L'ORNITONIGMA

dilluns, 29 de juliol del 2013

El xatrac menut


El Xatrac menut (Sternula albifrons) és el més petit dels nostres xatracs. Es distribueix per tota la conca mediterrània, Europa oriental i occidental fins al sud del Bàltic, el noroest d’Àfrica; i a través del Pròxim Orient fins a l’Àsia central, part de la Península d’Aràbia i el noroest d’Índia. Les poblacions més orientals es troben a les costes de la Xina i Australàsia. A Catalunya és un reproductor molt escàs en perill d’extinció, amb poc més de 300 parelles que crien a diversos indrets del Delta de l’Ebre.

A la primavera es veuen alguns exemplars durant la migració i a partir de finals de juliol molts exemplars ja comencen a migrar de retorn cap a les seves zones d’hivernada.
Estigueu a l’aguait, perquè és fàcil de reconèixer. El seu petit tamany el fa inconfusible. Té un vol ràpid i sorprenentment poderós alhora que elegant. Quan s’alimenta, acostuma a fer l’angelet abans de caure en picat sobre les seves preses (petits peixos).

Els adults, tant a la primavera com ara a l’estiu, són fàcilment reconeguts pel seu disseny facial: brides negres que arriben a l’ull, on es fusionen amb el capell negre, contrasten amb el front blanc. El bec groc amb punta negra, llarg i fi, i d’apariència delicada, és únic entre els estèrnids comuns a la Península Ibèrica. A les parts superiors gris pàl·lid, destaca la falca negra formada per les 2-3 primàries més externes, que contrasten amb les internes que han estat mudades. Fixeu-vos en aquest tret, que és visible a llarga distància.







El juvenil és força diferent de l’adult i recorda un Xatrac becllarg juvenil en miniatura. Presenta un patró cefàlic més semblant a un adult en plomatge hivernal. Les parts superiors són trícolors, amb mantell i escapulars i coberteres alars fosques amb vores pàl·lides. Les primàries externes fosques,contrasten amb un panel alar blanquinós format per les secundàries i primàries més internes. A l’ala, hi destaca el contrast entre la part frontal fosca i la part posterior clara. Éstructuralment és molt semblant a un adult, però compte amb les ales més arrodonides i el vol més de papallona tipus Chlidonia