L'ORNITONIGMA

dissabte, 15 de desembre del 2007

Entre Badalona i Sant Adrià

Un cel mig ennuvolat, vent de l'est de força moderada (res a veure amb les ventades de fa uns dies), una temperatura de 4º a primera hora del matí i forta maror amb mar de fons de component est, m'han acompanyat recorrent el litoral entre el port de Badalona i el port del Fòrum (Sant Adrià de Besòs). El més destacat, el vaig trobar als primers trams del riu.

A la zona de la desembocadura continua el petit grup d'aloses Alaula arvensis (3 ex.), que sembla que no hi són de discretes que arriben a ser. Avui m'he armat de paciència i he aconseguit trobar-les amb el telescopi. És sorprenent com arriben a acostar-se a la gent que volta per la zona mentre s'alimenten o romanen ajupides contra el terra en cas d'alerta. El cas és que no s'aixequen amb gaire facilitat. Així passen tant desapercebudes.


Alauda arvensis a la desembocadura del riu Besòs

Aquest tram del riu destacava, però, per la quantitat de titelles Anthus pratensis: al menys 32 ex. a l'entorn de la llacuna. El 09.12.07 vaig detectar una bona concentració als jardins del parc de La Pau: 51 ex!!! Donada la curta distància que separa tots dos indrets és més que probable que utilitzin ambdues arees per alimentar-se. Seria la bomba que en tan poques hectàrees hivernessin gairabé un centenar de titelles.

Anthus pratensis

A la orla de canyís de la vora sud del riu, tocant al primer pont, he vist un Rascló Rallus aquaticus, que potser sigui el mateix que es veu des del mes d'octubre. Una mica més amut, a l'illa gran que hi ha un cop passat el pont del tren, hi havia un parell d'espulgabous, afegiedes al grup habitual de martinets blancs i bernats pescaire. I associades a les Larus ridibundus, hi eren tres L. melanocephalus (un adult, un ex. de 2n. hivern i un altre de 1r hivern). Com a notes més destacades, riu amunt he trobat un grup de 12 becs de corall senegalesos Estrilda astril i un Cargolet Troglodytes troglodytes, espècie abans comuna però que des de les obres de millora ambiental del riu s'ha rarificat molt degut a la manca d'hàbitat adient; aquesta temporada n'hi ha un mínim de 5 ex. (Xavier Larruy, com. pers.).

Bubulcus ibis

Per acabar volia fer constar la absència absoluta de gavots Alca torda al litoral (des de Mongat a Sant Adrià). Per aquestes dates ja seria normal trobar-los sedimentats a diferents punts del litoral. Aquest any "brillan por su ausencia". Desconec com és la situació a d'altres indrets de Catalunya, però em temo que no deu ser gaire millor. Veurem què passa més avançada la temporada.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Fa uns dies que es comenta el mateix dels gavots a la costa de Malgrat i Blanes... cap ni un, un dia "4 que potser... però massa lluny".

Res comparat amb l'any passat.

Xavi.