L'ORNITONIGMA

divendres, 4 de juny del 2010

Noves lectures de gavines

A mesura que s’apropa l’estiu, s'aprecia un increment en el nombre de gavines que visiten el port de Vilanova. El 27/05/10 hi havia 575 gavians argentats (tots inmadurs), 6 gavians foscos (Larus fuscus) immadurs i 63 gavines corses (Larus audouinii). El 3/6/10 eren 195 gavines corses, i 189 gavians argentats. En les dues jornades vaig fer un total de 28 lectures d’anelles.

Les lectures del 27/05/10 varen ser les següents:

Gavina corsa

1) Adult amb anella blanca i codi negre AYML al tars dret i metàl·lica a l’esquerre.

2) Adult amb anella blanca i codi negre AC8B al tars dret i metàl·lica a l’esquerre.

3) Adult amb anella blanca i codi negre AXDM al tars dret i metàl·lica a l’esquerre.

4) Adult amb anella blanca i codi negre ALRT al tars dret i metàl·lica a l’esquerre.

5) Adult amb anella blanca i codi negre AV24 al tars esquerre i metàl·lica al dret. Anellat com a poll al Delta de l’Ebre al juny del 2006, per aquestes dates freqüenta el litoral entre el Delta del Llobregat i Vilanova i la Geltrú.

6) Adult amb anella blanca i codi negre BOH al tars dret i metàl·lica a l’esquerre.

7) Ex. de 2n estiu amb anella blanca i codi negre AW8M al tars esquerre i metàl·lica al dret.

















8) Ex. de 2n estiu amb anella blanca i codi negre AZJR al tars esquerre i metàl·lica al dret.

9) Adult amb anella blanca i codi negre AVL4 al tars esquerre i metàl·lica al dret. Aquest ejemplar va ser anellat com a poll al Delta de l’Ebre al juny del 2006, aquest anys ha aparegut a Vilanova el 13/05/10 i encara hi roman.


















Gavià fosc

1) Exemplar de 2n estiu amb anella negra i codi blanc JYX2 al tars esquerre i anella metàl·lica al dret. Va ser anellat com a poll a Storøytåa, Mandal, Vest-Agder, Noruega, al juny del 2009.
































Les lectures del 3/06/10 varen ser les següents:

Gavina corsa

1) Adult amb anella blanca i codi negre A58J al tars dret i metàl·lica a l’esquerre.

2) Adult amb anella blanca i codi negre AT8H al tars dret i metàl·lica a l’esquerre. Va ser anellat com a poll al Delta de l’Ebre al juny del 2006. L’any passat per aquestes dates també la vaig veure a Vilanova.

3) Exemplar de 3r estiu amb anella blanca i codi negre AVLZ al tars esquerre i metàl·lica al dret.

4) Adult / 3r estiu amb anella blanca i codi negre ZHT al tars esquerre i metàl·lica al dret.

5) Adult amb anella blanca i codi negre AYMU al tars dret i metàl·lica a l’esquerre. Anellat com a poll al Delta de l’Ebre al juny del 2007, roman a Vilanova i la Geltrú des de finals de la primera quinzena de maig.

6) Exemplar de 2n estiu amb anella blanca i codi negre AZJ6 al tars esquerre i metàl·lica al dret.

7) Adult amb anella blanca i codi negre AL3H al tars dret i metàl·lica a l’esquerre. Anellat com a poll al Delta de l’Ebre al juny del 2007, des d’aleshores només en consten dos registres, tots dos al juny, un al Delta del Llobregat al 2009 i el d’enguany.

8) Adult  amb anella blanca i codi negre ATO al tars esquerre i metàl·lica al dret. Aquest exemplar el vaig observar al voltant de dos quarts de cinc al dic de Ponent del port de Vilanova; unes hores més tard, a les set, estava al riu Foix, 4,6 km. al sud.

9) Adult / 3r estiu amb anella blanca i codi negre BDJ1 al tars esquerre i metàl·lica al dret.

10) Adult amb anella blanca i codi negre ALBY al tars dret i metàl·lica a l’esquerre. Anellat com a poll al Delta de l’Ebre al juny del 2003.

11) Adult amb anella blanca i codi negre AASV al tars esquerre i metàl·lica al dret. Anellat com a poll al Delta de l’Ebre al juny del 2000.

12) Adult amb anella blanca i codi negre AP9Z al tars esquerre i metàl·lica al dret.

13) Adult amb anella blanca i codi negre AYRR al tars dret i metàl·lica a l’esquerre.
















14) Adult amb anella blanca i codi negre AV5F al tars esquerre i metàl·lica al dret.

15) Adult amb anella blanca i codi negre AF6 al tars dret i metàl·lica a l’esquerre.

16) Adult / 3r estiu amb anella blanca i codi negre AP23 al tars esquerre i metàl·lica al dret. Anellat com a poll al Delta de l’Ebre al juny del 2004.

17) Adult amb anella blanca i codi negre AFNJ al tars esquerre i metàl·lica al dret. Anellat com a poll al Delta de l’Ebre al juny del 2002, l’any passat per aquestes dates també va ser observat a Vilanova i la Geltrú.



















18) Subadult amb anella blanca i codi negre AYV3 al tars dret i metàl·lica a l’esquerre. Anellat com a poll al Delta de l’Ebre al juny del 2007.

A més de les observacions del port de Vilanova, cal mencionar dues lectures a la desembocadura de El Foix (Cubelles):

1) Adult  amb anella blanca i codi negre ATO al tars esquerre i metàl·lica al dret, que va ser observat unes hores abans al dic de Ponent del port de Vilanova.















2) Adult  amb anella blanca i codi negre BA36 al tars esquerre i metàl·lica al dret. Aquest exemplar va ser anellat com adult al maig del 2009 al Delta de l’Ebre. La primavera passada al vaig registrar a Vilanova, i enguany volta pel litoral de Barcelona des de la segona quinzena de març, primer al Maresme i després a Vilanova.



2 comentaris:

Marc Olivé ha dit...

Hola de nou!

Només comentar-te que en les anelles de corsa la lletra O no existeix, sinó que es tracta d'un 0.
En el cas de l'AT0, si canvies la O per un 0 al marques especials trobaràs que es va anellar a l'any 1990 al delta de l'Ebre i que té observacions a Almería i el Llobregat, a part de Vilanova.
El mateix passa amb la B0H.

Marc

Ocells del Barcelonès i rodalies ha dit...

Gràcies per la informació, Marc, al bolc no puc corregir-lo, però ja he fet la correcció a la base de dades de l'ICO.

Salutacions,

Quique