L'ORNITONIGMA

dimecres, 2 de desembre del 2015

Cercavores al Montseny

El cercavores és una espècie que cria a les cotes més altes de les grans serralades del centre i sud del Paleàrtic. El trobem des de la Serrala Cantábrica al sud-oest d’Europa, fins les altes muntanyes del Japó. A Catalunya  cria a l’eix aixial dels Pirineus i algunes serres prepirinenques més meridionals. Està absent però de la part més oriental de la serralada (Rafa N. in Estrada, J., Pedrocchi, V. Brotons, L. & Herrando, S. 2004).

Fora de l’època de reproducció apareix a altres zones més meridionals del país, sempre lligat a l’alta montanya, tot i que no resulta rar a cotes per sota del 900 m.s.n.m. Fins i tot als peny-segats marins del Garraf.

Ahir vaig trobar un grup de 7 ex. al voltant del Turó de l’Home (1.705 m.s.n.m.). Quatre exemplars s’alimentaven gairabé al mateix cim, la resta ho feia al prats alpins que el voregen. Aquí us deixo unes fotos i un video de diferents individus.









BIBLIOGRAFIA:

Rafa N. 2004. Cercavores Prunella modularis. In Estrada, J., Pedrocchi, V. Brotons, L. & Herrando, S. (eds.). Atles del ocells nidificants de Catalunya 1999-2002. Pp. 372-373. Institut Català d’Ornitologia (ICO)/Lynx Edicions, Barcelona.