L'ORNITONIGMA

dilluns, 12 d’octubre del 2009

Gavines i anelles a Vilanova i la Geltrú

Per motius laborals aquesta tardor no estic sortint gaire a observar ocells, i les poques vegades que ho he fet, ha estat al port de Vilanova i la Geltrú i les platges que l’envolten, per la seva proximitat al meu lloc de treball.

No hi tornava des de juny, quan les gavines corses estaven per tot arreu. El 4 de setembre tant sols hi havia un adult i el gruix estava el constituïen les gavines capnegres, de les que vaig arribar a comptar 801 ex., amb una aclaparadora majoria d’adults i només un 0.75% d’aus juvenils. A dins el port romanien uns pocs exemplars de gavià fosc (Larus fuscus), una quinzena. A final de setembre, encara vaig veure un parell de corses, una d’elles anellades, un nombre semblant de fuscus i una xifra sorprenentment baixa de gavines capnegres (6 ex.). Era el 28 de setembre.

La primera visita d’octubre, el dia 8, vaig fer una ullada a les platges. A la de Ribes Roges hi havia 121 gavines capnegres, una vintena de gavians foscs, un bon grapat de gavians argentats i 6 xatracs becllargs (Sterna sandvicensis). A més d’un martinet blanc (Egretta garzetta), que més tard vaig veure dins el port en companyia d’un altre exemplar. Ja al port, el nombre de gavines capnegres era prou interessant per posar-se a trobar anelles. Entre els 306 ex. en vaig veure, de 3 anellats. La proporció d’edats era la habitual, majoritàriament adults (94.8%). També hi havia una Gavina corsa adulta.

A l’endamà, en sortir de la feina, vaig aturar-me a la platja de Ribes Roges per tal de fer una ullada a l’estol de gavines i gavians que descansaven a la platja. Vaig tenir el plaer de conèixer i de compartir el temps d’observació amb el Carles Carboneres, qui em va explicar alguns detalls molt interessants sobre determinats exemplars anellats de gavina capnegra que hi vàrem observar.

Tot seguit podeu veure un report de les gavines i gavians anellats que hi vaig controlar.



Gavina capnegra (Larus melanocephalus)

8/10/09 - port de Vilanova i la Geltrú

1) Adult amb anella blanca i codi negre 4AH al tars esquerre i anella metàl·lica a la tíbia dreta. Un ocell d’origen belga.

2) Adult amb anella blava i codi blanc ILJV al tars esquerre i anella metàl·lica a la tíbia esquerra. Un exemplar del projecte italià de Nicola Baccetti.




3) Adult amb anella negra i codi blanc F80 al tars esquerre i anella metàl·lica a la tíbia dreta.





9/10/09 – platja de Ribes Roges, Vilanova i la Geltrú


1) Adult amb anella verda i codi blanc 2N9 al tars esquerre i anella metàl·lica al dret. Exemplar anellat a França.

2) Adult amb anella blava i codi blanc S09 al tars esquerre i anella metàl·lica a la tíbia esquerra. Un altre exemplar del projecte italià de Nicola Baccetti.

3) 2n hivern amb anella vermella i codi blanc HFF3 al tars dret i anella metàl·lica al esquerre. Es tracta d’un exemplar del projecte hugarès de Karcza Zsolt.


4) Adult amb anella verda i codi blanc 3A5 al tars esquerre i anella metàl·lica al dret. Exemplar anellat a França.

5) Adult amb anella verda i codi blanc 1J6 al tars esquerre i anella metàl·lica al dret. Exemplar anellat a França.


Gavina corsa (Larus audouinii)

1) Adult amb anella blanca i codi negre ATMA al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre, observat el 28/09/09 al port de Vilanova i la Geltrú (El Garraf).





Gavià argentat (Larus michahellis michahellis)

1) Exemplar de 1r hivern amb anella verda i codi blanc PFZJ al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerre, observat el 08/10/09 al port de Vilanova i la Geltrú (El Garraf). Quan el vaig veure el codi semblava taronja. Parlant-ne amb el Carles Carboneres vaig adonar-me que el color taronja era conseqüència de la bruticia, ja que el codi correspon al Delta de l’Ebre on s’anella amb verd i codi blanc.


2 comentaris:

Marc Olivé ha dit...

Hola Quique,

Una precisió sobre la capnegra HFF3. No es tracta d'un segon hivern sinó que és un tercer hivern, ja que es va anellar a Rétszilas (Örspuszta), Fejér, Hungary (HG31 46°51'N 18°34'E) el 26/5/07. Cal anar amb compte a l'hora de datar algunes capnegres amb taques negres a les puntes de les primàries perquè hi ha vegades, com en aquest cas, que encara les conserven més endavant del segon hivern. Fixa't que són molt petites en comparació a un típic 2n hivern.

A veure si coincidim algun dia a la platja.

Marc

Quique Carballal ha dit...

Gràcies Marc per la teva aclaració, de fet comparada amb altres segons hiverns que hi havia sí que es veien molt petites.

Una abraçada.

Quique