L'ORNITONIGMA

diumenge, 23 de març del 2008

Excursió al Delta de l'Ebre, 18 i 19 de març

Després de molts dies sense poder sortir a veure ocells, a la primera oportunitat que vaig tenir-ne vaig optar per deixar de banda per uns dies la ornitologia de caire més urbà i local i anar a buscar emocions “fortes”. I quin millor lloc que el Delta de l’Ebre per trobar-les. Al llarg de dos dies vaig recòrrer l’hemidelta sud, concentrar-me principalment a l’àrea compresa entre l’Encanyissada i La Tancada.

Abans d’arribar al Delta, vaig fer una aturada a una de les platges de Cambrils, justament on desemboca la riera. I el dia començava bé: entre el canyís s’alimentava una Boscarla mostatxuda Acrocephalus menalopogon. A la platja, tan sols hi havia un solitari Gavià fosc Larus fuscus. La resta de làrids, bàsicament L. audouinii i L. melanocephalus, descansaven en petits grups, aturats al mar.


Larus fuscus

Un cop al Delta, vaig anar directament a l’Encanyissada. Dispersos per la llacuna, hi havia centenars de flamencs Phoenicopterus roseus i fotges Fulica atra, a més d’una gran quantitat d’anàtides de diverses espècies, entre les quals ja es detectaven molts exemplars emparejats, principalment de collverds Anas platyrhynchos i grissets A. strepera, però també alguna parella de Netta rufina.

Anas strepera

Netta rufina

El canal que segueix paral·lel a la carretera i que duu fins les salines de La Tancada, estava ple de titelles Anthus pratensis, grassets de montanya A. spinoletta i cueretes blanques Motacilla alba, a més hi vaig veure un parell de xivites Tringa ochropus, unes poques gambes verdes T. nebularia i una Cuereta groga Motacilla flava flava, la primera que veig aquesta temporada. Un altre estival que vaig veure a prop de La Tancada, va ser una femella de Cotxa cua-roja Phoenicurus phoenicurus.


Anthus pratensis

Anthus spinoletta


Però va ser al final de canal, on vaig trobar el més interessant, un grup de set capons reials Plegadis falcinellus, alguns del qual estaven anellats; malauradament el vent tan fort que bufava no em va permetre llegir cap anella.




En arribar a la llacuna de La Tancada vaig fer un … increible! És un lloc on val la pena aturar-se una bona estona. A la gran quantitat de flamencs, s’havia d’afegir una gran varietat de laro-limícoles i centenars d'ànecs. A destacar fins a vuit xatracs grossos Sterna caspia i un Curroc Sterna nilotica. Les basses que envolten la llacuna estaven plenes de limícoles: Himantopus himantopus, Recurvirostra avosetta, Charadrius hiaticula, C. alexandrinus, Pluvialis squatarola, Calidris alba, C. minuta, C. alpina, Limosa limosa, Tringa totanus, T. nebularia i Arenaria interpres. I evidentment, una de les joies de l’indret, la Gavina capblanca Larus genei. La llista d'espècies observades va ser força llarga, per això tan sols destacaré l'observació d'un Xatrac comú Sterna hirundo .


Phoenicurus roseus

Sterna caspia

Himantopus himantopus

Charadrius dubius, mascle

Charadrius dubius, femella.

Charadrius hiaticula

Charadrius alexandrinus, mascle.

Calidris minuta

Tringa totanus

Tringa nebularia

Tringa glareola


Larus genei, adults.

Els erms i salobrars que hi ha al nord estaven plens de terreroles rogenques Calandrella rufescens, amb molts mascles cantant mentre s’enlairanven fins assolir altures sorprenents per després caure en un plàcid descens, deixant anar el seu ràpid i séc cant. Amb uma mica de paciència vaig poder fer un parell de fotografies testimonials d’aquest alaul·lids.



Calandrella rufescens

La sorpresa la vaig tenir a Riet Vell, justament a la vora de l’aguait s’alimentava un mascle de Rascletó Porzana parva, que havia aparegut uns dies abans, el 7 de març, associat a um altre mascle. També cantava entre el canyís un mascle de Boscarler comú Locustella luscinoides.




Porzana parva, mascle.

El dia el vaig tancar des de l’observatori de la Gola de Migjorn, a una banda l’Alfacada i a l’altra l’Illa de Buda. Des de la torre-observatori hi vaig poder gaudir de tot un espectacle: 44 capons reials, un Becplaner Platalea leucorodia, gairabé 200 tetols cuanegra L. limosa, 87 Recurvirostra avosetta, 50 batallaires Philomachus pugnax, dues gambes roges pintades Tringa erythropus, tres boscarlers comuns cantant, i um llarg etc. de milers d’ànecs de divereses espècies i fotges, centenars de corbs marins grossos, decenes de calamons i multitud de becadells.


Limosa limosa

A l’endamà vaig fer una visita rápida (havia de tornar a Barcelona) a la Punta del Fangar i a El Goleró. No vaig tenir sort amb l’Oca de collar, però la compensació va ser més que sobrada: més d’un miler de limícoles, principalment Calidris alpina, però també Haemantopus ostralegus, C. hiaticula, C. alexandrinus, Pluvialis squatarola, Calidis canutus, C. alba, C. minuta, C. ferruginea, Limosa lapponica, Numenius phaeopus, N. arquata, Tringa totanus, T. nebularia, T. glareola, Actitis hypoleucos. A més a més, almenys 41 Larus genei, 7 Sterna caspia, un Chlidonias hybrida i una Àguila pescadora Pandion haliaetus. De rapinyaires precisament no en vaig veure gaires, les omnipresents arpelles Circus aeroginosus, diversos xoriguers Falco tinnunculus, um Esparver Accipiter nisus, i camí de El Goleró um Milà negre Milvus migrans.
Vaig acomiadar-me del Delta amb la observació d'un grup d'espulgabous i martinets blancs, dues de les espècies més comunes i característiques d'aquest interessant espai.



Bubulcus ibis

Egretta garzetta