L'ORNITONIGMA

diumenge, 1 de març del 2009

Gavià caspi a Vilanova i La Geltrú el 26/02/09

La tarda del passat dia 26 de febrer en Xesco Macià, en Xavi Larruy i jo anàrem a Vilanova i la Geltrú a veure els nombrosos estols de gavines i gavians que volten per les platges i el port. Després de visitar les dues platges de Vilanova i comprovar la poca quantitat d’ocells que hi havia, vàrem decidir fer una ullada al port. Els vaixells arribaven a port i a les dàrsenes es concentraven un bon grapat de làrids. En arribar vàrem observar un parell de gavinetes de tres dits adultes, i mentre les observàvem, en Xesco va fixar-se en un gavià “sospitós”. Mostrava tot un seguit de trets que apuntaven cap a un Larus cachinnans. L’exemplar ens va esquivar unes quantes vegades, fins que finalment es va posar al davant nostre i en Xavi el va poder fotografiar. Aleshores, les nostres sospites van anar prenent forma: l’estructura del cap (proporcionalment petita i amb forma de pera), la forma del bec, i determinats trets del plomatge ens van confirmar que estàvem davant un Gavià caspi Larus cachinnans. Després d’observar-lo breument en vol i aturat a l’aigua, va a tornar a desaparèixer. Finalment, amb el sol molt baix, el varem trobar ajocat a una dàrsena envoltat de gavians foscos Larus fuscus i gavians argentats de potes grogues L. michahellis. Aquí el vàrem poder gaudir amb tranquil·litat, repasant els detalls, comparant determinades característiques amb les altres dues espècies... Malgrat que estaven segurs de la fiabilitat de la identificació, teníem present la nostra manca d’experiència amb l’espècie i volíem ser prudents abans de notificar l’observació.
Quant la datació de l’exemplar, atès les dades obtingudes durant l’observació i després de veure les fotos, vàrem concloure que era un 3r any-calendari. Tanmateix, una font molt experta consultada opina que es tracta d’un 2n any-calendari. Tot seguit el César Álvarez explica perquè:
“Las Cáspicas mudan pronto, aunque parezca extraño (a mi me lo pareció cuando lo vi por primera vez) hay gaviotas nacidas el año pasado que en estas fechas ya tienen plumas de 2º invierno. Y no sólo hablo de Cáspicas, sino principalmente de Patiamarillas mediterráneas. En noviembre, como más pronto, tengo visto Patis mediterráneas de 1º inv. con algunas plumas grises ya en el dorso, y en enero vi bichos que ya están mudando terciarias y cobertoras mayores alares. Es decir, que aunque las Patis mediterráneas nacen 2 meses antes que las cantábricas, su muda es hasta 6-7 meses anterior.

"Una Cáspica de 2º inv. tiene el dorso y muchas cobertoras alares grises. Mira la foto que puse en el blog de la que vi en Avilés en otoño (esa foto salió también en la web de rarezas de Ricard). Tu bicho parece más mudado de lo normal, comparado con las que solemos ver aquí (mira las fotos recientes de las que hay en Galicia, o también la que viste hace poco y me envías el enlace de tu blog). Esas representan el patrón que nos parece a nosotros normal para las fechas, pero en las fotos de algunas webs sí se ven algunos bichos más mudaos. Por lo tanto, no es raro que este nuevo bicho tenga ya algunas primarias mudadas. Respecto al contraste de la ventana alar, la 1ª Cáspica que vi tenía una ventana como una Argéntea de marcada.”
A mi encara em resta molt per estudiar i aprendre. Us deixo, doncs, amb les fotografies que vàrem pendre i un petit video fet amb la coolpix d'aquest gavià tan maco i elegant.