L'ORNITONIGMA

dissabte, 29 de desembre del 2007

Bec de serra mitjà i gavines al Besòs

Ahir al matí vaig relocalitzar un dels dos becs de serra mitjants Mergus serrator hivernants a l'àrea del Besòs. Estava just davant la platja de Sant Adrià, netejant-se el plomatge; al cap d'uns minuts va aixecar el vol i es va perdre en direcció sud. Ja hi roman gairabé un mes i mig.

D'altra banda, cal destacar la presència riu amunt d'un 1er hivern de Gavina capnegra Larus melanocephalus i d'un exemplar adult de Gavià fosc L. fuscus, ambdues associades a un gran estol de gavines rialleres. Aquesta darrera espècie és molt escasa a la zona. Normalment es veu movent-se pel litoral associada a estols de gavians argentats de potes grogues i la seva presència al riu resulta molt excepcional.


Larus melanocephalus de 1er hivern




Larus fuscus ssp. graellsii/intermedius (adult)

Una altra novetat va ser l'arribada del Repicatalons Emberiza schoeniclus. Vaig observar una femella a la llacuna de la desembocadura. Normalment comencen a fer-se presents a partir del desembre fins la primera quinzena del març, quan pràcticament desapareixen. Ara està per veure com els afecta el nou ambient que va sortir arran de les obres de restauració ambiental al tram final del riu. L'estructura vegetal és força diferent de la que hi havia i una cosa que es nota és que algunes espècies o bé han reduït notòriament els seus efectius (és el cas dels fringíl·lids) o bé han desaparegut completament com ara els gratapalles E. cirlus, que mantenien una petita població hivernant. Em penso que és cosa de veure com es desenvolupa la vegetació i paral·lelament com evolucionen les poblacions d'ocells.