L'ORNITONIGMA

dissabte, 6 d’octubre del 2007

Port de Blanes i La Tordera

Aquest migdia, al port de Blanes (Girona), hi havia una Larus michahellis amb anella de PVC negra amb codi alfa-numèric blanc (N45M). Possiblement un ex. subadult, doncs encara mostrava trets inmadurs, com ara la taca negra del bec, tot i que el disseny de l'ala era plenament d'adult. Com deia abans, l'anella semblava negra, però consultant cr-birding he llegit que les aus anellades a les Illes Medes ho han estat amb anelles marrons que a distància semblen negres. He enviat un correu a l'ICO perquè em confirmin si aquest exemplar, en efecte, ha sortit d'aquest indret. De confirmar-ho, seria el segon ex. anellat que veig d'aquesta important colònia. El primer va ser un ex. de 1r hivern (veure foto) que vaig veure al port de El Musel (Xixón, Asturies) el 19 de febrer de 2001.


Larus michahellis michahellis (possible subadult a l'esquerra i ex. de 1r hiver a la dreta).

A la platja, al principi de la tarda, hi començaven a aplegar-se un bon nombre de Larus michahellis i L. ridibundus. D'aquestes últimes, al migdia hi havia un flux continu cap al sud, fàcilment visible des del dique del port (232 ex. en una hora).


Larus michahellis michahellis

Larus ridibundus

Més tard, m'he apropat a la desembocadura de la Tordera (Maresme/La Selva) i allí he estat observant el pas d'aus marines, juntament amb en Marcel Gil, entre les 16:20 i les 18:05. Hi havia un flux intermitent de mascarells (10 ex. la majoria juvenils cap al nord), un Phalacrocorax carbo, baldrigues (23 Calonectris diomedea, 11 Puffinus yelkouan i 1o P. mauretanicus), Larus ridibundus (82 ex. cap al sud), tant sols una L. melanocephalus volant cap al sud, fins a 25 Sterna sandvicencis i un S. hirundo. Però sens dubte, el més interessant i que ens ha sorprès a tots dos, ha estat el pas mar endins de Falco tinnunculus, fins a 5 ex. volant cap al sud. Com deia el Marcel: "Potser la serralada estigui plena de Stercorarius."

A la llacuna un bon grapat d'ànecs collverds: 74 ex; i un xarxet que ha sortit volant cap al mar i l'hem perdut de vista volant cap al sud. A més un Tringa nebularia. I a última hora hem vist entrar a un canyissar un mínim de 7o Motacilla flava.