L'ORNITONIGMA

dissabte, 8 de setembre del 2007

Remolar-Filipines i desembocadura del ríu Besòs

Avui ha estat un bon dia. Destacaria la jornada per la qualitat de les observacions, que no pas per la quantitat d'ocells.
Al migdia era a l'aguait de la Maresma (Remolar-Filipines, Delta del Llobregat). Xifres baixes en general, tot i que algunes espècies comencen a incrementar els seus efectius. És el cas d'Anas crecca. En vaig contar 46 ex. Es nota que comencen a arribar. Pel que fa a d'altres espècies d'ànecs, números baixos de collverds A. plathyrhynchos i només 20 cullarots i 3 grissets.

Com que el nivell d'aigua encara continua alt, hi ha pocs llocs adients per a les limícoles. No obstant això, a la part nord-oest de la Maresma, hi ha una petita extensió de fang, on s'hi plegava un estol variat d'aquestes aus: 41 Charadrius dubius, 2 C. hiaticula, 3 C. alexandrinus, 3 Vanellus vanellus, 7 Calidris minuta, 21 C. ferruginea, 1 C. alpina (encara en plomatge nupcial), 2 Philomachus pugnax, 3 Gallinago gallinago, 2 Tringa erythropus, 3 T. glareola i 1 jove de Calidris melanotos!!! Com podeu apreciar, la fotografia és dolentíssima, però l'exemplar l'he pogut observar durant molta estona i he aconseguit una descripció força detallada. Tant de bo que romangui uns dies entre nosaltres, per tal de poder gaudir d'aquesta espècie que tot i que és anual no deixa de ser molt escasa.



A més de les ja citades, hi havia també una Recurvirostra avosetta, 4 Cames llargues (es nota que ens abandonen) i 2 Tringa ochropus a diferents punts de l'indret. Per últim, destacar la presència d'un Agró blanc.
Més tard, em vaig apropar al Besòs i bingo!!!: un juvenil de Numenius phaeopus; la primera vegada que veig aquesta espècie sedimentada a la zona. En realitat no hi era a la desembocadura, sino a un illot artificial que hi ha al davant mateix de la platja del Parc de la Pau (Sant Adrià de Besòs). Amb ell, 7 xivitones Actitis hypoleucos i 8 més a la desembocadura!!! Aquests estaven associats a 1 C. dubius, 3 C. hiaticula, 3 Calidris ferruginea, 1 Tringa totanus i 1 Arenaria interpres jove. Això només a la desembocadura, potser ríu endins... però ja era massa tard per a mirar-lo. També un Blauet i un jove de Saxicola rubetra.

Vaig estar una hora mirant el pas de marines i com a més destacable: 1 Calonectris diomedea, i Puffinus yelkouan, 1 P. mauretanicus, 1 ex. juvenil de fase fosca de Stercorarius parasiticus i petits grups de Sterna hirundo i S. Sandvicensis.