L'ORNITONIGMA

diumenge, 11 d’abril del 2010

Gavina riallera letona

El Periódico de Catalunya destacava el passat 6 d'abril a la seva edició digital aquest titular: "Una gaviota del zoo llega a Letonia en sólo 9 días". Es tracta, segons s'explica a la notícia, d'un exemplar anellat amb anella de lectura a distància de PVC aquest hivern en el marc d'un programa de seguiment encetat per l'ICO i el Zoo de Barcelona. Després de passar l'hivern a la Ciutat Comtal, l'exemplar va ser localitzat a Letònia, a 2350 km. del lloc d'anellament. L'exemplar va ser observat durant l'hivern per Ricardo Ramos al Parc de Diagonal Mar.

En relació aquest projecte, jo vaig veure un altre exemplar al Maremagnum el 21 de gener. Podeu veure una foto clicant ací.

És curiós el destí d'aquesta gavina. Personalment de les poques gavines rialleres que he vist anellades, totes tenien el seu origen a països de l'Europa oriental: un exemplar polonès i un altre de la República Txeca. Aquestes dades no són gens significatives, però es podria intuir una procedència oriental de les aus que hivernen per les nostres contrades. Suposo que els anelladors podran respondre aquesta pregunta, i de ben segur que el futur Atles d'hivernants aportarà més informació al respecte. Mentrestant animo a tots i totes a buscar anelles. Resulta apassionant conèixer la biografia de les aus que observem al camp.