L'ORNITONIGMA

dilluns, 24 de desembre del 2007

Un matí d'ornitologia urbana

Podrien ser imatges preses d'algun humedal natural; tanmateix han estat fetes aquest matí al Parc Diagonal Mar, al districte de Sant Martí de Barcelona. Aquest parc va ser inaugurat el 2002. Es tracta d'un espai verd de 14 hectàrees, dissenyat per a ser sostenible i autosuficient, i que té l'aigua com a eix vertebrador. A l'estanyol, hi van introduir tot un seguit d'espècies d'anàtides, amb tot el que això suposa de perillòs. No obstant això, sembla que tots els exemplars han estat incapacitats per al vol. Actualment n'hi ha un Cygne mut Cygnus olor, tres oques vulgars Anser anser, un Ànec carolí Aix sponsa i dos morells de plomall Aythya fuligula.

Cygnus olor
Anser anser
Aix sponsa
Aythya fuligula
Tanmateix, l'indret també és visitat per espècies salvatges com ara l'Ànec collverd, del qual avui he comptabilitzat cinc mascles i quatre femelles. El seu comportament distava bastant del dels seus parents domestics, mantenint una prudent distància i un estat d'alerta absent a les espècies captives.

Anas platyrhynchos

Com a curiossitat hi havia un Cabusset Tachybaptus ruficollis (n'hi ha una citació prèvia entre el 18 i el 25.x.05; Ramos Sánchez, R. 2007. Cabusset Tachybaptus ruficollis. In: Sales, S. (ed.). 2007. Anuari d'Ornitologia de Catalunya. 2006. Barcelona: Institut Català d'Ornitologia). S'associava molt sovint als morells de plomall.

Tachybaptus ruficollis

Una gran part de la vora sud, té una orla de vegetació lacustre que dóna refugi a espècies pròpies d'aquests hàbitats, i a les polles d'aigua no els hi ha passat desapercebut: he comptat fins a vuit exemplars (quatre adults i tres inmadurs).

Gallinula chloropus
Per la seva proximitat al litoral, és un lloc ideal com a zona de descans i neteja per diverses espècies de gavines. La més nombrosa, sens dubte, la gavina riallera Larus ridibundus; amb elles hi havia quatre L. melanocephalus adultes.


Larus melanocephalus

Larus ridibundus

També hi eren presents uns 15 gavians argentats de potes grogues Larus michahellis i 5 Larus fuscus de diferents edats (3 adults, un exemplar de 2n hivern i un altre de 1r hivern). Dos dels adults eren de la subespècie intermedius (veure fotografia). Fixeu-vos en el to gris fosc de la part superior de l'ala; el contrast poc intès entre les primàries negres i la resta de l'ala; i la màcula blanca a la P10.

Larus fuscus intermedius

Altres espècies observades: Myopsitta monachus, Motacilla cinerea, M. alba alba, Erithacus rubecula, Phoenicurus ochruros, Turdus merula, Sylvia melanocephala, Phylloscopus collybita, Passer domesticus, Serinus serinus.



Phoenicurus ochruros
Més tard m'he apropat a la desembocadura del riu Besos. A destacar un exemplar de primer hivern de Larus canus (potser el mateixue es va veure el 13.XI i el 04.XII) amb la muda completada (l'exemplar de decembre presentava muda activa). També una interessant concentració de Larus melanocephalus davant la desembocadura: un total de 104 ex.; xifra molt interessant per aquest indret. Destacar, amés a més, la presència d'un Sterna sandvicensis adult, que feia temps que no veia.
Al litoral de Badalona, just davant del port, hi havia una interessant concentración mixta de Phalacrocorax carbo (51 ex.), 4 Morus bassanus adults sedimentats i 11 Larus melanocephalus alimentant-se pels voltants. Per últim comentar una interessant observació de Puffinus yelkouan voltant per l'interior de la badia.



Phalacrocorax carbo