L'ORNITONIGMA

dilluns, 27 d’abril del 2009

Resum del millor del Besòs

Atrafegat per la feina i altres imponderables, no he pogut fer gaires sortides durant aquestes darreres setmanes. No obstant això, he estat a l’aguait del que anava arribant a la comarca barcelonina i les seves rodalies, i de mica en mica van arribant els migrants estivals. A la part baixa de la conca del Besòs hi ha hagut algun dia destacable de sedimentació de Cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus), Mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus) i Capsigrany (Lanius senator), i alguna observació de Colltort (Jynx torquilla), però la tònica general ha estat marcada per la pobre sedimentació d’ocells, tot i els nombrosos dies de pluja que en teoria haurien d’haver-ne afavorit. Així doncs el més destacat ha estat en relació a les aus aquàtiques, amb alguna observació especialment remarcable, com ara el Flamenc (Phoenicopterus roseus), que en Josep Antolí, va veure a finals de la primera quinzena de març a la desembocadura del riu. L’exemplar fins i tot va arribar a aturar-s’hi, però no hi va durar gaire a causa de la presència permanent de pescadors. Encara que no tant excepcional, però no menys important, va ser l’Agró roig (Ardea purpurea), que en Xavi Larruy va veure a la bassa de la desembocadura a primers de més (pocs dies després en va veure un altre a la zona de Montcada i Reixac), i que tampoc va durar gaire per la manca de tranquil·litat; i continuant amb ardeids, cal esmentar la presencia un grup de martinets de nit (Nycticorax nycticorax), que varen sedimentar a prop de la desembocadura, al resguard dels canyars i entre la vegetació d’una de les illes del riu. De pollas pintades (Porzana porzana), també en va veure un parell a diferents punts del riu; i encara restava algun dels rasclons (Rallus aquaticus) hivernants (o potser migrants?) a Santa Coloma.

Pel que fa a limícoles la temporada està sent increïblement pobre. Les espècies observades bàsicament han estat els corriols petits (Charadrius dubius) [molts ja establerts als seus territoris], alguna xivita (Tringa ochropus) i naturalment les xivitones (Actitis hypoleuca). Hi ha hagut observacions puntuals d’exemplars aïllats de Cames-llargues (Himantopus himantopus) i Valona (Tringa glareola), i fins ara –i fins on jo tinc coneixement- el més destacat va ser un grup de 40 cames-llarges que vaig observar el matí de l’11/04/09 intentant aturar-se al riu i que al migdia vaig relocalitzar amb el Xavi Larruy a la platja de la Pau. Aquell mateix dia també varen veure a la platja dos mascles de Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus).



Himantopus himantopus

Charadrius dubius

A diferència del que està passant amb les limícoles, les marines estan donant moltes alegries. La cosa va estar força animada davant la desembocadura, amb observacions de grups de Gavina capnegra, menuda i corsa, a més d’un adult de Gavina cendrosa (Larus canus), i fins i tot alguna Gavineta de tres dits (Rissa tridactyla). No han faltat els paràsits grossos i cuapunxeguts, i s’han observat grups nombrosos de xatracs becs-llargs i de baldrigues. Però sens dubte el més destacat va ser l’observació d’un Curroc (Sterna nilotica) sedimentat a la platja de la Pau, i dies més tard un Xatrac gros (Sterna caspia) al mateix lloc (aquesta és la tercera citació per a la zona).


Larus audouinii a la desembocadura del Besòs.