L'ORNITONIGMA

dijous, 13 de setembre del 2007

Reserva de Cal Tet, 10/09/07

El passat dilluns, 10 de setembre, vaig fer un recorregut per la reserva de Cal Tet (delta del Llobregat). Destacable el número i diversitat de paseriformes migrants. Hi havia una important sedimentació de Motacilla flava ssp., Phoenicurus phoenicurus, Phylloscopus trochilus i Muscicapa striata. Presència, tot i que no tant nombrosa, de Saxicola rubetra, Acrocephalus scirpsaceus, Sylvia cantillans i un solitari Ficedula hypoleuca.

Als aguaits molta diversitat d'aquatiques. Entre el més destacable: 3 Anser anser (semblaven 2 adults i un jove de l'any) i un Xarrasclet Anas querquedula. Números importants de collverds i grisets A. strepera, i estols més reduïts de A. crecca, A. acuta, A. clypeata, Netta rufina i Aythya ferina. També un Agró blanc Casmerodiu albus i 3 Ardea purpurea.




Encara eren presents les dues parelles de Podiceps cristatus que per primer cop es van reproduïr al Delta del Llobregat. A les fotos, un dels adult i un jove completament desenvolupat. El jove de l'altra parella, encara no estava completament crescut. També hi havia dos P. nigricollis (veure foto). I a un dels calaixos de depuració, encara era present una de les fotges banyudes que van ser reintroduïdes a la reserva del Remolar-Filipines al 2003. En concret la que porta el collar de PVC amb el codi UT i que va ser vista al Delta de l'Ebre.




Tota la zona bullia d'activitat, però estava especialment interessant la platja de Ca l'Arana, semblava un formiger de limícoles. Juntament amb el Raül Bastida, amb qui vaig tenir el plaer de compartir la tarda, hi van registrar un mínim de 205 ex. de 18 espècies diferents: 2 Recurvirostra avosetta, al menys 6 Charadris dubius, 34 C. hiaticula i 2 C. alexandrinus (un amb anella taronja al tarso dret), 3 Pluvialis squatarola, 4 Calidris canutus, 8 C. alba, 21 C. minuta, 3 C. temminckii, 78 C. ferruginea i 16 C. alpina; a més a més, 2 Philomachus pugnax, 2 Gallinago gallinago, 4 Limosa lapponica, 7 Tringa nebularia, 1 T. ochropus, 5 Actitis hypoleucos i 7 Arenaria interpres.
A més de les limícoles, 8 flamencs (un jove amb anella de PVC blanc amb el codi XAAP a la tíbia dreta i un adult també anellat, del qual no vaig poder fer la lectura). També un mínim de 6 Tadorna tadorna i 24 Sterna sandvicensis i 1 Sterna hirundo. La joia, però, va ser un parell d'aguiles pescadores, una aturada a la platja i l'altra als bassals on s'alimentaven les limícoles.
A la bocana del riu, reposaven 3 Larus audouinii i un jove de l'any de Phalacrocarax aristotrlis desmarestii.
El Delta del Lobregat mai defrauda, tot i les tropelies a les que està permanenment sotmeso per part de les diferents administracions i d'un empresariat pel que no conta més que el benefici inmediat. Tinc un amic que una vegada em va dir: "las cosas sólo se aprecian cuando no se tienen". Tan de bo, aquesta frase no haguem de pronunciar d'aquí a uns anys,