L'ORNITONIGMA

dilluns, 11 de maig del 2009

El Besòs entre Santa Coloma i Montcada

El passat dissabte, 9/V/09, al matí vaig fer el recorregut que periòdicament faig pel riu Besòs entre Santa Coloma de Gramanet i Montcada i Reixac. A aquestes alçades el pas migratori encara hauria de ser notori, tanmateix semblava un anodí dia d’estiu, quan la calor imposa el seu silenci i només les cigales gosen trencar-lo amb la seva metàl·lica melodia. No cantaven les cigales però si que ho feien els rossinyols bords i els trist, que hi van ser les espècies omnipresents. A les bateries de canyissar cantaven les dues espècies d’Acrocephalus que s’hi reprodueixen. De balquers (A. arundinaceus) als canyissars de Santa Coloma hi vaig escoltar-ne fins a set mascles cantant, en tant que als de Montcada n’hi vaig detectar cinc. Pel que fa a la Buscarla de canyar (A. scirpaceus), que va començar a criar al riu arran de la creació dels canyissars de depuració (D. Perpiñan & X. Larruy. 2003. La fauna vertebrada del Besòs a Montcada i Reixac. Ajuntament de Montcada i Reixac), la vaig detectar només a la part de Montcada: cinc mascles cantant.





A. arundinaceus

A. scirpaceus


Els únics estivals migrants que vaig detectar, van ser un Rossinyol (Luscinia megarhynchos) a la bassa del Rec Comtal i una Cuereta groga de la ssp. tunbergi a la llera del riu.

Pel que fa a limícoles, aquest tram de riu no és especialment bo, i si afegim que aquesta temporada està resultant especialment pobra, el resultat és... en fin, una Xivitona (Actitis hypoleucos) i els corriols petits residents.


Corriol petit (Charadrius dubius)

Per últim, comentar que he vist el primer jove de Cadernera (Carduelis carduelis) de la temporada i tres famílies d’Ànec collverd: una femella con 10 polls petits, una altra amb 2 que feien la meitat de la talla d’un adult i una tercera femella amb 10 petitons més.