L'ORNITONIGMA

divendres, 6 de març del 2009

Gavina capblanca i altres a Vilanova. 05/03/09

Fa dies que em venia de gust anar a fer una altre ullada a Vilanova i la Geltrú, i avui, aprofitant la tarda lliure, i tot i la forta ventada, he agafat els trastos i ... cap allà.

El mestral semblava que havia buidat les platges tant de gent com d’ocells, tant sols algun grup de gavians, rialleres i algunes capnegres. La majoria es concentraven al port, algunes aturades als pantalans, però el gruix descansant a l’aigua. Tot seguit faig un resum del que vaig observar:


a) Gavina capnegra Larus melanocephalus: 91 ex., tots adults excepte 6 de 2n any-calendari i 2 de 3r any-calendari.



1er hivern al centre de la imatge

2n hivern

Adult



b) Gavina riallera Larus ridibundus: al menys 130 ex.



c) Gavina capblanca Larus genei: Aquesta ha estat la gran sorpresa de la tarda. Un adult associat a les rialleres. Quin bitxo més maco! Fa un goig trobar-se’l! És la meva segoba observació fora del delta de l’Ebre, aquí a Catalunya.




d) Gavina corsa Larus audouinii: 27 exemplars. Estaven posades a l’aigua (llevat quatre que eren al pantalà barrejades amb les fuscus.

e) Gavià fosc Larus fuscus: L’espècie més nombrosa. Hi havia un mínim de 439 ex. (el 84% eren adults). Al menys dos exemplars portaven anella de lectura.


e.1) Adult amb anella de PVC verda amb inscripció blanca ES92, i sense anella metàl·lica. Es tracta d’un exemplar holandès del projecte de Norman Van Swelm, que ja havia estat observat el 12/02/09.




e.2) Exemplar de 3r hivern (4cy) amb anella de PVC groga i inscripció negra V5PA al tars dret i anella metàl·lica al esquerra. Es tracta d’un ocell danès del projecte de Eddie Fritze i Kjeld Pedersen, que ja el vaig observar els dies 26 i 27 de gener, i el Marc Olivé en té observacions anteriors.




f) Gavià argentat de potes grogues Larus michahellis: No hi havia gaires, al voltant del centenar de exemplars.


A més de gavians, vaig estar mirant les rieres i el mar. El mestral no m’ho va posar gens fácil, i si hi havial alguna cosa, no l’he vista. Com a dada interessant, un Grasset de muntanya Anthus spinoletta a la riera que desemboca a la platja de Sant Cristòfol.