L'ORNITONIGMA

divendres, 18 de setembre del 2015

La tardor. El temps desitjat

Al nostre calendari la tardor comença el 21 de setembre, però des d’un punt de vista ornotològic quasi bé podem dir que aquestà estació de l’any s’inicia una mica més aviat. Durants els primers dies d’agost, els cels dels nostres pobles i ciutats queden buits de falciots. Aquests acròbats aeris són els més primerencs en tornar a les seves àreesafricanes d’hivernada


Àrea de reproducció (vermell) i d'hivernada (blau) del falciot negre.
De mica en mica, com un suau pluvisqueig, van apareixent espècies que també comencen el seu viatge de retorn cap a l’Àfrica. Mosquiters de passa, mastegatatxes, còlits grisos i molts altres són cada cop més presents a zones de pas, és a dir, indrets on habitualment no hi són presents. Si ens atensen a platges i marismes, deltes, basses o llacunes, ens trobarem molt probablement amb divereses espècies d’aus limícoles que ja han abandonat les seves zones de cria àrtiques i boreals i fan escala en les nostres zones humides camí dels seus destins hivernals. En principi la majoria són adults, però a mesura que avancen els dies i sobretot un cop entrat el mes de setembre, els exemplars juvenils, nascuts per aquelles contrades septentrional, fan acte de presència. Tots plegats ens anuncien el final d’un etapa i l’inici d’una altra.

Boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus)
Aligot vesper (Pernis aviporus)
Corriol gros (esquerra), territ menut (centre) i territ de Tenmminck (dreta).

És un temps especialment desitjat pels ornitòlegs i ornitòlogues. La migració representa un moment màgic. Explorem el cel, les platges, les riberes de rius i rierols, el boscos costaners, els camps de conreu. Passen hores vigilant el mar des de caps o el cel des de collades, atents a les siluetes dels rapinyaires o al pas veloç de les baldrigues, i perquè no dir-lo, sempre desitjant que aparegui aquella espècie rara o poc freqüent que ens dispararà els nivells d’adrenalina i el batec del cor.

Delta del Llobregat

Durant les setmanes que dura aquest festival us desitjo a tots i totes la millor de totes les sorts. Deixe-vos els ulls als binocles.