L'ORNITONIGMA

dissabte, 19 d’abril del 2008

11 d'abril: observacions al Besòs

El passat 11 d’abril, vaig recórrer el tram final del riu Besòs. Estava tot massa tranquil, considerant les dates. Tot seguit exposo un resum de les observacions fetes.

Molt a poc a poc continua el goteig de migrants subsaharians amb una sedimentació molt tíbia d’exemplars: 19 cueretes grogues Motacilla flava (una quarta part dels quals eren mascles tots de la ssp. flava); un mascle cantant de Rossinyol Luscinia megarhynchos; un mascle de Bitxac rogenc Saxicola rubetra; de tallaretes, n’hi havia tres espécies amb xifres, però, molt modestes: 12 Sylvia atricapilla, 2 S. communis i 1 S. cantillans; a més a més, 3 mosquiters de passa Phylloscopus trochilus; un mascle y una femella de Capsigrany Lanius senator; i el primer Mastegatatxes Ficedula hypoleuca que s’hi veu, un mascle caçant mosquist des d’um canyissar de la bora del riu.

Lanius senator, mascle.

Ficedula hypoleuca, mascle.

D'altra banda, encara hi restaven un Mosquiter comú Phylloscopus collybita, que cantava a la vegetació roderal del riu; el Teixidor Remiz pendulinus, que si més no porta a la zona des del 23/03/08; i a prop de la desembocadura descasava un Corb marí gros Phalacrocórax carbo de 2n any calendari (1er hivern).

Pel que fa als limícols, la cosa estava més que fluixa. Tant sols 5 Cames llargues Himantopus himantopus, 7 corriols petits Charadrius dubius (un del quals, un mascle, estava fent, amb el pit, una concavitat al terra a la barra de sora de la desembocadura; no és la primera vegada que intenten criar-hi, però hi ha massa molèsties, sobretot pel que fa al tràfec de pescadors, perquè ho facin amb èxit), 3 gambes rojes Tringa totanus i 6 Xivitones Actitis hypoleucos.


Himantopus himantopus, mascle en segon pla i femella en primer pla.

Tringa totanus


I mentre uns intenten començar el cicle reproductor, d’altres ja n’estan arribant al final. Es el cas d’una femella d’Ànec collverd Anas platyrhynchos amb una llocada ja molt crescuda i pràcticament emplomada, o un adult de Polla d’aigua Gallinula chloropus amb 3 polls que ja feien tres quarts del tamany de l’adult.


Anas platyrhynchos
El més interessant, però, va ser l’observació d’una Piula Grossa Anthus richardi a la desembocadura. És, si no m’equivoco, la tercera citació de l’espècie a la zona, i la segona durant la migració prenupcial (l’altre correspon a un exemplar hivernant).

Finalment, al Parc del Litoral, vaig fer una observació molt interessant: un estol de 17 ex. Aratinga mitrata. És la primera vegada que veig aquesta espècie, de la qual hi ha constància de la seva producció a Catalunya només a Barcelona i Terrassa, amb una estima poblacional de 100-150 ex. per al conjunt del país (Calvell, J. & García, J. 2004. Aratinga mitrada Aratinga mitrata. In Estrada, J., Pedrcchi, V., Brotons, L. & Herrando, S. (eds.). Atlas dels ocells nidificants de Catalunya 1999-2002. Institut Català d'Ornitologia (ICO)/Lynx Edicions, Barcelona).