L'ORNITONIGMA

diumenge, 18 de novembre del 2012

Retalls de natura


Són dos quarts de sis de la matinada quan sona el despertador. Encara falta una hora per l’alba. Obro la finestra i sento la frescor. Durant la nit ha pluvisquejat i l’ambient està carregat d’humitat. Tot i que encara no ha clarejat, un pit-roig ja anuncia la seva presència. Ho fa amb certa discrecció, al contrari que una merla, que llunyana, brinda les seves notes melodioses de manera contundent. Entre el mar d’asfalt, encara es pot prendre el pols a la natura. Més enllà del formigó (no cal anar gaire lluny), el progrés ha deixat illes de natura desmantellada, algunes tan petites que ni tan sols apareixen als mapes, i si existeixen és perquè ho fan en la memòria d’un pocs.  És difícil, per no dir impossible, trobar un tros de terra del voltant de Barcelona, que no hagi estat remogut.

Avui me’n vaig a veure ocells que s’aprofiten i viuen (no sobreviuen) en la terra remoguda per l’arada. I també aniré a veure els que viuen a tocar de la terra remoguda per les màquines. Avui faré ornitologia tranquil·la (com gairabé sempre), saltant de illa en illa (com gairabé sempre).

Sortir de Barcelona és un viatge de llarga durada. Costa deixar-la enrrera. Així de llarga és la seva ombra. En travessar el Llogregat, entre la autovia de Castelldefels i la serralada, encara es conserva una zona agrícola que s’estén entre els termes municipals d’El Prat de Llobregat, Viladecans i Sant Boi de Llobregat. Hectàrees de terreny del delta que han sobreviscut a l’expansió urbanística, i que són dedicats majoritàriament a diferents tipus d’aprofitament agrícola més o menys beneficiosos per a l’entorn. Entremig, encara es conserven també petites zones humides de gran fragilitat.

Les ferides del delta

N’hi ha dos en règim de protecció especialment interessants: Can Dimoni i Reguerons. Ambdues zones estan envoltades per camps de conreu i canals de reg, que resulten ideals per passar el día observant una gran diversitat d’ocells: en un matí he observat 54 espècies. El més destacat, un jove de Becplaner (Platalea leucorodia) a Reguerons.


Llistat d'espècies observades: 
Ànec collverd
Fotja
Galerida cristata
Mallarenga emplomallada
Faisà
Xivita
Titella
Mallarenga blava
Cabusset
Xivitona
Grasset de muntanya
Mallarenga carbonera
Corb marí gros
Gavina vulgar
Cuereta torrentera
Teixidor
Esplugabous
Gavià argentat
Cuereta blanca
Garsa
Martinet blanc
Gavià fosc
Pit-roig
Estornell vulgar
Bernat pescaire
Cotorreta de pit gris
Bitxac comú
Estornell negre
Becplaner
Tudó
Cotxa fumada
Pardal comú
Arpella vulgar
Colom roquer
Rossinyol bord
Pardal xarrec
Esparver vulgar
Tòrtota turca
Trist
Bec de coral senegalès
Aligot comú
Blauet
Tallarol de casquet
Pinsà comú
Xoriguer comú
Picot verd
Tallarol capnegre
Gafarró
Polla d’aigua
Alauda arvensis
Mosquiter comú
Cadernera

La Cotxa fumada escorcolla els habitatges humans
Un dels ocells que millor s'adapta als canvis, la Garsa.
A partir de la tardor, els camps s'omplen de pinsans.
Des de la seva atalaia, aquest aligot no em treu l'ull.
L'esplugabous se'n surt prou bé a la plana deltaica.
Les caderneres omplen de color els camps. Malauradament, el Delta és territori comantxe i moltes acabaran en mans dels ocellaires.

Després de fer una aturada al migdia per cruspir-me un bon entrepà, he tornat a travessar el riu Llobregat. És un riu ferit, domesticat, adulterat, conduït.  Li han marcat el camí, fins i tot allà on s’aboca al mar. La vida, però, s’afanya i allà on no hi havia res, ara es veu una orla de canyís a banda i banda. Els sediments es precipiten a certes zones, i de mica en mica es generen hàbitats que van conformant el nou tram de riu. Algunes d’aquestes zones resulten especialment atractives per alguns ocells aquàtics. Espècies molt ubiqües com l’Ànec collverd, gavines i gavians  apareixen molt ràpid. D’altres molt més exigents como ara els flamencs o les polles blaves triguen més a establir-se. El cas és que en el nou tram de riu vaig poder gaudir de 268 exemplars de 18 espècies d’aus aquàtiques, entre les que destacaven un grup de 47 morrells de cap roig (Aythya ferina), 1 becplaner jove, 8 flamencs joves i 3 polles blaves (Porphyrio porphyrio).

Llistat d'espècies observades: 
Oca vulgar
Martinet blanc
Fotja
Ànec griset
Bernat pescaire
Becadell comú
Xarxet comú
Becplaner
Gamba verda
Ànec collverd
Flamenc
Xivitona
Morell cap-roig
Polla d’aigua
Gavina vulgar
Corb marí gros
Polla blava
Gavià argentat

Fotja a l'esquerre i femella de Morell cap-roig a la dreta.

Així va concloure un dia entre retalls de natura a cinc minuts de la gran ciutat. Val la pena mantenir-los, conservar-los i millorar-los, i sobretot recordar que hi són.