L'ORNITONIGMA

dissabte, 24 de gener del 2009

Port d'Arenys de Mar: 23/01/09

Ahir 23 de gener vaig prospectar diversos punts de la costa sud del Maresme per tal de trobar alguna capbussadora. La sort no va estar de la meva banda, tampoc les condicions de la mar varen ser les millors. Així doncs a mitja tarda vaig decidir apropar-me fins el port d’Arenys de Mar a veure si l’entrada dels vaixells de pesca deparaven alguna cosa interessant.
Sense a arribar a veure res espectacular, la zona portuària estava força entretinguda. Al dic interior de la bocana, s’alimentava el Remena-rocs Arenaria interpres que hi vaig trobar el 30/11/08. S’afanyava a buscar invertebrats entre el tapís d’algues que cobreix alguns blocs. Realment entenc l’èxit d’aquesta espècie: és realment ubiqua i gens exigent. Després d’una bona estona, mentre observava gavines, el vaig veure volar cap a l’interior del port, on probablement passa la nit.







A partir de les 16 hores van començar a arribar els vaixells, seguits de tota una cohort de gavines i gavians, amb alguns mascarells barrejats que s’acostaven a la mateixa boca del port. Vaig estimar uns 500 gavians argentats Larus michahellis, unes 600 gavines vulgars L. ridibundus i al voltant d’unes 200 capnegres L. melanocephalus. A més a més de dues espècies que són molt rares per aquestes contrades a l’hivern: un adult de Gavina corsa Larus audouinii, que ben bé pot ser el que l’Enric Badosa ha estat veient al mes de desembre passat; i dos exemplars de Gavià fosc Larus fuscus que van entrar amb els vaixells. Dels descartes dels pescadors també es varen aprofitar un petit grup de cobs marins grossos Phalacrocorax carbo que romanien a l’interior del port.



Vaixell entrant al port amb la seva cohort de gavines que s'aprofiten de la selecció del peix que fan els pescadors.

Larus melanocephalus, L. ridibundus i L. michahellis

Larus michahellis i L. ridibundus aprofitant-se de les peces descartades pels pescadors.


Larus melanocephalus adulta
Larus audouinii adulta



Al final de la tarda, es van ajocar a l’interior del port un total de 241 gavines vulgars, 29 (22 adults, 1 ex. de 2n hibern i 6 ex. de 1r hivern) gavines capnegres, la gavina corsa, 5 xatracs becllargs Sterna sandvicensis i a una teulada el Gavià fosc en companyia d’alguns gavians argentats (la majoria se’n van anar cap al mar).


Larus fuscus i inmadurs de L. michahellis