L'ORNITONIGMA

diumenge, 18 d’abril del 2010

Sobre làrids a Vilanova

Poca cosa a destacar pel que fa a gavines i gavians per Vilanova (El Garraf). Les platges normalment n’estan buides o n’hi ha petits grups (si més no a les hores que jo les visito). Al port, la cosa no hi és molt més engrescadora, amb nombres molt fluxos en general per totes les espècies. Us faig cinc cèntims del que he vist al llarg de tres jornades d’observació.

Gavina capnegra (Larus melanocephalus)
El gruix ja ha marxat i només observo inmadurs solitaris o en parelles. A la foto hi podeu veure un exemplar de 1er hivern entre un Gavià fosc de 2n any calendari (dreta) i una Gavina corsa adulta.


Gavina riallera (Larus ridibundus)
Només vaig veure tres exemplars de 1r hivern/1er estiu el 15/04/10.


Gavina corsa (Larus audouinii)
A hores d’ara és l’espècie més nombrosa amb 38 ex. el 09/04/10, 39 ex. el 15/04/10 i 35 ex. el 16/04/10. Encara que la xifra pràcticament no varia, la lectura d’anelles permet inferir que hi ha un recanvi permanent d’individus. La majoria dels exemplars són adults o subadults i només els dies 15 i 16 d’abril vaig veure un exemplar de 2n hivern (eren dos exemplars diferents, ja que un duia anella , encara que no vaig poder llegir-la).

Tot seguit faig un llistat de les lectures d’anelles que vaig fer:

09/04/10

1) Adult amb anella blanca i codi negre AB0U  al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.
2) Adult amb anella blanca i codi negre BA08 al tars esquerre i anella metàl·lica al dret. Exemplar anellat al Delta de l'Ebre.
















3) Adult amb anella blanca i codi negre AR1M al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerra. Exemplar anellat al juny del 2005 al Delte de l’Ebre.
4) Adult amb anella blanca i codi negre AM35 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerra. Exemplar anellat al juny del 2003 al Delte de l’Ebre.
















15/04/10

1) Adult amb anella blanca i codi negre ATMA al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerra. Aquest exemplar já roman per la zona des de finals de març.





















2) Adult amb anella blanca i codi negre AWLL al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.

















3) Adult amb anella blanca i codi negre ZYL al tars esquerre i anella metàl·lica al dret.















16/04/10

1) Adult amb anella blanca i codi negre ABR2 al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerra.


















Gavià fosc (Larus fuscus)
Molt escàs ja en aquestes dates, de tant en tant es deixa veure algun exemplar aïllat. Així el 09/04/10, hi havia un adult i un ex. de primer hivern; el 15/vaig veure un 2n hivern; i a l’endamà un ex. de 2n any calendari amb anella groga i codi negre V3SJ al tars dret i anella metàl·lica a l’esquerra. Aquest exempla,r que va hivernar al port de Tarragona, roman a Vilanova i la Geltrú des del 24/03/10.

















Gavià argentat de potes grogues (Larus michahellis)
Finalment d’aquesta espècie resident, els nombres són també molt baixos, al voltant d’una vintena. La pràctica totalitat són inmadurs que ronden les barques de pesca.


Doncs això pel que fa a gavines. La pròxima entrada us contaré el que vaig veure a la desembocadura del riu Foix en la meves primeres visites a aquest indret, algunes observacions molt interessants, i disculpeu que no ho hagi publicitat abans, però és que vaig de bòlid.

Una abraçada i Bona Nit.