L'ORNITONIGMA

divendres, 14 de maig del 2010

Notícia sobre caça il·legal amb vesc


http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=713557&idseccio_PK=1021

Medi Ambient, investigat per permetre una caça il·legal


• El departament va atorgar 3.374 llicències per usar vesc en un «estudi experimental»
• El fiscal estima que un alt càrrec podria haver comès prevaricació

 ALBALAT / A. MADRIDEJOS




BARCELONA 
El fiscal coordinador de Medi Ambient de Catalunya, José Joaquín Pérez de Gregorio, ha obert una investigació per un presumpte delicte de prevaricació per una resolució firmada el juliol del 2009 per la directora general de Medi Natural de la Generalitat, Núria Buenaventura, que autoritzava a tot Catalunya la captura «excepcional» en viu d’ocells per a «estudi experimental» utilitzant un vesc que s’aplica als arbres. Aquesta pràctica està considerada il·legal i, malgrat això, es van atorgar un total de 3.374 llicències.Aquest mètode cinegètic està prohibit a nivell general als països de la Unió Europea i el seu ús ha estat castigat pels tribunals de justícia. El vesc només està permès excepcionalment i sota autorització per, per exemple, el control justificat per part de les administracions públiques de determinades espècies de vertebrats, entre ells les aus fringíl·lides. La llei espanyola i la normativa catalana han recollit aquesta prohibició i l’autorització en supòsits especials.
La resolució dictada per la Generalitat permetia la captura excepcional d’exemplars mascle de quatre espècies (cadernera, verdum, pinsà i passerell) amb un màxim d’exemplars per dia i temporada, limitada en 30 dies per persona i de l’1 d’agost al 31 de desembre de l’any 2009. 
AVALUAR EL SISTEMA /La directora general de Medi Natural, Núria Buenaventura, va assegurar ahir que l’autorització era per fer un estudi per saber si el sistema era o no selectiu «i s’ha demostrat que no ho és –va afirmar–. Per tant, seguirà prohibit». No obstant, en opinió de la fiscalia, aquesta resolució «constitueix una flagrant i grollera vulneració» de la normativa comunitària, estatal i autonòmica, ja que pretén donar «aparença de cobertura legal al que no són sinó subsegüents i il·legals autoritzacions administratives per a l’ús il·lícit» del mètode denominat vesc.La fiscalia va més enllà i incideix en el fet que, per ara, no ha quedat acreditat que realment la finalitat de la resolució fos un estudi experimental. També considera que el nombre d’autoritzacions atorgades, 3.374, és «notòriament» excessiu si no «desorbitat», per realitzar un estudi científic experimental. El fiscal ha ordenat al Seprona (Guàrdia Civil) que investigui i ha demanat documentació al Departament de Medi Ambient.

1 comentari:

Anònim ha dit...

hola, aquesta noticia esta distorcionada i amb demagogia, la llei permet la captura en viu de fringilids ,amb vesc, per anar a concursos de cant.
no confondre amb la caça del tord.