L'ORNITONIGMA

divendres, 30 de gener del 2009

Una altra de gavines a Vilanova i la Geltrú

El passat dia 27/01/09 vaig tornar a Vilanova i la Geltrú per tal de veure si podia fer noves fotos i de millor qualitat del gavià misteriós anellat a Rússia. Vaig mirar arreu i no el vaig trobar. La que continuava era la Gavina cendrosa Larus canus de 1er hivern. Era amb els gavians foscos Larus fuscus a la platja de Sant Cristòfol. D’aquesta última espècie vaig poder fer unes poques lectures d’aus anellades amb PCV. Tot seguit exposo les lectures fetes el dia 27 i alguna del 26 feta amb el Marc Olivé.
1) Subadult amb anella de PVC groc i codi negre H35E al tars esquerra i anella metàl·lica al tars dret. Observat el 27/01/09 a la platja de Sant Cristòfol, a Vilanova i la Geltrú, El Garraf (Barcelona). Penso que es tracta d’un ocell anellat a Alemanya.




2) Adult amb anella de PVC verd pàl·lid i codi 31 a la tíbia esquerra i anella metàl·lica al tars esquerre. Observat el 26/01/09 a la platja de Sant Cristòfol, a Vilanova i la Geltrú, amb el Marc Olivé, i el 27/01/09 al mateix lloc. Pertany al projecte holandès de Roland-Jan Buijs.




3) Adult amb anella de PVC groc i codi negre E740 al tars esquerra; sense anella metàl·lica. Observat el 26/01/09 a la platja de Ribes Roges a Vilanova i la Geltrú amb el Marc Olivé.



4) Un exemplar “adult-type” amb anella de PVC groc i codi negre V5PA al tars dret i anella metàl·lica al tars esquerre. Observat el 26/01/09 a la platja de Ribes Roges amb el Marc Olivé i el 27/01/09 a la platja de Sant Cristòfol (Vilanova i la Geltrú, El Garraf, Barcelona). Aquest exemplar és del projecte danès de Eddie Fritze and Kjeld Pedersen.





D’altra banda, el nombre de gavines capnegres Larus melanocephalus havia augmentant en relació al dia anterior. Només a la platja de Sant Cristòfol, descasaven 654 ex., als que s’hn d’afegir les que hi havia a l’interior del port i les que estaven al mar i entre elles hi havia un adult de Gavineta de tres dits Rissa tridactyla, que estava aturat a l’aparcament!



Adult de Rissa tridactyla

Algunes fotografies de gavines capnegres:


Exemplar de 1er hivern amb Larus ridibundus.

Exemplar adult.

Exemplar adult amb la muda més avançada.
Una gavina riallera amb la muda molt avançada. El percentage d'aquests exemplars era inferior a l'1%.



I per acabar, unexemplar de 1er hivern de gavià fosc Larus fuscus fotografiat des del cotxe. Així de confiats es mostraven.