http://avui.elpunt.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/307399-la-fiscalia-obliga-a-protegir-un-xoriguer-que-nia-al-tsjc.html
La Fiscalia obliga a protegir un xoriguer que nia al TSJC
La presència de dues cries al Palau de Justícia de Barcelona ha suposat un entrebanc important en les obres de reforma
El ministeri públic va advertir que treure el niu podria arriba a ser delicte
Notícies de ...
La faula de la princesa i el pèsol reviu a Barcelona des de fa onze mesos en la forma de dues petites aus que s'han convertit en un malson per als plans de rehabilitació d'un dels edificis emblemàtics de la ciutat, de gran valor patrimonial. Els protagonistes són una parella de xoriguers que han fet niu al Palau de Justícia de Barcelona, fet que ha obligat a modificar els plans de treball de la reforma que s'hi executa. La presència del rapinyaire la va detectar fa onze mesos un membre del ministeri públic, i la mateixa fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte, va notificar al Departament de Justícia la necessitat d'adoptar mesures de protecció per a l'animal.
L'advertència no era gratuïta ni fruit de cap desmesura conservacionista de Compte, sinó l'aplicació estricta de la llei que protegeix aquest tipus d'animals. El xoriguer és una espècie protegida, i actuar sobre el niu que havia fet en una rosassa de l'edifici hauria pogut suposar una infracció de la norma i una conducta amb possibles responsabilitats penals. Si a més a més l'escenari dels fets és l'edifici que acull el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, les cauteles legals sobre el tema estaven doblement justificades.
Excrements a l'escut
L'animal ha trobat refugi en la rosassa on hi ha esculpit un escut de Catalunya. El problema que comporta la seva presència són els excrements que danyen i embruten la pedra, i per això els tècnics consideren que seria convenient foragitar l'au.
En rebre l'advertència de Fiscalia es van obrir converses entre el Departament de Justícia –responsable de les obres– i les diverses parts implicades per posar-hi remei. La conselleria es va prendre l'avís de forma “molt seriosa”, segons van explicar ahir fonts del departament, que finalment hi han trobat una solució gràcies a la col·laboració dels tècnics del Departament de Medi Ambient i d'un especialista en el tema de les aus urbanes.
Carles Buixadé, arquitecte responsable de la direcció de les obres, va explicar ahir que les parts ornamentals de l'edifici s'han recobert amb una xarxa especial, del color de la pedra, que foragita els ocells que s'hi volen posar. Això evita les defecacions i el deteriorament del material i el dany estètic. En el cas dels xoriguers, la xarxa es traurà coincidint amb els mesos de primavera, que és quan fan niu.
El temps de nidificació són tres mesos, “i durant aquest temps haurem de treure la xarxa”, va explicar Boixadé a aquest diari. A més es posaran dues capses niu, que seran aportades per Medi Ambient, perquè s'hi instal·lin les aus. Tot plegat ha suposat un cost suplementari de les obres, adverteix l'arquitecte Boixadé.
Un fiscal que mira més enllà de l'hotel del Palau
Antoni Pelegrí és el fiscal que des de la primavera passada té contra les cordes l'urbanisme de Barcelona arran del cas de l'hotel del Palau de la Música. Ell va investigar el cas a instàncies dels veïns i va interposar la denúncia que ha desencadenat la imputació penal del regidor García-Bragado i els seus més estrets col·laboradors. Pelegrí va ser el fiscal que ara fa onze mesos va detectar la presència dels xoriguers sobrevolant el Palau de Justícia i posant-se a la seva teulada.
Va ser un fet casual: entrant i sortint del Palau de Justícia li va cridar l'atenció la presència dels ocells. La seva observació va servir per confirmar que els animals havien triat l'edifici com a residència i va derivar després en la intervenció de la seva superior, Teresa Compte. El fiscal és també des d'aquesta tardor el màxim responsable de la secció dedicada a perseguir els delictes contra el medi ambient, en el lloc de José Joaquín Pérez de Gregorio. Es tracta d'una àrea a la qual Compte dóna la màxima importància.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada