L'ORNITONIGMA

dissabte, 21 d’abril del 2012

Rapinyaires nocturs al Barcelonès nord

La passada nit vaig fer una prospecció d'ocells nocturs a l'entorn de Sant Jeroni de la Murtra (Badalona / Santa Coloma de Gramanet). Em vaig centrar en els rapinyaires nocturns, dels quals tinc cinc espècies registrades a la zona: l'Òliva (Tyto alba), el Xot (Otus scops), el Mussol comú (Athene noctua), el Gamarús (Strix aluco) i el Mussol banyut (Asio otus). De totes hi ha constància reproductora tret de la última, que tot i no tenir-ne, l'hàbitat és adient i molt probablement ho faci.

Ahir vaig detectar però només tres espècies:  l'Òliva, un exemplar caçant a la zona d'horts que hi ha a tocar del monestir; el Mussol comú, una parella al mateix monestir (no va aparèixer la parella que hi ha a un mas a prop de la riera de Canyet ni la que volta pel camí de Can Mas); i finalment el Xot.



Zona prospectada i localització dels contactes.
És aquesta última la més petita de totes les estrigiformes ibèriques i l'única migradora transahariana (encara que també hiverna al nord de l'Àfrica i el litoral mediterrani. Els primers exemplars comencen a arribar al març, però és durant la segona quinzena d'abril quan el pas migratori resulta més notori. Con que tant els exemplars en pas com els ja establerts als seus territoris deixen anar el seu característic cant, és difícil en aquestes dates discriminar les parelles residentes dels encara migradors actius.

En total vaig tenir cinc contactes. Una parella en una orla de platans a la riera de Canyet, una altra en la cruïlla entre el camí del Monestir i el camí de Can Mas; dos exemplars a les vessants que cauen a prop del monestir de Sant Jeroni, separats entre si per uns 150 m. i a uns 250 m. en linea recta de la segona parella citada, i  per últim un exemplar a prop de la urbanització de la Vallensana. 

Més avançada la primavera continuaré amb aquestes prospeccions per tal de intentar determinar el nombre de parelles de Xot i amb sort localitzar al Mussol banyut.