L'ORNITONIGMA

divendres, 1 de febrer del 2013

Dia Mundial de les Zones Humides


Des de 1977, cada 2 de febre es celebra el Dia Mundial de les Zones humides. Un 2 de febrer de 1971, es va celebrar a la ciutat iraniana de Ramsar una convenció internacional, que tenia com a finalitat establir un seguit de criteris per la protecció i conservació de zones humides d’interés per a les aus. Quatre anys després va entrar en vigor el conegut com a Conveni Ramsar, amb l’objectiu treballar per «la conservació i l’ús racional de les zones humides mitjançant accions locals, regionals i nacionals i gràcies a la cooperació internacional, com a contribució per assolir  un desenvolupamen sostenible a tot el món». L’Estat espanyol es va adherir al 1981. D’ençà aleshores al menys 68 espais naturals han passat a integrar aquesta xarxa de zones humides.  A Catalunya destaquen el Delta de l’Ebre i els Aiguamolls de l’Empordà, per esmentar dos dels més emblemàtics. Però n’hi ha d’altres menys coneguts, tot i que molt interessants como ara Els Muntanyans a Tarragona, la desembocadura de la Tordera entre Barcelona i Girona, els aiguamolls de Pals a Girona, el riu Llobregat, la desembocadura del Foix o el riu Besòs a Barcelona, l’estany de Sils a Girona, els aiguamolls de la Bòbila a Barcelona o l’estany d’Ivars i l’embassament d’Utxesa a Lleida, són alguns exemples.
Illa de Buda al Delta de l'Ebre
Aiguamolls de l'Empordà
Les zones humides són ecosistemas d’una gran diversitat biològica, ajuden a regular el cicle hidrològic, actuen com a filtres naturals de les aigües, i molts sostenen comunitats vegetals i animals úniques. Tot i això, determinades pràctiques agrícolas,  un desenvolupament agressiu d’infraestructures o l’avocament de residus contaminants els ha posat en una situación crítica, quan no els ha fet desaparèixer directament.

Estany de Sils
Desembocadura del riu Besòs
Construcció de la nova terminal de l'aeroport del Prat al Delta del Llobregat.
Aiguamolls de la Bòbila
Posta de sol a Utxesa 
En el cas de zones humides de gran tamany i rellevància les agressions no han passat desapercebudes i la seva protecció i conservació ha estat notablement més fácil. Pel contrari, aquelles zones petites, poc conegudes, però de gran interés local, han estat arrasades o han arribat a un grau de deteriorament altamente preocupant. El treball d’entitats locals i moviments cívics en pro de la conservació d’aquests indrets han estat  crucials. Tot així, unes i altres continúen sota l’ombra permanente de la degradación i la destrucció. Plans urbanístics especulatius o infraestructures diverses han amenaçat o directament destruit zones del Delta del Llobregat, per exemple.

Hi ha solució? I tant! Sempre que hagi un comprimís real de les diferents administracions en la conservació d’aquests espais. Passa per actuacions en l’àmbit de l’educació ambiental. Apropar, conèixer i ensenyar a valorar les zones humides a la ciutadania és vital en la seva conservació.

Demà arreu del territori es desenvoluparan diverses activitats per donar a conèixer al public els valors de les zones humides. La Plataforma en defensa del Delta del Llobregat organitza activitats a Cal Tet. A l'Estany d'Ivars i Vila-Sana també tindreu l'oportunitat de gaudir dels ocells a través de diverses activitats.

Aquí us deixo amb algunes fotos de rius i aiguamolls, així com alguns dels seus habitants.

Balquer cantant entre els canyís als Aiguamolls de l'Empordà.
Ànec xiulador a la desembocadura del Foix.
Xarrasclet al Delta del Llobregat
Parella de xarxets als Aiguamolls de l'Empordà.
Territ tres dits i Corriol gros a la desembocadura del Besòs.
Remena-rocs a la desembocadura del Besòs.
Morrell cap-roig
Territ menut a la desembocadura del Besòs.
Corriol camanegre a la riera de Ribes-roges (Vilanova i la Geltrú).
Corriol petit a la desembocadura del Besòs.
Camesllargues a la desembocadura del Foix.
Becadell gros als Aiguamolls de l'Empordà.

Tètols cua-barrats a la desembocadura del Besòs.
Martinet de nit al Delta del Llobregat.
Becadell sord a la desembocadura del Besòs.
Cotxa blava al riu Besòs.
Flamencs al Delta de l'Ebre
Becplaners al Delta del Llobegrat
Pigre gris a la desembocadura del Besòs.
Corbs marins grossos a la desembocadura del Besòs.
Polla blava a l'estany d'Ivars
Rascletó al Delta de l'Ebre
Cabussó collnegre a la desembocadura del Besòs.