i llargues, pròpies d'un au que es desplaça habitualment pel terra.

A partir d'aquest breu esbós, anirerem descartant fins arribar a revelar l'espècie misteriosa.

La Terrerola vulgar (Calandrella brachydactyla) comparteix alguna de les característiques abans esmentades. No obstant això, és més clara i uniforme de mitjana; menys estriada, o altrament dit, amb un estriat més suau, el qual no forma un continu. És a dir, vista d'esquena, com l'au de la fotografia, el pili, que seria d'un to més castany vermellós i amb un estriat més fi i menys dens, contrastaria lleugerament amb la part posterioritat del coll més grisenca. D'altra banda, i encara que això no és diagnòstic ja que hi ha certa variabilitat, les terciàries no arriben a la punta de les primàries, amb la qual cosa podria produir-se una petita projecció d'aquestes últimes. Les grans cobertores i les terciàries són més uniformes i no produirien un contrast tan evident. En general, es veuria un ocell de tons terrosos.

El cas del Pardal de bardissa (Prunella modularis) és molt més fàcil. El seu clatell gris, absent en aquest individu ho descarta taxativament.

Finalment, ens trobam amb dues espècies del gènere Anthus. El Grasset de muntanya (Anthus spinoletta) té les parts superiors llises uniformes o en tot cas, el llistat és molt suau i difús. A més a més les potes en general són negres. Al contrari que l'exemplar de la fotografia, de potes rosàcies i parts superiors intensament estriades, l'habitual en una Titella (Anthus pratensis), l'au de la foto.


Moltes gràcies per la vostra participació i us espero al primer Ornitonigma d'aquest nou any.

divendres, 6 de gener del 2012

Cigonyes a l'Empurdà

Tradicionalment migradora, la Gigonya blanca (Ciconia ciconia) ha incrementat en les darreres dècades les seves poblacions hivernals. Hiverns suaus, accés a recursos tròfics permanents (abocadors) i en algunes zones, els propis programes de reintroducción que han contribuit al sedentarisme, són factors d’aquest increment estacional de l’espècie.

He observat que alguns exemplars es mouen entre la plana de Lleida i la plana empurdanesa. Aprofiten els recursos que troben a l'abocador de Montoliu (Lleida) i l'abocador de l'Empordà. Un canvi en la gestió dels residus orgànics suposaria una modificació en la dinàmica d'aquesta població hivernant.

En unes visites als Aiguamolls de l’Empurdà, en vaig comptar fins un màxim de 298 exs. el 29/XI/11, 41 dels quals, com a mínim,  portaven anella de lectura a distància. No tinc els historials, però n’hi havia del territori, franceses, suïsses i alemanyes. Aquí us deixó les lectures que vaig poder fer:

1) Ex. amb anella blanca i codi negre H1W9 a la tíbia esquerra, observat el 11/XII/11 a El Matà (PNAE), (Girona).

2) Ex. amb anella blanca i codi negre NXCO a la tíbia dreta, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).


3) Ex. amb anella blanca i codi negre H431 a la tíbia dreta, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

4) Ex. amb anella blanca i codi negre X9/I a la tíbia esquerra, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

5) Ex. amb anella blanca i codi negre 76S8 a la tíbia dreta, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

6) Ex. amb anella blanca i codi negre MMOV a la tíbia dreta, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

7) Ex. amb anella blanca i codi negre T/8P a la tíbia dreta, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

8) Ex. amb anella blanca i codi negre T/8X a la tíbia dreta, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).


9) Ex. amb anella octogonal negra i codi blanc A 1373 DER a la tíbia esquerra, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona). Aquest exemplar procedeix d’Alemanya.

10) Ex. amb anella octogonal negra i codi blanc A 9890 DER a la tíbia esquerra, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona). Aquest exemplar procedeix d’Alemanya.

11) Ex. amb anella octogonal negre i codi blanc 766VS HES a la tíbia dreta, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona). Aquest exemplar procedeix de Suïssa.

12) Ex. amb anella blanca i codi negre T/8T a la tíbia dreta, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

13) Ex. amb anella blanca i codi negre H8OC a la tíbia dreta, observat el 11 i 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

14) Ex. amb anella blanca i codi negre T/XU a la tíbia dreta, observat el 29 i 30/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona). Emparellada amb T/A7 al niu.


15) Ex. amb anella blanca i codi negre APMI a la tíbia dreta, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

16) Ex. amb anella octogonal negra i codi blanc A 5847 DER a la tíbia dreta, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona). Aquest exemplar procedeix d’Alemanya.

17) Ex. amb anella blanca i codi negre AFGI a la tíbia dreta, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

18) Ex. amb anella blanca i codi negre T/AA a la tíbia dreta, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

19) Ex. amb anella blanca i codi negre 8AM9 a la tíbia dreta, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

20) Ex. amb anella blanca i codi negre T/LW a la tíbia dreta, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

21) Ex. amb anella blanca i codi negre 9OMS a la tíbia dreta, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

22) Ex. amb anella blanca i codi negre ALIX a la tíbia dreta, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).


23) Ex. amb anella blanca i codi negre AXPH a la tíbia dreta, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

24) Ex. amb anella blanca i codi negre H2HH a la tíbia dreta, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

25) Ex. amb anella blanca i codi negre OMWC a la tíbia dreta, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).


26) Ex. amb anella octogonal negra i codi blanc A 8752 DER a la tíbia dreta, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona). Aquest exemplar procedeix d’Alemanya.

27) Ex. amb anella octogonal negra i codi blanc A 5847 DER a la tíbia dreta, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona). Aquest exemplar procedeix d’Alemanya.

