L'ORNITONIGMA

diumenge, 30 de març del 2008

El més interessant de març pel Besòs i primeres arribades

El mes de març és una època de trancisió, encara romanen alguns hivernants i comencen a arribar els migradors estivals més primerecs. Com que darrerament no he tingut gaire temps per surtir a observar ocells, faig un resum del que vaig anar recopilant del fòrum Auscat i del que m'ha facilitat el Xavi Larruy, en relació a "les primers arribades” i els últims hivernants. A tots els envio el meu agraïment.

El dia 10 en Xavier Aute va veure dos ballesters Apus melba a Molins de Rei. El dia 13 van aparèixer a la ciutat de Barcelona: l’Artur Degollada va veure diversos exemplars al barri de Sant Martí, entrant a dormir als forats dels edificis; i el mateix dia, el Joan Estrada els citava al barri del Congrés (10 exemplars). El 17 de març ja eren detectats a l’Hospitalet de Llobregat pel Jordi Ballesta, i a la zona del Nus de la Trinitat i el riu Besòs, pel Pere Cortinas. A la mateixa zona va tenir l’oportunitat de veure un gran estol d’orenetes Hirundo rustica, potser més de 3000 exemplars!!!

Però a més d’orenetes i ballesters, van arribant d’altres espècies. El dia 9, en Xesco Macià va veure dues pollas pintades Porzana porzana a prop de la desembocadura del riu Besòs, una cuereta groga Motacilla flava ssp. i el Bec de serra mitjà Mergus serrator que va arribar-hi a finals de la tardor. Interesantíssima també la citació d’un flamenc Phoenicopterus roseus inmadur entre el dia 7 i el 10.

El dia 11, en Xavi Larruy, encara va veure el Cabusset Tachybaptus ruficollis a la bassa de la desembocadura i una de les pollas pintades al riu; i un Cucut reial Clamator glandarius i un Teixidor Remiz pendulinus al parc del Besòs.

El dia 12, riu amunt, entre Santa Coloma de Gramanet i Montcada va veure un adult de Martinet de nit Nycticorax nycticorax, Cotxa blava Luscinia svecica i Becadell sord Limnocryptes minimus, com a coses més destacades.

El dia 23 m’hi vaig apropar. A la desembocadura hi havia molt poca cosa. Encara restava algun Corb marí gros Phalacrocorax carbo. El més destacat va estar, però, una Gamba roja Tringa totanus, un grup de quatre xivites Tringa ochropus, i una Xivitona Actitis hypoleucos; a més a més, un Teixidor i dues femelles de Repicatalons Emberiza schoeniclus; i també un parell de cuerotes grogues: un mascle i una femella de la ssp. flava. Pel que fa als corriols petits Charadrius dubius, entre la desembocadura i el pont de Cristòfol de Moura, hi havia 5 mascles i 6 femelles, amb una intensa activitat territorial (cants, persecusions). En aquest mateix tram de riu, vaig veure una femella de Collverd Anas platyrhynchos amb 10-11 pollets. Finalment em vaig apropar al parc de la Pau, on el més destacable van ser tres gavines corses Larus audouinii (dos adults i un ex. de 3r any).

Phalacrocorax carbo

Charadrius dubius

Femella d'Anas platyrhynchos amb els seus pollets

Larus audouinii