L'ORNITONIGMA

divendres, 13 de març de 2009

Aus marines a Premià de Mar, 12/03/09

Ahir va ser una de les millors tardes d’observació d’aus marines a Premia de Mar. En arribar a la platja vaig topar amb un bon estols de gavines: 44 gavines capnegres Larus melanocephalus, 21 gavines vulgars Larus ridibundus, 110 gavines corses Larus audouinii (que en un recompte d’última hora va apujar fins els 167 ex.), un adult de gavià fosc Larus fuscus, al voltant d’una desena de gavians argentats Larus michahellis i vuit xatracs becllargs Sterna sandvicensis. Gens malament, si considerem que és una platja molt transitada i visitada amb gent amb gossos. I són precisament aquests animals un dels factors que més limiten la presència dels làrids a aquesta platja: el seu grau de tolerància cap els cànids està molt per sota del que presenten cap a les persones. De vegades es veu com davant un passejant, es limiten a desplaçar-se (fins i tot caminant) per tal de mantenir la distància mínima de seguretat, en tant que amb un gos es produeix una espantada general amb la sola presència del animal. Doncs bé, algunes de les corses estaven anellades i escombrant l’estol vaig poder fer unes quantes lectures.
Corses anellades
Entre el grup de gavines corses, he pogut fer deu lectures d’anelles:

1) Adult amb anella de PVC blanc i codi negre 60P al tars dret i anella metàl·lica al esquerre.2) Adult amb anella de PVC blanc i codi negre XHL al tars dret i anella metàl·lica al esquerre.3) Adult amb anella de PVC blanc i codi negre ALW8 al tars dret i anella metàl·lica al esquerre.
4) Adult amb anella de PVC blanc i codi negre AD44 al tars dret i anella metàl·lica al esquerre.5) Adult amb anella de PVC blanc i codi negre 2DA al tars dret i anella metàl·lica al esquerre.
6) Adult amb anella de PVC blanc i codi negre ADX7 al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

7) Adult amb anella de PVC blanc i codi negre ADBZ al tars dret i anella metàl·lica al esquerre.

8) Adult amb anella de PVC blanc i codi negre AH0D al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.9) Adult amb anella de PVC blanc i codi negre AZJC al tars dret i anella metàl·lica al esquerre.

10) Adult amb anella de PVC blanc i codi negre AFN6 al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.
Podeu veure videos de les gavines corses i capnegres clicant a sobre de l'enllaç.
El millor, però, va arribar més tard. Restava poc més d’una hora perquè es poses el sol. Des del dic exterior del port de Premià de Mar, vaig observar el moviment de migrants durant tres quarts hora. Realment hi havia poc moviment, tant sols algún Mascarell Morus bassanus, en direcció sud. Però a les 17:36 veig un 1er hivern de Gavineta de tres dits Rissa tridactyla passant cap al sud i no havien passat 10 minuts, quan veig 6 adults! Seguien també direcció sud. Amb aquestes observacions ja estava més que satisfet, però encara faltava una altre sorpresa: un Paràsit cuapunxagut Stercorarius parasiticus de fase clara (probablement un 3w) va passar, també en direcció sud a una distància, com jo dic “cantàbrica”. Déu n’hi do, quin quart d’hora! Però no, no s’acaba tot aquí, deu minuts més tard, mentre escombrava el mar amb el telescopi, vaig sentir els crits d'alarma d'un gavià argentat. A sobre del meu cap, un Paràsit cuapunxagut de morfo fosc l'empeitava agressivament. Una observació de luxe a pocs metres de mi. Finalment, sense obtenir el seu premi, es va perdre en direcció sud. Vàren ser poques espècies i pocs exemplars, però ja signava per més dies així en un litoral que aquest hivern ha estat sorprenenment auster.