L'ORNITONIGMA

dilluns, 31 de març de 2008

Tram final del Besòs, 31/03/08

De mica en mica van arribant els estivals. Aquest matí he recorregut el tram final del riu Besòs, entre la desembocadura i el pont del Moliner a Santa Coloma, i tot i que no ha estat un dia gloriós, s'han vist coses interessants.
El més destacat ha estat una Gavina menuda Larus (Hydrocoloeus) minutus adulta que encara lluïa el seu plomatge hivernal. Estava sedimentada i s’alimentava a la vora interior de la barra de sorra de la desembocadura. Allí mateix he pogut veure una parella de Colit gris Oenanthe oenanthe, una femella i un mascle de 1r estiu; i una parella de corriols petits Charadrius dubius amb signes de zel. També un Martinet blanc Egretta garzetta (l’únic a tot el riu) i un Blauet Alcedo atthis (n’hi havia un altre a la piscina del parc). Justament a la desembocadura descansaven fins a sis corbs marins grosos Phalacrocorax carbo, tots inmadurs.
Larus (Hydrocoloeus) minutus adulta amb plomatge hivernal.

Charadrius dubius, femella.

Charadrius dubius, mascle.
Entre el Parc del Litoral i el tram final de la desembocadura es movia un Puput Upupa epops. Aquesta espècie ha hivernat a la zona i resulta difícil discriminar els exemplars que hi arriben dels que ja hi són present, tot i que en aquesta part del riu és son menys es va veure al llarg de tot l’hivern.
Del que sí que s’ha notat una entrada important, ha estat de la Piula dels arbres Anthus triviales, solitaris o en petits grups n’he comptat fins a 12 ex. En contraposició, les titelles A. pratensis pràcticament han marxat, tant sols 3 ex. Pel que fa a les cueretes, hi eren presents les tres espècies: de Cuereta torrentera Motacilla cinerea tant sols n’hi he vist un ejemplar; les cueretes grogues estan presents, encara que tímidament, tres mascles de la subespècie flava; i finalment les cueretes blanques M. alba encara son abundats.


Motacilla flava flava, mascle.
El matí ha estat en realitat una mica tibi. Pocs migrants en general, tot així ha surtit alguna cosa interessant com ara el segon Mosquiter de Passa Phylloscopus trochilus que veig aquesta temporada (el primer el vaig veure al Parc del Litoral el 23/03/08, potser una mica primerenc); encara restaven un parell de tords Turdus philomelos, que ben bé podrien ser migrants (un ha estat observat al parc i l’altre entre la vegetació roderal del riu); i s’apreciava entrada de Tallarol de casquet Sylvia atricapilla (al menys 17 ex., la majoria al parc); també un grup en migració de 22 orenetes cuablanques Delichom urbicum, però poques orenetes vulgars Hirundo rustica i amb elles una Oreneta de ribera Riparia riparia. Encara continuava el Teixidor Remiz pendulinus. Cal esmentar també l'observació de dos grups (un de 25 ex. i un altre de 7 ex.) de Cotorra de Kramer Psittacula krameri, espècie que és força infreqüent a la zona.
Pel que fa a les limícoles, no hi havia gaire cosa, encara estem començant la temporada, i a més amés el riu baixava amb bastant cabal i tot just hi havia llocs adients d’alimentació i repós. En total tant sols he comptabilitzat 6 corriols petits, 3 gambas rojes Tringa totanus, 2 xivites T. ochropus i 2 xivitones Actitis hypoleucos.


Tringa totanus

Per últim comentar, que he vis tres llocades d’Ànec collverd Anas platyrhynchos. Una femella amb 14 pollets de poc més d’un dia, que van surtir de la bassa nova fins al riu i van passar al meu costat sense inmutar-se; una altre femella amb 12 polls també molt petits; i finalment una altre amb cinc i també molt recents. De mascles, n'hi havia set i estaven segregats de les femelles. Us deixo amb unes imatges molt representatives d'aquests dies.