L'ORNITONIGMA

dissabte, 29 de desembre del 2007

Sit blanc a Arenys de Mar

Aquest matí he tingut la sort de trobar un Sit blanc Plectrophenax nivalis a Arenys de Mar. L'exemplar es movia entre la punta nord de la platja i el port. L'he datat com a mascle adult. Tanmateix hi ha una sèrie de trets que no s'ajusten completament al patró d'un adult com ara les puntes de les rectrius, amb un marge terminal punxagut, en contraposició al patró més arrodonit dels adults d'ambdos sexes (aquest tret es pot apreciar molt bé al parell de retrius centrals); o l´extensió del negre a les coberteres primàries més externes. Aquesta característica presenta, però, relativa varibilitat a l'espècie i hi ha un cert grau de solapament entre adults i inmadurs amb un gradient cap al domini del blanc en les aus més madures. En el cas d'aquest exemplar, es limita a una taca negra al extrem final sense extrendre's pel marge exterior de la ploma. Tot seguit exposo un conjunt de fotografies del exemplar:








El 29.XI.07 es va veure un exemplar d'aquesta espècie a Premià de Mar (Maresme). Atès la proximitat geogràfica d'ambdues observacions i l'escassesa (o caràcter accidental) d'aquesta espècies a Catalunya, cal tenir present que es pot tractar del mateix individu. Aquí podeu veure una fotografia de l'exemplar de Premià.
D'altra banda, destacar la presència d'un exemplar adult de Gavina corsa Larus audouinii a la teulada de la llotja del port i un petit grup de gavines capnegres L. melanocephalus associades a les gavines rialleres.


Larus audouinii


Larus melanocephalus
Per últim comentar un parell de coses. D'una banda, un grup d'11 Puffinus mauretanicus cap al nord, volant molt a prop de la costa. I d'altra banda, tampoc hi havia gavots... On s'han ficat aquest any?