L'ORNITONIGMA

dimecres, 10 de novembre del 2010

Marines al Maresme


Els darrers dies he estat molt pendent del temps. El temporal que s’ha instal·lat  a la península, i que està resultant especialment virulent a les costes atlàntica i  cantàbrica, s’està notant també a Catalunya, encara que de manera molt més suau, si més no a la costa central.

Punt d'observació des del port de Premià.
Aquesta tarda, aprofitant un parell d’hores lliures, m’he apropat a Premià de Mar per tal de veure si la ventada havia tingut algun efecte sobre els moviments de les aus marines de la zona. El vent bufava flux de component variable, predominant el nord i el  nordoest. I a la mar hi havia una mica de maror amb una mar de fons de component sudoest. Realment estava tranquil, res a veure amb les condicions del nord de la Península. 


En una hora i mitja d'observació, vaig registrar 163 exemplars de 12 espècies diferents. La majoria volaven direcció sud, tret de les baldrigues balear i metiterrània, el gavot (el primer que veig aquesta temporada) i algunes gavines rialleres, que a darrere hora, com cada vespre, pujaven de la conca del Besòs cap als seus dormidors. Destacar també l’observació de dues aloses (Alauda arvensis) que han entrat des del mar. 

Tot seguit podeu veure les xifres del cens:

Baldriga cendrosa (Calonectris diomedea): 6
Baldriga balear (Puffinus mauretanicus): 1
Baldriga mediterrània (P. yelkouan): 2
Mascarell (Morus bassanus): 27
Corb marí gros (Phalacrocorax carbo): 5
Gavina capnegre (Larus melanocephalus): 46
Gavina riallera (Chroicocephalus ridibundus): 15
Gavina corsa (Larus audouinii): 2
Gavià fosc (Larus fuscus): 3
Gavià argentat (Larus michahellis): 47
Xatrac bec-llarg (Sterna sandvicensis): 8
Gavot (Alca torda): 1

Primer hivern de Gavina capnegre (arxiu)
Gavina corsa (arxiu)