L'ORNITONIGMA

dimarts, 27 de gener del 2009

Larus canus, Rissa tridactyla i "Mistery Gull" a Vilanova i la Geltru

Ahir va ser un interessant dia d’observació de làrids a Vilanova i la Geltrú. Amb aquests temporals de ponent esperava trobar una bona sedimentació a les platges i al port, però realment no n’hi havia gaires exemplars, sembla que aquests no són els vents més favorables per a que s’aturin a les platges.
En arribar vaig fer una ullada a la platja de Sant Cristòfol. Hi havia unes 200 gavines rialleres Larus ridibundus, poc més de 80 gavines capnegres L. melanocephalus i un centenar de gavians (la majoria foscos L. fuscus graellsii/intermedius). El mestral bufava tan fort i aixecava tanta sorra que vaig haver de buscar refugi al cotxe per tal de poder mirar millor. Vaig perdre perspectiva però al menys estava més protegit. Molt a prop hi havia uns bassals, i des del cotxe vaig tenir una posició privilegiada per observar les gavines i gavians que hi arribaven a banyar-se i a beure. I de sobta, amb un grup de rialleres es va disparar l’alarma: un 1er hivern de Gavina cendrosa Larus canus va arribar volant, es va parar davant meu, va anar al bassal a beure i arreglar-se el plomatge per després tornar a marxar. Va ser cosa d’un parell de minuts escassos. Poc després la vaig tornar a veure a la riera i volant a dins el port (suposo que el mateix exemplar).








A la platja de Ribes Roges, a altra banda del port, hi havia un bon grapat de gavians, amb una majoria de fuscus, però molt poques gavines. Em vaig trobar amb el Marc Olivé, que tenia localitzada una Gavineta de tres dits Rissa trydactila aturada a la platja. El bitxo semblava afeblida. Després, en arribar a casa, en Xavi Larruy en va informar que hi havia una “invasió” d’ ocells marins d’origen atlàntic a l’interior peninsular. Per exemple, al fòrum Auscat, en Martí Rodríguez explicava que s’havien vist fins a 102 gavinetes de tres dits a Sabiñanigo (Hosca). A l’interior de Catalunya, també se’n van detectar a diversos indrets (19 ex. a la Guingueta d'Àneu, 1 ex a Esterri d’Aneu, al pantà de Ponç, al partidor de Gerb, riu Besòs...).






A última hora de la tarda vaig tornar a la platja de Sant Cristòfol i juntament amb el Marc Olivé, vaig veure un gavià, suposadament anellat a Polònia amb anella verde i codi 96P3‏, que havia vist en Carles Carboneras uns dies abans. El cas és que en Marc s’ha posat en contacte amb l’anellador i no és polonès, sinó rus!!! Va ser anellat a una colònia mixta de Larus argentatus, L. cachinnans, L. fuscus i L. heuglini, i l’anellador diu que intentem fotografiar-lo, perquè no té certesa de quina espècie es tracta. Ho vam aconseguir, però era una mica tard, i la llum i el vent no van ajudar gaire, ni el bitxo, que estava a la part més allunyada de l’estol. Penjo les fotos i a veure que n’opineu.

Adjunto la resposta que ha rebur el Marc:


"This bird was not ringed in Poland, so the recovery will not be processed by the ringing centre.Apart from that I have very good news! This record perhaps is a record distance ever proved by ringing recovery from a Herring Gull and apparently the longest way traveled by a HG from European Russia.

Please find ringing data below:
Ring: 96P3, green (no metal ring)
Species: Larus argentatus (Herring Gull)
Date: 07.06.2008Place: Bolshoye Boloto, Ivanovskaya oblast, Russia, 56.30'N, 42.15'
EAge: pullus (chick)
Ringers: Esergepov AA, Chudnenko DE, Neubauer G, Zagalska-Neubauer MM, Kiselev RJ, Kiseleva SV
Distance: 3390 km (!!!)
Direction: 240,0 degrees

Still, in the colony where 96P3 was ringed, L. argentatus (Herring Gull) predominates (ca 90%), but some L. cachinnans (Caspian Gulls), some L. heuglini and L. fuscus (both forms of Lesser Black-backed Gulls) do breed as well, in mixed pairs sometimes (we recorded two such pairs between argentatus and heuglini). So, without knowing parents exactly we will never be sure about the species. And here a big ask to you: if you have any (even very bad) photos, please send them to me - I'm extremely interested how this bird looks like. If you don't have any pics, please take some if you will be so lucky to relocate the bird once again.I must add that normally HG travels much less distances - even L. cachinnans from Poland which is far better traveler, only exceptionally reaches Spain. So its really a unique recovery and pehaps one of a very few you can have in Spain about such a distant gull.Please let me know about the photos :-)

With best wishes,Greg"