L'ORNITONIGMA

diumenge, 1 de febrer del 2009

Gavines i gavians a Barcelona

Aquest matí, 01/02/09, jornada intensiva pel litoral de la ciutat de Barcelona sota una pluja intermitent. Primera parada: port comercial. Com que em trobo que l’accés al trencaonades està tancat, em dedico a recórrer els molls mirant gavines i escombrant les aigües a la recerca de possibles capbussadores. D’aquestes últimes sequera absoluta, no només al port, sinó a tot el litoral. Pel que fa a gavines i gavians la cosa estava molt més que pobre. Al voltant de 200 gavines rialleres i grups petits de gavià argentat de potes grogues, i algú Gavià fosc Larus fuscus (graellsi/intermedius).



Adult de L.f. graellsii

Possible L.f. intermedius

Larus michahellis de 3r hivern.

El més interessant el vaig trobar al Parc de Diagonal Mar i a la platja del fòrum (Sant Adrià de Besòs). El mal temps havia ficat un bon grapat de gavines capnegres Larus melanocephalus. Al parc n'hi havia 75 adults, 7 ex. de 2n hivern i 4 ex. de 1er hivern, una xifra molt interessant per aquest parc urbà. Formaven un estol mixt amb les gavines rialleres (168 ex.), una de les quals portava anella metàl·lica, de la que he pogut fer una lectura parcial. Sembla que es tracta d’un exemplar anellat a Polònia. Amb la pluja m’ha estat difícil llegir el codi, però podeu veure una fotografia, on s’hi veu parcialment (F o EM26.4...; ...C.R.M...; POLAND?).


Larus melanocephalus de 1er hivern.

Larus melanocephalus de 2n hivern (segon per la dreta) amb dos adults (esquerra) i L. ridibundus (dreta)


Larus ridibundus amb anella metàl·lica


A la platja del Fòrum hi havia un interessant grup sedimentat: 142 adults, 1 ex. de 2n hivern i 1 ex. de 1er hivern. A més amés 352 Larus ridibundus i una L. michahellis. És rar trobar grups tant grans sedimentats a les platges de Barcelona, el tràfec permanent de persones ho posa difícil a les gavines. Per això només amb dies plujosos és possible veure-ho.