28) Ex. amb anella blanca i codi negre C/41 a la tíbia esquerra, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

29) Ex. amb anella blanca i codi negre AOS6 a la tíbia esquerra, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

30) Ex. amb anella octogonal negra i codi blanc SA541 HES a la tíbia esquerra, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona). Aquest exemplar procedeix de Suïssa.


31) Ex. amb anella octogonal negra i codi blanc SA634 HES a la tíbia esquerra, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

32) Ex. amb anella blanca i codi negre H2AA a la tíbia dreta, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

33) Ex. amb anella blanca i codi negre AFZD a la tíbia esquerra, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

34) Ex. amb anella blanca i codi negre AUDP a la tíbia dreta, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

35) Ex. amb anella blanca i codi negre 8987 a la tíbia dreta, observat el 29/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

36) Ex. amb anella blanca i codi negre T/A7 a la tíbia dreta, observat el 30/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

37) Ex. amb anella blanca i codi negre H7XS a la tíbia dreta, observat el 30/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

38) Ex. amb anella blanca i codi negre ASZ1 a la tíbia dreta, observat el 30/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

39) Ex. amb anella blanca i codi negre H1W6 a la tíbia dreta, observat el 30/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

40) Ex. amb anella blanca i codi negre AXSD a la tíbia, observat el 30/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

41) Ex. amb anella blanca i codi negre 891W a la tíbia dreta, observat el 30/XII/11 a l’estany del Cortalet, P.N. dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona).

diumenge, 1 de gener del 2012

Les millors darreres observacions del 2011

Els que seguiu aquest bloc heu vist que els darrers mesos ha estat pràcticament agonitzat. Afers personals han fet que gairebé no hagi pogut sortir al camp. Les últimes setmanes, però, la meva situació personal ha començat a canviar i he pogut fer petites sortides.

El motiu d’aquesta entrada és deixar constància de les observacions més interessants de les darreres setmanes del 2011. Per ordre taxonòmic són les següents:

Oca riallera grossa (Anser albifrons)
1 adult i 1 ex. de 1er hivern al Cortalet, PN dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona) el 11, 29 i 30/12/11. (Altres observadors: Xesco Macià i Miquel Vall-Llosera)

1er hivern 
Adult


Ànec xiulador (Anas penelope)
1 mascle a la desembocadura del Foix, Cubelles (Garraf) el 16/12/11.




Ànec cua-llarg (Anas acuta)
Dues femelles a l’Estany d’Ivars i Vila-sana (Pla d’Urgell, Lleida) el 7/12/11.

Xibec (Netta rufina)
  • Una femella a l’Estany d’Ivars i Vila-sana (Pla d’Urgell, Lleida) el 7/12/11.
  • Un mascle a la Massona, PN dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona) el 30/12/11.


Morrell d’ull grocs (Bucephala clangula)
Una femella/1r hivern a la Massona, PN dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona) el 30/12/11.



Calàbria petita (Gavia stellata)
1 ex. davant la platja de Sant Pere Pescador, PN dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona) el 11/12/11. (Altres observadors: Xesco Macià i Miquel Vall-Llosera).

Calàbria agulla (Gavia arctica)
  • 3 ex. davant la platja les Llaunes, PN dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona) el 11/12/11. (Altres observadors: Xesco Macià i Miquel Vall-Llosera)
  • 2 ex. davant la platja les Llaunes, PN dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona) el 30/12/11.


Bitó (Botaurus stellaris)
1 ex. sobrevolant e canyissar de la Massona, PN dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona) el 11/12/11. (Altres observadors: Xesco Macià i Miquel Vall-Llosera).

Agró blanc (Casmerodius albus)
1 ex. al apartidor de Gerb (Os de Balaguer, Lleida) el 6/12/11.

Falcó peregrí (Falco peregrinus)
Un juvenil tipus peregrinus/calidus,  obserbat a Castellnou de Seana (Pla d’Urgell, Lleida) el 7/12/11.





Polla blava (Porphyrio porphyrio)
1 ex. a l’Estany d’Ivars i Vila-sana (Pla d’Urgell, Lleida) el 7/12/11.



Fotja (Fulica atra)
1 ex. al riu Besòs, Sant Adrià de Besòs (Barcelonès), el 27/12/11. Es tracta de la 1a observació de l’hivern. (Altres observadors: Xavier Larruy).

Becadell sord (Lymnocriptes minimus)
  • 1 ex. a la desembocadura del riu Besòs, Sant Adrià de Besòs (Barcelonès), el 27/12/11. (Altres observadors: Xavier Larruy).
  • 1 ex. a El Matà, PN dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona), el 29/12/11.


Gavina capnegra (Larus melanocephalus)
Un mínim de 2432 exs. al dormidor que hi ha davant la platja de Ribes-roges a Vilanova i la Geltrú (Garraf), el 17/11/11.

Gavina corsa (Larus audouinii)
1 adult a la platja de Sant Cristòfol a Vilanova i la Geltrú (Garraf) el 22/11/11.

Mussol emigrant (Asio flammeus)
Un ex. als camps que hi ha al costat de l’aparcament de l’Estany d’Ivars i Vila-sana (Pla d’Urgell, Lleida) per la banda de Vila-sana el 7/12/11.

Picot grasset petit (Dendrocopus minor)
1 ex. escoltat a prop del Cortalet, PN dels Aiguamolls de l’Empurdà (Girona), l’11/12/11. (Altres observadors: Xesco Macià i Miquel Vall-Llosera).

Piula grossa (Anthus richardi)
1 ex. de 1r hivern al camps de Mas Bellasguard, Castelló d’Empuries (Girona), el 29 i 30/12/11.





Cotxa blava (Luscinia svecica)
1 mascle a la desembocadura del riu Besòs, Sant Adrià de Besòs (Barcelonès), el 27/12/11. (Altres observadors: Xavier Larruy).