L'ORNITONIGMA

dissabte, 26 d’abril del 2008

Darreres observacions al Besòs

Tot seguit faig un resum del més destacable durant els darrers dies a la zona del Besòs:

Em Xavi Larruy va veure el 16/04/08 um Corriol gros Charadrius hiaticula, una gavina menuda Larus minutus i um Capsigrany Lanius senator com a coses més detacables del tram final del riu.

El dia 24/04/08 davant la desembocadura volava um estol de 19 Cames llargues Himantopus himantopus amb la intenció de posar-s’hi. Evidentment hi havia um bon grapat de pescadors i finalment van entrar a la platja del Parc de La Pau. No obstant això, al migdia 5 ex. s’alimentaven al primer tram del riu.



Himantopus himantopus

Aquell mateix dia hi havia um Polit cantaire Numenius phaeopus a la desembocadura (a uns dels dics), que també va marxar, quan van arribar els pescadors, cap al dic exterior del port del Fórum. Al migdia sorprenentment era a la barra de sorra de la desembocadura. A la pota esquerra portava enganxada una mena de branca que no li permitia caminar i aparentment tampoc alimentar-se, tot i així volava perfectament i presentaba un aspecte molt sa. El dia 25 el Xavi Larruy el va tornar a veure a la desembocadura.



Numenius phaeopus

La majoria dels limícols, però, estaven passat el pont de la Renfe: 6 corriols petits Charadrius dubius (a la barra de sorra de la desembocadura continuava la parella territorial, per la qual cosa es molt probable que intentin criar-hi), un Batallaire Philomachus pugnax que continuava el 25/04/08, 4 gambes rojes Tringa totanus, una Xivita Tringa ochropus i 2 xivitones Actitis hypoleucos.




Charadrius dubius, femella.

Philomachus pugnax

Pel que fa a passeriformes, hi havia molt poca sedimentació: un Pit-roig Erithacus rubecula al parc del Litoral i un altre al riu, una femella de Colit gris Oenanthe oenanthe a la desembocadura, una Boscarla de canyar Acrocephalus scirpaceus (la primera que veig aquesta temporada), algun Mosquiter de passa Phylloscopus trochilus, un Tallarol de Garriga Sylvia cantillans al parc del Litoral, diversos tallarols de casquet Sylvia atricapilla (algun mascle cantaba) i alguna Cuereta groga Motacilla flava (hi havia un mascle de la ssp. flava, un altre de flavissima i un altre de thumbergi). A més a més continuava el Teixidor Remiz pendulinus. Estava entre la vegetació roderal de la banda de Sant Adrià de Besòs, molt a prop del pont de la Renfe.




El més interessant, però, va aparéixer el 25/04/08. En Xavi Larruy va localitzar un mascle de Papamosques de Collar Ficedula albicollis al parc del Besòs (a sota podeu veure un dibuix esquemàtic o cliqueu aquí per veure'n fotografies). Poc després m’hi vaig apropar i vaig aconseguir relocalitzar-lo, encara que fer-li una fotografia va resultar del tot impossible. Va ser un gran matí pel que fa a rareses, doncs unes hores més tard, en Xavi, va a localitzar al Parc del Litoral un mascle de Tallarol de Garriga de la subespecie moltonii, pròpia de les illes del Mediterrani occidental.


Dibuix esquemàtic del mascle de Ficedula albicollis.