L'ORNITONIGMA

divendres, 5 de desembre del 2008

Darreres observacions al Besòs

Aquests darrers dies he fet diverses sortides al riu Besòs entre la desembocadura i Montcada i Reixac. No hi ha hagut gaires coses noves, però han sortit algunes dades interessants. Per exemple , el 3/12/08 al dic del port del Fòrum hi havia un 1r hivern de Corb marí emplomallat Phalacrocorax aristotelis desmarestii. Aquesta espècies tot i que cada cop s’observa amb més freqüència continua sent bastant escassa a la zona. El mateix dia, associat a un grup de roquerols, vaig veure, juntament amb el Xavi Larruy, una Oreneta cuablanca Delichon urbicum a l’alçada de Sant Adrià. Pel que fa als roquerols, hi havia, si més no, una vintena. És sorprenent aquesta dada, ja que fins ara a la zona de la desembocadura tan sols s’havia registrat una sola vegada. I seguint amb primeres observacions, destacar un grup de 8 becs de coral senegalesos Estrilda astrild al parc de la Pau (1a citació de l’espècie a aquest indret).





Avui dia 5, a Santa Coloma continuava l’adult de Gavià fosc Larus fuscus, que ja havia estat observat el 28/11/08.




I les que encara continuen pel municipi de Montcada i Reixac, són les xivites Tringa ochropus. El 28/11/08 hi havia 3-4 exemplars, avui he vist 6 ex. i m’esforçat a comprovar que no fossin els mateixos exemplars utilitzant diferents trams del riu: una parella s’alimentava justament en el límit entre Montcada i Santa Coloma de Gramanet, un tercer exemplar ho feia en solitari gairabé un kilòmetre més amunt, al pas pel nucli urbà de Montcada hi havia una altra parella, i sota el pont que hi ha un kilòmetre abans de l’aiguabarreig Besòs-Ripoll, hi havia un altre exemplar (aquí he pogut comprovar que els altre dos continuaven al mateix lloc).




Actitis hypoleuca

Molt interessant també el gran nombre de mosquiters Phylloscopus collybita comptabilitzats avui al tram entre Santa Coloma i Montcada: un mínim de 159 ex., 40 del quals al menys s’alimentaven a les llacunes del rec Comtal, a Montcada.





Per últim, comentar l’observació de 2 Cabussets Tachybaptus ruficollis poc després de traspassar el límit entre els dos municipis.